Theatinusok temploma (München)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Theatinusok temploma
Szent Kajetán-templom
Theatinerkirche
bajorországi műemlék
A Theatinusok temploma
A Theatinusok temploma
Vallás katolicizmus
Egyházmegye München-Freisingi főegyházmegye
Védőszent Thienei Szent Kajetán
Építése 1663
Stílus barokk építészet
Tervezője
  • Agostino Barelli
  • Lorenzo Perti
Elérhetőség
Település München
Hely München, Bajorország
Elhelyezkedése
Theatinusok temploma (München)
Theatinusok temploma
Theatinusok temploma
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 31″, k. h. 11° 34′ 35″
A Theatinusok temploma weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Theatinusok temploma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Thienei Szent Kajetánnak szentelt templom eredete egy fogadalmon alapszik, amelyet Henrietta Adelheid savoyai hercegnő (1636–1676), Ferdinánd Mária bajor választófejedelem hitvese tett 1659-ben, amelynek értelmében a trónörökös megszületését akarta egy udvari templom építésével meghálálni. Ez egyben a theatinus szerzetesek rendi temploma is lett volna. A templom a müncheni Theatinerstraße 22. szám alatt található.

Miksa Emánuel trónörökös herceg megszületése után Agostino Barelli olasz építész kapta meg Ferdinand Máriától a megbízást, amely minden eddigit elhomályosító templom építésre szólt. A templom alapkövét 1663-ban fektették le. Mintája a római Sant’Andrea della Valle bazilika volt.

1675-ben szentelték fel. Ez lett az első olasz késő barokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel. Felszentelése után udvari templomi funkciót is betöltött, kriptája a Wittelsbach-ház egyik fontos temetkezőhelye lett (a Miasszonyunk-temploma (Frauenkirche) mellett). A korabeli szokások szerint az elhunytaknak csak a testét helyezték el a kriptában, szívüket máshol, általában a Altöttingi kegykápolnába, külön szívurnákba tették. Jelenleg (2012) a kriptában a Wittelsbach uralkodócsalád 47 tagja nyugszik, köztük több bajor választófejedelem és király.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]