Konrad Plautz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Konrad Plautz
Konrad Plautz, Schiedsrichter (4).jpg
Személyes adatok
Teljes név Konrad Plautz
Születési dátum 1964. október 16.
Születési hely NavisAusztria osztrák
Magasság 178 cm
Testsúly 68 kg
Beszélt nyelvek német
Egyéb foglalkozás minisztériumi osztályvezető
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19922009 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19962009 FIFA-tag játékvezető

Konrad Plautz (Navis, 1964. október 16.) osztrák nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Mérnöki diplomával rendelkezik. Egyéb foglalkozása politikus, az osztrák Kulturális Minisztérium osztályvezetője, menedzser. Hobbija a népzene és a színház, szabadidejében egy amatőr társulatban színészkedik és rendez.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgóként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sok kollégájához hasonlóan, szülőhelyének labdarúgó klubjában fiatalon kezdett focizni. Tizenévesen jobbhátvédett játszott, de nem látott fantáziát egyéni képességeinek kibontakozására.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát fiatalon, 16 évesen 1980-ban megszerezte, ezt követően a Tiroli Wilden Liga különböző osztályaiban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Tíz éves távlati céllént határozta meg, hogy eredményes pályafutást fog végrehajtani. Ellenőreinek és sportvezetőinek javaslatára 1984-ben országos, 1989-1991 között másodosztályú, 1992-től első osztályú játékvezető. Első ligás mérkőzéseinek száma: 120.

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 3

Osztrák Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák Labdarúgó-szövetség JB nemzeti sportszakmai munkájának elismeréseként 2003-ban, 2004-ben és 2009-ben felkérte, hogy a kupadöntőt játékvezetőként szolgálja.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1996-ban terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagjai sorába. Az UEFA 2000-ben sorolta be az éljátékvezetők csoportjába. Több UEFA-kupa Bajnokok Ligája (selejtezők, negyeddöntők, elődöntő) és válogatott mérkőzést vezetett. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 51 mérkőzést vezetett, amivel a 16. helyen áll.

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztria, Bécs adott otthont az U16-os ifjúsági tornának, ahol kiegyensúlyozott tevékenységének köszönhetően a szervezők felkérték, a PortugáliaFranciaország döntő találkozó irányítására.

Ausztria és Svájc közösen rendezte a XIII., a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntő tornát, ahol a Svájc–Portugália (2:0) és a SpanyolországOroszország (4:1) csoportmérkőzéseken működött közre játékvezetőként.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1

Bajnokcsapatok Európa-kupája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2006-os Bajnokcsapatok Ligájában az elődöntő mérkőzés játékvezetője volt, ahol az Arsenal FCVillarreal CF csapatainak részvételével. Több mint 30 kupatalálkozót irányított.

UEFA-szuperkupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte a 2007-es döntő találkozó, az AC MilanSevilla FC (3:1) mérkőzés szolgálatára.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004-ben és 2006-ban, kiemelkedő sportos eredményei elismeréseként az Év Játékvezetője címet és a vele járó aranyérmet kapta. 2008-ban FIFA kitüntetést kapott játékvezetői pályafutásának kiemelkedő tevékenységéért.

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1999 őszén az ÚjpestVojvodina UEFA-kupa-selejtező mérkőzés játékvezetője volt.

2009-ben a Puskás Ferenc Stadionban sorra kerülő Magyar LigaválogatottAC Milan mérkőzést irányította. Segítői Vámos Tibor és L. Tóth Lajos partbíróként, a tartalék-játékvezetői teendőket pedig Solymosi Péter látta el.

Politikai pályafutás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben Carinthia (BZÖ) elnöke. Egy politikai beszéde után életveszélyesen megfenyegették. Jörg Haider pártvezér (2008-ban autóbaleset következtében meghalt) felszólalására az osztrák nemzetgyűlés is foglalkozott az üggyel. A bírósági eljárás eredményeként Plautz 200 000 schilling kártérítést kapott a fenyegető újságtól.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Rune Pedersen (52)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Kírosz Vasszárasz (51)