Süddeutsche Zeitung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Süddeutsche Zeitung
Suddeutsche Zeitung 090520 M.jpg
Adatok
Típus napilap
Formátum broadsheet

Ország  Németország
Alapítva 1945
Tulajdonos Südwestdeutsche Medien Holding
Kiadó Süddeutscher Verlag
Főszerkesztő Kurt Kister és Wolfgang Krach
Szerkesztő Kurt Kister
Nyelv német
Politikai kötődés
Székhely München

ISSN 0174-4917
A Süddeutsche Zeitung weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Süddeutsche Zeitung témájú médiaállományokat.

A Süddeutsche Zeitung (rövidítése SZ, magyarul Délnémet Újság) a legnagyobb német országos napilap. Kiadója a Süddeutscher Verlag Münchenben, amióta az amerikai megszállás idején mint ún. „fontos véleményformáló” napilap megkapta az Information Control Division engedélyét.

Lapvonalát tekintve belpolitikai téren a Süddeutsche Zeitung, mint az alapításkor tervezve, keményvonalas baloldali médiaorgánum; gazdaságpolitikai téren inkább liberálisnak számít.

Az SZ-re jellemzővé vált az utóbbi kb. 10 évben, hogy nagy hangsúlyt fektet a kultúrára. A Streiflicht nevű glossza mellett az újság jellegzetessége a harmadik oldal, amelyen rendszeresen nagy riportok és hosszú háttércikkek olvashatóak. A negyedik oldalon, a véleménylapon találjuk a lap ismert írói tollából származó főcikkeket. Ezenkívül hétfőnként mellékletként válogatás jelenik meg a New York Times cikkeiből, péntekenként magazin, szombatonként hétvégi melléklet és csütörtökönként a München környéki kistérség számára rendezvénynaptár.

A Süddeutsche Zeitung számára belföldön több saját térségi irodát dolgozik; Augsburg, Berlin, Drezda, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Karlsruhe, Nürnberg és Stuttgart.

2005 nyarán egy nagy formátumú körkérdésben német újságírók első számú vezető sajtóorgánumnak (Leitmedium Nr. 1) nevezeték – a Spiegelt megelőzve. A kommunikációkutató Siegfried Weischenberg „Újságírás Németországban” (Journalismus in Deutschland) című tanulmányának keretei között megkérdezett 1536 újságíró 34,6 százaléka állította, hogy rendszeresen olvassa a lapot tájékozódás céljából. A Spiegelnél ez csak 33,8 százalékot tett ki (lehetséges volt a többszörös válaszadás).

Források[szerkesztés]

  • Süddeutsche Zeitung. Rösl, München 1859, 1 (1. Okt.) - 1860, 345 (13. Dez.)
  • Süddeutsche Zeitung. Münchner neueste Nachrichten aus Politik, Kultur, Wirtschaft, Sport. Süddeutscher Verlag, München 1.1945, 1ff. (24. Aug.) ISSN 0174-4917

Külső hivatkozások[szerkesztés]