August Macke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
August Macke
August Macke
August Macke
Születési név August Robert Ludwig Macke
Született 1887. január 3.
Meschede
Elhunyt 1914. szeptember 26. (27 évesen)
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz August Macke témájú médiaállományokat.

August Macke (Meschede, Németország 1887. január 3.Perthes-lès-Hurlus-tól délre, Franciaország 1914. szeptember 26.) német expresszionista grafikus és festő. Eredetiség, nagy alkotói erő jellemzi, modern művész.

Életpályája[szerkesztés]

August Macke 1913-ban

Tanulmányait Berlinben végezte, többször járt Párizsban. 1912-ben Franz Marc festőbarátjával látogatott el Párizsba, hogy jobban megismerkedjen Robert Delaunay munkásságával. Delaunay orfikus kubista volt, de 1911-ben Münchenben részt vett az expresszionisták Der Blaue Reiter csoportosulásának első kiállításán. Ennek a csoportnak a tagjai az elkövetkező években is közel álltak hozzá mind személyes, mind művészi szempontból. Delaunay színvilága ihlette Macke festményeit is, kompozíciói viszont inkább a posztimpresszionista Georges Seurat némelyik művére emlékeztetnek az alakok sajátságosan merev, vertikálisan hangsúlyozott sziluettként való felfogásával.

1914. áprilisában Paul Kleevel Afrikába, a tunéziai Kairouanba utazott, ahol társához hasonlóan sok akvarellt festett. Paul Klee-vel való ismeretsége is a Der Blaue Reiter csoportosulás révén valósult meg, hiszen 1912-ben Paul Klee is csatlakozott a német expresszionista csoportosuláshoz, 1912-es kiállításukon is részt vett.

August Macke Afrikából hazajövet talán közeledett az absztrakt művészeti irányhoz, de már ugyanebben az esztendőben behívták katonának, s szeptemberben elesett az első világháborúban. A halál fiatalon, 27 évesen érte, de gazdag életművet hagyott hátra, amely őt a német expresszionista festészet örök és érdemes művészévé avatta.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz August Macke témájú médiaállományokat.
  • Művészeti lexikon/ szerk. Éber László. Budapest : Győző Andor, 1926. August Macke szócikket ld. 455. o.
  • A művészet története : a századvég és a századelő. Budapest : Corvina, 1988. 320 o. ISBN 9631323935; ISBN 9631326063 Alain Bois: Az expresszionizmus ld. 241-284. o.