Sikra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sikra
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Telluraves
Csoport: Afroaves
Rend: Vágómadár-alakúak (Accipitriformes)
Család: Vágómadárfélék (Accipitridae)
Alcsalád: Héjaformák (Accipitrinae)
Nem: Accipiter
Faj: A. badius
Tudományos név
Accipiter badius
Gmelin, 1788
Elterjedés
A hegyi sikra elterjedési területe   költőhely (nyáron)   egész éves   telelőhely
A hegyi sikra elterjedési területe
  költőhely (nyáron)
  egész éves
  telelőhely
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sikra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sikra témájú médiaállományokat és Sikra témájú kategóriát.

A sikra (Accipiter badius) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Afganisztán, Angola, Azerbajdzsán, Banglades, Benin, Bhután, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kambodzsa, Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Elefántcsontpart, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Gambia, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, India, Irán, Irak, Kazahsztán, Kenya, Kirgizisztán, Laosz, Libéria, Malawi, Mali, Mauritánia, Mozambik, Mianmar, Namíbia, Nepál, Niger, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Szaúd-Arábia, Szenegál, Sierra Leone, Szingapúr, Szomália, a Dél-afrikai Köztársaság, Srí Lanka, Szudán, Szváziföld, Tádzsikisztán, Tanzánia, Thaiföld, Togo, Türkmenisztán, Uganda, Üzbegisztán, Vietnám, Jemen, Zambia és Zimbabwe területén honos. Az Egyesült Arab Emírségekbe betelepített faj. Kóborlóként előfordul Örményország, Indonézia, Izrael, Kuvait, Lesotho, Malajzia, Mongólia és Omán területén is.

Alfajai[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

A sikra egy kis termetű ragadozó, testhossza 28–30 centiméter. Rövid, lekerekített szárnyai vannak, és keskeny, kissé hosszú farka. A felnőtt alsó teste világos, vékony vörös csíkokkal, hasa kevésbé csíkozott, combja fehér, míg szárnya és feje szürke. A hímek kisebbek, mint a tojók, a szivárványhártyájuk piros és felsőtestük halványszürke. A tojónak evvel ellentétbe kevésbé piros (sárgás narancssárga) írisze van, valamint sötétebb és barnásabb tollazattal rendelkezik mint a hím. A fiatalt meg lehet ismerni a barna, cseppszerű mellpöttyözéséről, a torkán levő fekete csíkról és sárgás-barna íriszéről.

Fiatal
Hím

Életmódja[szerkesztés]

Ez a faj megtalálható többféle erdős élőhelyen, beleértve a lombhullató erdők zárt lomkoronáját is, szavannán, kis egzotikus fás ültetvényekben valamint városi parkokba, kertekbe. Egyedül vagy párban figyelhető meg. Agresszív vadász, meglepetésszerű támadása rendszerint elegendő ahhoz, hogy elkapjon gyíkokat, kisebb madarakat. Egyéb zsákmányai a fiókák, tojások, denevérek, rágcsálók, békák és rovarok.

Szaporodása[szerkesztés]

A párzási időszaka igen eltérő térségtől függően: Srí Lankán márciustól augusztusig; Indiában januártól júniusig; januártól májusig nyugaton és Északkelet-Afrikában; Kelet-Afrikában nagy valószínűséggel egész évben; augusztus január között Dél-Afrikában és később, mint május Azerbajdzsán területén. Fészekalja 2–4 tojásból áll, amelyet egy faágakból készített, pihével kibélelt és villás ágra készített fészekben költ ki 30-35 nap alatt. A fiókák a kikelést követően 32 nap után kirepülnek.

Tojásai

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]