Nemzetközi Labdarúgó-szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (Fédération Internationale de Football Association (FIFA))
A FIFA logója
A FIFA logója

Mottó For the Good of The Game
Alapítva 1904. május 21.
Típus sport-szervezet
Székhely Zürich, Svájc
Tagság 208 ország
Nyelvek angol, német, francia, spanyol, arab
Elnök Sepp Blatter

é. sz. 47° 22′ 53″, k. h. 8° 34′ 28″Koordináták: é. sz. 47° 22′ 53″, k. h. 8° 34′ 28″
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség weboldala

A Fédération Internationale de Football Association, vagyis a FIFA (magyarul Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) a nemzetközi labdarúgás irányító szervezete. Központja Svájcban, Zürichben van, jelenlegi vezetője a főtitkár Sepp Blatter. Jelenleg 208 tagszervezete van.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szervezetet 1904. május 21-én hozták létre Párizsban. A FIFA első elnöke Robert Guérin volt, aki 1906-ban kezdeményezte első nemzetközi világbajnokságot, de az elképzelése kevés sikert ért el. Daniel Burley Woolfall ideje alatt a FIFA tagsága kiterjedt Európán túlra 1909-ben Dél-Afrika és Argentína, 1912-ben Chile és Kanada, 1913-ban az Amerikai Egyesült Államok lépett be. Woolfall halála után Carl Hirschmann lett a FIFA elnöke.

A FIFA szerkezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA szövetségei.

A FIFA hat regionális szövetséggel rendelkezik. A központja Zürichben van. A FIFA legfelső döntéshozó szerve a FIFA Kongresszus, amely évente egyszer ülésezik.

A 6 szövetség:

Azok a nemzeteknek, amelyeknek a határa Európa és Ázsia között terül el, választhattak, hogy melyik szövetségbe akarnak tartozni. Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia úgy döntött, hogy az UEFA részévé válik, mivel földrajzilag a Kaukázushoz, s így Európához tartoznak. Több transzkontinentális nemzet, így Oroszország, Törökország, Ciprus is úgy döntött, hogy az UEFA tagja lesz. Izrael, bár teljesen Ázsiai ország, 1994-ben csatlakozott UEFA-hoz. Kazahsztán az AFC-től UEFA-hoz csatlakozott 2002-ben, Ausztrália volt a legutolsó változtató ország, 2006 januárjában az OFC-ból az AFC-be csatlakozott. Guyana és Suriname CONCACAF tagok annak ellenére, hogy Dél-amerikai országok.

A csapatok az OFCból nem jutnak be automatikusan a Világbajnokságba. A legutóbbi világbajnokságon az OFC nyertesének egy rájátszást kellett játszania egy CONMEBOL nemzettel.

Díjak és elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA minden évben átadja a FIFA World Player (Az év labdarúgója) címet. A férfiaknál a díjat 2010-ben összevonták a France Football által alapított Aranylabdával. Díjazzák az év edzőjét is, valamint a Puskás Ferenc-díjjal jutalmazzák az év legszebb gólját.

1994-ben a FIFA kiadta a FIFA World Cup All-Time Team-ot.

2002-ben a FIFA bejelentette a FIFA Dream Teamet.

A FIFA elnökei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A FIFA által szervezett tornák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Férfi tornák
Női tornák

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetközi Labdarúgó-szövetség témájú médiaállományokat.

A FIFA hivatalos honlapja