Carlos Simon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carlos Simon
Carlos Eugênio Simon 2009 FIFA CWC.JPG
Személyes adatok
Teljes név Carlos Eugénio Simón
Születési dátum 1965szeptember 3. (49 éves)
Születési hely Rio Grandé, Sult Brazília
Magasság 179 cm
Testsúly 72 kg
Egyéb foglalkozás újságíró
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
2010 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19982010. FIFA-tag játékvezető

Carlos Simon (Rio Grandé, Sult, 1965. szeptember 3.–) brazil nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Carlos Eugénio Simon. Egyéb foglalkozása újságíró, televízióriporter a TV Guaiaba csatornánál.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy főiskolai labdarúgó tornán a csapata hamar kiesett, szabad lett és a szervezők felkérték, hogy nyújtson segítséget a mérkőzések vezetésben. Testnevelő tanárának biztatására jelentkezett játékvezetői tanfolyamra. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett I. Ligás játékvezető. Pályafutása eddigi mérkőzésszáma (2008) több mint 800.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1998. január 1-jén terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett. Az első nemzetközi válogatott mérkőzése 2000-ben, az EcuadorPeru csapatok találkozója volt. Több év óta Dél-Amerika, Brazília első számú játékvezetője.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetők többségéhez hasonlóan, ő is a fiatalok között mutatkozhatott be a nemzetközi labdarúgás vérkeringésében, Nigériában az 1999-es U20-as labdarúgó-világbajnokságnak volt aktív résztvevője, ahol a MexikóÍrország (1:0), az Ausztrália–Mexikó (1:3), valamint az egyenes kiesési szakaszban, a SpanyolországUSA (3:2) összecsapást koordinálta. Vezetett U20-as mérkőzéseinek száma: 3.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az AngliaSvédország (1:1) és a MexikóOlaszország (1:1) csoportmérkőzéseket vezethette.

Németországban rendezték a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol az Olaszország–Ghána (2:0) és a TunéziaSpanyolország (1:3) csoportmérkőzést, a nyolcaddöntő egyik találkozóját, a NémetországSvédország (2:0) összecsapást dirigálta.

2008-ban a FIFA bejelentette, hogy a Dél-Afrikai rendezésű, a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetők átmeneti listájára jelölte. A FIFA JB 2010. február 5-én kijelölte a (június 11.-július 11.) közötti dél-afrikai világbajnokságon közreműködő 30 játékvezetőt, akik Kassai Viktor és 28 társa között ott lehetett a világtornán. Az érintettek március 2-6. között a Kanári-szigeteken vettek részt szemináriumon, ezt megelőzően február 26-án Zürichben orvosi vizsgálaton kellett megjelenniük. Az ellenőrző vizsgálatokon megfelelt az elvárásoknak, így a FIFA Játékvezető Bizottsága delegálta az utazó keretbe.

Dél-Afrika rendezi a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntő küzdelmeit, ahol az AngliaAmerikai Egyesült Államok (1:1) és a Ghána–Németország (0:1) csoporttalálkozókon szolgálta játékvezetőként a labdarúgást. Vezetett mérkőzéseinek száma: 7

Amerika-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2001-es Copa América a 40. kiírás volt, amely a dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Kolumbia volt, ahol az UruguayCosta Rica (1:1) csoportmérkőzést, valamint az egyik negyeddöntőt, a Chile–Mexikó (0:2) találkozókon szolgált játékvezetőként.

A 2007-es Copa América a 42. kiírás volt, melynek a házigazdája Venezuela volt, ahol a Venezuela–Uruguay (0:0), az Argentína–Kolumbia (4:2) csoportmérkőzést, a negyeddöntő egyik mérkőzését, az Argentína–Peru (4:0) találkozót koordinálhatta. Vezetett mérkőzéseinek száma: 5.

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália egyik nagyvárosa Sydney adott otthont a XXVII., a 2000. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol a kettő csoportmérkőzést, az AusztráliaNigéria (2:3) és az USACsehország (2:2), az egyik negyeddöntőt, az OlaszországSpanyolország (0:1) találkozókon szolgálta játékvezetőként a labdarúgást. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3.

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 3.

Dél-Amerika Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban szakmai munkájának elismeréseként felkérték, a River PlateCienciano (3:3)döntő találkozó első mérkőzésének vezetésére.

2004-ben újból kapott lehetőséget, a BolívarBoca Juniors (1:0) első döntő találkozón képességei alkalmazására.

Libertadores Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Copa Santander Libertadores (ismert még Copa Libertadores de América-ként is) (portugálul: Copa Libertadores da América) egy labdarúgó kupa, amit évenként játszanak a legjobb dél-amerikai klubok részvételével. Az utóbbi években Mexikó legjobb csapatai is részt vesznek rajta. A tornát a Confederación Sudamericana de Fútbol/Confederação Sul-Americana de Futebol (CONMEBOL) szervezi.

2000-től 2009-ig rögzített statisztika szerint, a négy év alatt 37 mérkőzést irányíthatott, fegyelmezési taktikájának eredményeként 64 sárga és 3 sárga/piros lapot mutatott fel a fegyelmezetlen játékosoknak.

Dél-Amerika Szuper Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban lehetőséget kapott, hogy az Olimpia AsuncionSan Lorenzo (2:0) döntő összecsapást irányítsa.

FIFA-klubvilágbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyesült Arab Emírségek (EAE) rendezte a 6., a 2009-es FIFA-klubvilágbajnokságot, ahol a FIFA JB Carlos Simon játékvezető partbírójaként foglalkoztatta.

2009-es FIFA-klubvilágbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
2009. december 9. Bin Zayed Stadion, Abu-Dzabi selejtező Al-Ahli FCAuckland City FC (Új-Zéland|Új-zélandi]]) 0 – 2 14 856
2009. december 16. Sheikh Zayed Stadion, Abu-Dzabi egyik elődöntő CF AtlanteFC Barcelona 1 – 3 40 955

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 90, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Karl-Josef Assenmacher, Helmut Kohl, Michael Riley társaságában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]