Németország Kommunista Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Németország Kommunista Pártja

KPD-logo.svg
Adatok

Alapítva 1918 december vége
Feloszlatva 1968
Elődpárt Spartacus Szövetség
Utódpárt Német Kommunista Párt

Ideológia kommunizmus

Németország politikai élete
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Németország Kommunista Pártja témájú médiaállományokat.

Németország Kommunista Pártja (németül Kommunistische Partei Deutschlands – KPD) egy kommunista párt volt Németországban 1918 és 1968 között. Jelentős, meghatározó szerepe volt megalakulásától 1933-ig, majd kis párt a második világháború utáni Nyugat-Németországban.

Története[szerkesztés]

Karl Liebknecht (*1871, †1919)

Az első világháború előestéjén Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) volt a legfontosabb baloldali ellenzéki párt. Az SPD támogatta a háborút.

A párt háborút ellenző balszárnyának kiemelkedő politikusai Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht voltak. További tagok: Franz Mehring, Julian Balthasar Marchlewski, Ernst Meyer, Hermann Duncker, Wilhelm Pieck, Leo Jogiches, valamivel később Clara Zetkin. A háború mellett az SPD-ben legerőteljesebben egy korábbi marxista csoport érvelt, amelyet Heinrich Cunow, Paul Lensch és Konrad Haenisch vezetett.

A háborút ellenző baloldali belső pártellenzék 1917-ben elszakadt és megalapította saját szervezeteit, a Németország Független Szociáldemokrata Pártját (USPD) és a Spartacus Szövetséget.

Az 1918-as novemberi forradalom után a Rosa Luxemburg vezette baloldaliak és a szpartakisták létrehozták a kommunista pártot.

Németország Kommunista Pártját az 1918. december 29. és december 31. közt megtartott konferencián alapították. A konferencián több baloldali forradalmi csoport vett részt. A Spartacus Szövetség volt a meghatározóbb csoport, és tőlük származik a párt neve. A párt marxista–leninista elkötelezettségű volt és az 1930-as években teljesen lojális Sztálin Szovjetuniójához.

A Weimari köztársaság idején a KPD a választásokon 10–15% közti eredményeket ért el, képviselőket küldött a Reichstagba és a tagállamok parlamentjeibe.

Adolf Hitler náci rezsimje alatt a pártot betiltották. A KPD az illegalitásban tovább működött, de súlyos veszteségeket szenvedett. A második világháború után újraélesztették és az 1949-es első Bundestag választásokon képviselői helyeket is szerzett, de miután Kelet-Németországban megalapították a kommunista államot, a KPD támogatottsága összeomlott. 1956-ban betiltották és történetének 1968-ban véget vetett az új, legális Német Kommunista Párt (DKP) megalapítása.

Főtitkárok[szerkesztés]

Egykori tagjai[szerkesztés]

Lásd a KPD-tagok kategóriáját!

Források[szerkesztés]