Óscar Ruiz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óscar Ruiz
Óscar Ruiz.jpg
Személyes adatok
Teljes név Óscar Julián Ruiz Acosta
Születési dátum 1969. november 1.
Születési hely VillavicencioKolumbia
Magasság 185 cm
Testsúly 83 kg
Beszélt nyelvek portugál, spanyol
Egyéb foglalkozás Ügyvéd
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
1992 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1995 FIFA-tag Játékvezető

Óscar Ruiz (Meta tartomány, Villavicencio, 1969. november 1.) kolumbiai nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Óscar Julián Ruiz Acosta. Polgári foglalkozás ügyvéd.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja is játékvezető volt, az ő példáját követve tette le a játékvezetői vizsgát. Különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükségszerű tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1992-ben lett a legmagasabb osztály képviselője, ahol a MillionariosIndepediente Santa Fe csapatok mérkőzésével debütált.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kolumbiai Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1995-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Nemzetközi debütálása 1995. július 12-én, a ParaguayVenezuela nemzetek közötti válogatott találkozó volt. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, nemzetközi foglalkoztatása kiemelkedő.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1997-ben Malajziában rendezték az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a GhánaÍrország (2:1) és az Írország–USA (2:1) csoportmérkőzéseket koordinálta.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a TörökországKína (3:0) a Dél-Korea–Lengyelország (2:0) csoportmérkőzéseket és az egyik negyeddöntőt, a SzenegálTörökország (0:1) mérkőzés vezette.

2003-ban az Egyesült Arab Emírségekben rendezték az U20-as labdarúgó-világbajnokság döntő szakaszát, ahol az Egyesült Arab Emírségek–Burkina Faso (0:0) és a MaliSpanyolország (0:2) csoportmérkőzéseket, az egyenes kiesés szakaszban, az USAElefántcsontpart (2:0), a negyeddöntőben, a JapánBrazília (1:5) összecsapásokat szolgálta.

2005-ben a FIFA Hollandiában rendezte a torna döntő találkozóit, ahol a Hollandia–Japán (2:1), az USA–Németország (0:0) és a NigériaSvájc (3:0) csoporttalálkozókat koordinálta.

2005-ben Peruban rendezték az U17-es labdarúgó-világbajnokságot, ahol a Peru–Kína (0:1) és az USA–Elefántcsontpart (1:1) csoportmérkőzéseket vezette. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Németországban rendezték a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a HollandiaElefántcsontpart (2:1) csoportmérkőzést vezette. Vezetett mérkőzéseinek száma: 4

2008-ban a FIFA bejelentette, hogy a Dél-Afrikai rendezésű, a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetők átmeneti listájára jelölte.

2009-ben Egyiptomban rendezték az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a Dél-KoreaNémetország (1:1), az ÜzbegisztánAnglia (1:1) csoportmérkőzéseket, valamint az OlaszországMagyarország (2:3) egyik negyeddöntőt koordinálta. Korrekt szakmai munkájával er3edményesen járult a magyar csapat diadalmenetéhez. Vezetett mérkőzéseinek száma: 11

A FIFA 2010. február 5-én kijelölte a (június 11.-július 11.) közötti dél-afrikai világbajnokságon közreműködő harminc játékvezetőt, akik Kassai Viktor és 28 társa között ott lehet a világtornán. Az érintettek március 2-6. között a Kanári-szigeteken vesznek részt szemináriumon, ezt megelőzően február 26-án Zürichben orvosi vizsgálaton kell megjelenniük. Az ellenőrző vizsgálatokon megfelelt az elvárásoknak, így a FIFA Játékvezető Bizottsága delegálta az utazó keretbe.

Dél-Afrika rendezi a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntő küzdelmeit, ahol a GörögországNigéria (2:1) és a Franciaország–Dél-Afrika (1:2) csoporttalálkozókon játékvezetőként szolgálta a labdarúgást. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Konföderációs Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mexikó adott otthont a 4., az 1999-es konföderációs kupa tornának, ahol a MexikóSzaúd-Arábia (5:1) és a MexikóBolívia (1:0) csoportmérkőzéseket, az egyik elődöntőt, a Brazília–Szaúd-Arábia (8:2) vezette.

Dél-Korea és Japán adott otthont a 5., a 2001-es konföderációs kupa tornának, ahol egy csoportmérkőzést, a Dél-Korea–Ausztrália (1:0) találkozót irányított. Vezetett mérkőzéseinek száma: 4

Amerika-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1995-ös Copa América a 37. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Bolívia volt, ahol egy csoportmérkőzésen, a ParaguayVenezuela (3:2) és az egyik negyeddöntőn, a USA–Mexikó (0:0) találkozókat koordinálta.

Az 1999-es Copa América a 39. kiírás volt, melynek a házigazdája Paraguay volt, ahol az UruguayParaguay (1:1) csoportmérkőzést, majd a torna döntőjét, a Brazília–Uruguay (3:0) találkozót irányította.

A 2001-es Copa América a 40. kiírás volt, melynek a házigazdája Kolumbia volt, ahol a Brazília–Mexikó (0:1) csoportmérkőzést, az egyik negyeddöntőt, az Uruguay–Costa Rica (2:1) találkozót irányította.

A 2004-es Copa América a 41. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Peru volt, ahol egy csoporttalálkozót, a Costa Rica–Paraguay (0:1) és az egyik negyeddöntőt, a Mexikó–Brazília (0:4) összecsapáson szolgálta játékvezetőként a labdarúgást.

A 2007-es Copa América a 42. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Venezuela volt, ahol egy csoportmérkőzést, az EcuadorChile (2:3) és az egyik elődöntőt, az Uruguay–Brazília (2:2) találkozókat irányította. Vezetett mérkőzéseinek száma: 10

Vezetett döntőinek száma: 1

Arany Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egyesült Államok volt a házigazdája a 8., a 2005-ös CONCACAF-aranykupa tornának, amit az Észak- és Közép-amerikai, valamint a Karib-térség labdarúgó-válogatottjainak írnak ki, ahol egy csoporttalálkozót, a Mexikó–Guatemala (4:0) mérkőzésen szolgált bíróként. Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett kupa-döntők száma: 3

Libertadores-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban a CONMEBOL Játékvezető Bizottság (JB) szakmai munkájának elismeréseként a torna sorozatmérkőzései után felkérte, a Boca Juniors–Santo FC (2:0) döntő találkozó első mérkőzésének koordinálására.

2007-ben a nyolcaddöntőben, a Boca JuniorsLibertad (1:1), a negyeddöntőben Santos FCClub América (2:1) és a döntő második találkozóját, a GrêmioBoca Juniors (0:2) irányította. Vezetett mérkőzéseinek száma: 21 (2009)

Dél-Amerikai Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban a döntő találkozó, a Sao Paulo–Boca Juniors (2:2) második mérkőzését vezette.

Világkupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben Brazíliában rendezték, a Real Madrid – Al Nasser (3:1), a Necaxa – Vasco da Gama (1:2) csoportmérkőzéseket, valamint a bronztalálkozót, a Real Madrid – Necaxa (1:1) összecsapásokat irányította.

2006-ban Japán adott otthont a tornának, ahol az egyik elődöntőt, a Club AméricaBarcelona (0:4) találkozón játékvezetőként közreműködött.

Interkontinentális Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben a FIFA Játékvezető Bizottsága felkérte, a Boca JuniorsReal Madrid (2:1) találkozót irányítsa.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 5, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest a 15, helyről lépett előre.

Családi kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testvére szintén játékvezetőként tevékenykedik.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]