Ľuboš Micheľ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ľuboš Micheľ
Ľuboš Micheľ.JPG
Személyes adatok
Teljes név Ľuboš Micheľ
Születési dátum 1968május 16. (46 éves)
Születési hely SztropkóCsehszlovákia csehszlovák
Magasság 178 cm
Testsúly 75 kg
Beszélt nyelvek szlovák, angol, német, lengyel, orosz
Egyéb foglalkozás menedzser
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19932009. I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
20042009. FIFA-tag játékvezető

Ľuboš Micheľ (Sztropkó, 1968. május 16. –) szlovák nemzetközi labdarúgó-játékvezető. parlamenti képviselő. Egyéb foglalkozása menedzser.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát 1987-ben még Csehszlovákiában tette le. 1993-ban lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szlovák Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága huszonöt éves korában, 1994-ben, alig egy évvel az első osztályba jutást követően felterjesztette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői keretébe. Első nemzetközi válogatott mérkőzése 1995-ben volt, a LiechtensteinÉszak-Írország találkozó. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 66 mérkőzést vezetett, amivel a 4. helyen áll. 2009-ben egy súlyos sérülés miatt visszavonult az aktív játékvezetéstől.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első nemzetközi tornája 1993-ban volt, már az év novemberében bemutatkozhatott az U21-es labdarúgó-világbajnokságon, ahol a San MarinoAnglia mérkőzést dirigálta. 1997-ben aktív szereplője volt a FIFA U17-es labdarúgó-világbajnokságnak.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol egy csoportmérkőzést, a ParaguayDél-afrikai Köztársaság (2:2) mérkőzést vezette. Micheľ lett az első szlovák játékvezető, aki világbajnokságon dirigálhatott, előtte három csehszlovák játékvezető vezethetett Martin Macko 1958-ban, Karol Galba (1962,1966)-ban és Vojtěch Christov (1982,1986)-ban.

Németországban rendezték a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol három mérkőzést, kettő csoportmérkőzést, a ParaguaySvédország (0:1) és a MexikóPortugália (1:2), az egyik nyolcaddöntőt, a BrazíliaGhána (3:0) találkozókat, valamint az egyik negyeddöntőt, az ArgentínaNémetország (1:1) vezetését bízták rá. Micheľ lett a második játékvezető, aki a legtöbb fegyelmező kártyát osztotta ki a három mérkőzésen: 15 sárga, 5 piros. Vezetett mérkőzéseinek száma: 5.

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Működött az 1998-as U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon is, ahol egyéb mérkőzések vezetése után a döntő vezetésére kérték fel. Vezetett mérkőzéseinek száma: 4.

Vezetett U21-es döntőinek száma: 1.

Portugália rendezte a XII., a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság végső küzdelmeit, ahol a GörögországSpanyolország (1:1), a SvájcFranciaország (1:3) csoportmérkőzést és a SvédországHollandia (0:0) negyeddöntő vezetését bízták rá. A három mérkőzésen 16 sárga kártyát osztott ki, ami 5, 33 kártya volt mérkőzésenként. Ő volt az ötödik játékvezető aki a legtöbb lapot adta.

Ausztria és Svájc közösen rendezte a XIII., a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntő tornáját, ahol kettő csoportmérkőzést, a SvájcTörökország (1:2) és a FranciaországOlaszország (0:2) összecsapásokat vezette, majd a nyolcaddöntőben a HollandiaOroszország (1:3) mérkőzést dirigálta. Vezetett mérkőzéseinek száma: 6.

Konföderációs Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Németország adott otthont a 2005-ös konföderációs kupa rendezvényének, ahol az ArgentínaNémetország (2:2), a BrazíliaGörögország (3:0) csoportmérkőzéseket és a Brazília–Argentína (4:1) döntő vezetése. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3.

Vezetett döntőinek száma: 1.

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália egyik nagyvárosa Sydney adott otthont a XXVII., a 2000. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol a kettő csoportmérkőzést irányíthatott, a NigériaHonduras (3:3) és a Koreai KöztársaságChile (1:0) találkozókat. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2.

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2

Bajnokcsapatok Ligája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bajnokok Ligájában a 2001/2002-es szezonban mutatkozott be, amikor három mérkőzésen fújta a sípot. Micheľ lett a második játékvezető, aki a fináléban piros lapot adott, nevezetesen Didier Drogbának, mert lekönyökölte ellenfelét. Vezetett BL mérkőzések száma: 40. (2008 nyár)

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés 4. játékvezető Asszisztensek Eredmény Nézők száma
2008. május 21. Luzsnyiki Stadion, Moszkva döntő Manchester UnitedChelsea Vladimír Hriňák Roman Slysko/Martin Balko 1 : 1 67 310
Európa Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottság felkérésére, szakmai munkájának elismeréseként 2003-ban megbízták, hogy Sevillában (Spanyolország) a Celtic GlasgowFC Porto (2:3) csapatok között. Az idegek megfékezésére 120 perc alatt felmutatott 7 sárga és 2 piros lapot.

2009-től az UEFA-kupa Európa Liga néven folytatódik, 5 játékvezető tevékenykedik a szabályszerűség biztosítása érdekében. A hagyományos három játékvezető - a játékvezető és kettő asszisztens - kiegészül kettő gólbíróval.

Sportvezetői pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

"Talent" néven futballiskolát vezet, melynek célja a tehetséges fiatal szlovák labdarúgó játékosok támogatása.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiemelkedő játékvezető pályafutásának eredményeként a világ egyik legjobbjának tekintve az IFFHS 2005-ben és 2007-ben a harmadik, 2006-ban, illetve 2008-ban a második helyre választotta.

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 12, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Massimo Busacca, Hellmut Krug társaságában. A 2008-as szavazáshoz képest 5 pozíciót hátrább lépett.

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar bajnokság 2003/2004-es kiírásában az MLSZ meghívta az utolsó fordulóban lejátszandó FerencvárosDebrecen mérkőzés vezetésére. Ezen a mérkőzésen biztosította be a Ferencváros a bajnokságot. 2007-ben a MagyarországOlaszország felkészülési válogatott találkozót irányította.

Egyéb adatok, közélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eperjesi egyetem pedagógiai szakára járt 1987–1992 között, egy ideig dolgozott is a szakmájában, de később különböző vállalatoknál volt menedzser. Jelenleg Eperjesen (Prešov, Szlovákia) lakik, ahol egy autógumi abroncsgyár menedzsere. 2006-ban a Mikuláš Dzurinda akkori szlovák miniszterelnök által vezetett Szlovák Demokrata és Keresztény Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) színeiben a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (parlament) képviselőjévé választották. Az emberi jogi, kisebbségi és a nők helyzetével foglalkozó bizottság tagja. 2008-ban kilépett az SDKÚ-DS frakcióból többek között azért, mert az elutasította a Lisszaboni szerződést. Azóta független képviselő. 2009-ben harmadmagával csatlakozni kívánt harmadmagával az öt kilépett MKP-s képviselőhöz és velük alakítanák meg a Most–Híd frakciót.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Anders Frisk (68)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Pierluigi Collina (64)