Kim Milton Nielsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Milton Nielsen
Kim-milton-nielsen.jpg
Személyes adatok
Teljes név Dane Kim Milton Nielsen
Születési dátum 1960augusztus 3. (53 éves)
Születési hely KoppenhágaDánia dánia
Magasság 196 cm
Testsúly 96 kg
Beszélt nyelvek dán, angol, német
Egyéb foglalkozás kereskedő
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19862006. I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19882005. FIFA-tag játékvezető

Kim Milton Nielsen (Koppenhága, 1960. augusztus 3. –) dán nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Jelenleg Ballerupban lakik, egy IT (játék) kereskedelmi cég menedzsere. Teljes neve Dane Kim Milton Nielsen.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékvezetésből 1975-ben vizsgázott, alig 16 éves volt, amikor első mérkőzésén fújta a sípot. Gyakorló játékvezetőként különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1986-ban lett az I. Liga játékvezetője. Sokáig Peter Mikkelsen mögött csak a második számú dán bírónak számított. Az aktív nemzeti játékvezetéstől 2006-ban vonult vissza.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1.

Dán-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
2006. május 11. Parken Stadion, Koppenhága döntő Randers FCEsbjerg fB 1 – 0 23 825

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dán Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1988. január 1-jén terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített. FIFA JB besorolás szerint első kategóriás bíró. Működésének idején a világ egyik legkiválóbb játékvezetője. A dán nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében az 1. helyet foglalja el 30 találkozó szolgálatával. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 84 mérkőzést vezetett, amivel az 1. helyen áll. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 2005. december 31-én a FIFA 45 éves korhatárát elérve búcsúzott. Búcsúmérkőzése 2005. decemberében az OlimpiakoszReal Madrid CF (2–1) BL selejtező mérkőzésen volt. Nemzetközi mérkőzéseinek száma: 154. Válogatott mérkőzéseinek száma: 42.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első rangos megbízatását az 1989-es, Hollandiában rendezett első futsal világbajnokságon kapta. Közreműködött az 1993-as U20 ifjúsági világbajnokságon.

Franciaországban rendezték a XVI., az 1998-as labdarúgó-világbajnokság-ot, ahova Európa egyik legjobb játékvezetőjeként érkezett, sokan eleinte még a döntő levezetésére is esélyesnek tartották. A FIFA jelen lévő Játékvezető Bizottsága felkérte, hogy vezesse a NémetországJugoszlávia (2:2) csoportmérkőzést, később az ArgentínaAnglia (2:2) nyolcaddöntőn is fújhatta a sípot. Ezen a mérkőzésen történt események miatt hazaküldték a tornáról - a sportpolitika áldozataként egy vélt büntető meg nem adása miatt.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a Németország–Írország (1:1), a BelgiumOroszország (3:2) csoportmérkőzéseket, majd a BrazíliaTörökország (1:0) egyik elődöntőt vezethette.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 5

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nielsen is az utánpótlás mérkőzésekkel melegített be későbbi nemzetközi, felnőtt játékvezetői tevékenységére. 1989-ben az U16-os Európa-bajnokság döntőjében szerepelt, mint játékvezető.

Anglia rendezte a X., az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol egy mérkőzést, a NémetországOroszország (3:0) csoportmérkőzést irányított.

Belgium és Hollandia közösen rendezte a XI., a 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottságának jelen lévő vezetőjének felkérésre a Németország–Románia (1:1) majd a TörökországBelgium (2:0) csoportmérkőzést vezette. Ezen a mérkőzésen történelmi esemény volt, Nielsen sajnálatosan megsérült, combhúzódást szenvedett és a mérkőzés vezetését át kellett adnia a tartalék, a negyedik játékvezetőnek, Günter Benkö osztrák kollégájának.

Portugália rendezte a XII., a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság végső küzdelmeit, ahol a HorvátországFranciaország (2:2), a Hollandia–Lettország (3:0) csoportmérkőzéseken szolgálhatta játékvezetőként a labdarúgást.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 5

Afrika Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban meghívták Burkina Fasoba, az Afrika Kupára, hogy nemzetközi tapasztalataival segítse az afrikai játékvezetők felkészülését.

Konföderációs Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Korea és Japán adott otthont a 5., a 2001-es konföderációs kupa tornának, ahol ahol egy csoportmérkőzést, a BrazíliaJapán (0:0) találkozót koordinálta.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 3.

UEFA-szuperkupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az UEFA Játékvezető Bizottsága 1993-ban felkérte a SV Werder BremenFC Barcelona döntő első mérkőzésének vezetésével.

UEFA-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben a tornasorozat döntő első mérkőzésének, a SV Austria SalzburgInternazionale (0:1) játékvezetője volt.

Bajnokcsapatok Ligája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2004-es UEFA Bajnokok Ligájának (BL) döntőjét Gelsenkirchenben rendezték, ahol az UEFA döntése értelmében az AS MonacoFC Porto (0:3) végső összecsapáson szolgált játékvezetőként. Nielsen büszkélkedhet a legtöbb BL - fellépéssel, 52 összecsapást dirigált, ami FIFA csúcs.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 3, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest egy pozíciót előbbre lépett.

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1995-ben a FerencvárosGrasshoppers BL -mérkőzést, a 2000-es Európa-bajnoki selejtezőn a MagyarországRománia találkozót, míg 2003 őszén az MTKCeltic Bajnokok Ligája-selejtező összecsapást dirigálta a Puskás stadionban.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Knud Erik Fisker

Dán-kupadöntő
2005–2006

Utódja:
Ismeretlen

Elődje:
Markus Merk (75)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Ismeretlen