Perec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sósperec
Hortus Deliciarum részlet

A perec lisztből, vízből és élesztőből készült, zárt, íves alakúra formázott táplálék. Egész Európában, emellett Észak-Amerikában is népszerű pékáru. Számos legenda és anekdota szól keletkezéséről és formájának kialakulásáról. Neve valószínűleg a latin bracellusból ("karkötő") ered.

Változatai, elkészítése[szerkesztés]

Állaga szerint lehet puha vagy kemény, ízesítése szerint sós vagy édes. Míg Európa legtöbb országában a sós, Lengyelországban és az Egyesült Államokban az édes perec a közkedvelt. Formája a hagyományoson kívül lehet karika vagy vékony pálcika.

A sósperec elkészítése: lisztből, vízből és élesztőből sima tésztát gyúrnak, melyből hurkákat formálnak. Miután megkelt, néhány percre marólúgba mártják (ez adja a megsült tészta barna színét), megformázzák, sóval meghintik, és magas hőfokon középbarnára sütik. Egyes receptek tejet, tojást, vajat, olajat is felhasználnak.

Története[szerkesztés]

 • 610-ben egy olasz szerzetes kenyértésztából "a mellen összefont karokat" jelképező péksüteményeket készít, ezeket pretiolanak ("kis jutalom", ugyanis az imádságokat jól megtanuló gyerekeket jutalmazták vele) nevezte.[1]
 • Egy másik korai említés a Lestines-i zsinat idejéből, 743-ból származik; a perecet ekkor főleg a kolostorokban készítették és fogyasztották.
 • A XII. századból származnak az első képi ábrázolások, mint például a Hortus Deliciarum (1190) egyik képének részlete.[2]
 • A XIV. századtól kezdődően a perec a pékek céhének jelvénye.[3]
 • A XVI. századtól keresztény vallásos jelentőséget tulajdonítottak a perecnek: részben mivel a három részre tagoltságát a Szentháromság jelképének tekintették, részben összetevői, a liszt és a víz miatt. Különösen Nagyböjt idején volt népszerű táplálék.
 • A XVII. századtól asztronómiai jelentőséget is láttak benne, ugyanis Kepler 1609-ben felfedezte, hogy egyes bolygók pályája a Földről nézve hurkokat vet.[4]

Híres perecek[szerkesztés]

2002-ben George W. Bush kis híján megfulladt egy falat perectől.[5] Az eset nagy nyilvánosságot kapott, és számos viccet és játékot ihletett.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ronnie Smith és Alexander Hellemans: The History of Science and Technology
 2. Hortus Deliciarum
 3. Brezelgeschichte (németül)
 4. Kepler: Astronomia Nova
 5. origo cikk

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Perec témájú médiaállományokat.