Theatinusok temploma (München)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Theatinusok temploma
Szent Kajetán-templom
Theatinerkirche
bajorországi műemlék
A Theatinusok temploma
A Theatinusok temploma
Vallás katolicizmus
Egyházmegye München-Freisingi főegyházmegye
Védőszent Thienei Szent Kajetán
Építése 1955
Stílus barokk építészet
Tervezője Agostino Barelli
Elérhetőség
Település
Cím München, Bajorország
Elhelyezkedése
Theatinusok temploma (München)
Theatinusok temploma
Theatinusok temploma
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Theatinusok temploma témájú médiaállományokat.

A Thienei Szent Kajetánnak szentelt templom eredete egy fogadalmon alapszik, amelyet Henrietta Adelheid savoyai hercegnő (1636–1676), Ferdinánd Mária bajor választófejedelem hitvese tett 1659-ben, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Ez egyben a theatinus szerzetesek rendi temploma is lett volna. A templom a müncheni Theatinerstraße 22. szám alatt található.

Miksa Emánuel trónörökös herceg megszületése után Agostino Barelli olasz építész kapta meg Ferdinand Máriától a megbízást, amely minden eddigit elhomályosító templom építésre szólt. A templom alapkövét 1663-ban fektették le. Mintája a római Sant’Andrea della Valle templom volt.

1675-ben szentelték fel. Ez lett az első olasz késő barokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel. Felszentelése után udvari templomi funkciót is betöltött, kriptája a Wittelsbachok egyik fontos temetkezőhelye lett (a Miasszonyunk-temploma (Frauenkirche) mellett). A korabeli szokások szerint az elhunytaknak csak a testét helyezték el a kriptában, szívüket máshol, általában a Altöttingi kegykápolnába, külön szívurnákba tették. Jelenleg (2012) a kriptában a Wittelsbach uralkodócsalád 47 tagja nyugszik, köztük több bajor választófejedelem és király.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]