Kurt Röthlisberger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurt Röthlisberger
Személyes adatok
Teljes név Kurt Röthlisberger
Születési dátum 1951. május 21.
Születési hely Svájc
Egyéb foglalkozás tanár
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
? I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1995 FIFA-tag játékvezető

Kurt Röthlisberger (1951. május 21.) svájci nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Egyéb foglalkozása: tanár.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1

Svájci Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben a Svájci Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, az FC SionBSC Young Boys (3:2) döntő találkozón szolgáljon játékvezetőként.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Svájci Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1995-ben Dortmundban, a Westfalen Stadionban az egyik Bajnokok Ligája, a DortmundJuventus (1:3) találkozón búcsúzott el.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az AmerikaCsehszlovákia (1:5) és az AngliaEgyiptom (1:0) csoportmérkőzéseket, illetve az ArgentínaJugoszlávia (0:0) egyik negyeddöntőt koordinálta. Játékvezetőként a legtöbb találkozón foglalkoztatta a FIFA jelen lévő Játékvezető Bizottsága. Egyedül a lengyel Michal Listkiewicz partbíró működhetett 8 találkozón. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. Kettő csoportmérkőzésen, az egyik nyolcaddöntőben, illetve az Olaszország–Anglia (2:1) bronztalálkozót vezető francia Joël Quiniou második számú partbírója lehetett.

Az Amerikai Egyesült Államokban rendezték a XV., az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a MexikóÍrország (2:1) csoportmérkőzést és az egyik negyeddöntőt, a NémetországBelgium (3:2) találkozót irányította. Az utóbbi mérkőzésen egy – a szakemberek által – nyilvánvaló büntetőt nem adott meg a belga csapat javára, ami további nemzetközi pályafutásának végét jelentette. A tornán egyike volt azoknak, akit a jelen lévő FIFA játékvezető bizottsága a döntő lehetséges játékvezetői közé emelte.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 5 + 4 (partbíró)

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Svédországban rendezték a IX., az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság záró szakaszát, ahol a SkóciaOroszország (3:0) csoporttalálkozót vezette.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Koreában, Szöulban rendezték, a XXIV., az 1988. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának végső szakaszát, ahol a SvédországNémetország (2:1) csoporttalálkozót és az egyik negyeddöntőt, a BrazíliaArgentína (1:0) találkozót koordinálta.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 3

UEFA-bajnokok ligája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1993-ban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, a MarseilleAC Milan (1:0) döntő találkozót szolgálatára.

UEFA-szuperkupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben az UEFA Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, az AC MilanAC Parma (0:2) második döntő találkozó koordinálására.

Interkontinentális Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben a FIFA Játékvezető Bizottságának felkérésére, szakmai munkájának elismeréseként a Crvena ZvezdaColo-Colo (3:0) döntő találkozót irányíthatta.

Negatív sztori[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A GrasshopperAuxerre Bajnokok Ligája mérkőzés előtt, a svájci csapat egyik vezetője, felkérte Röthlisbergert jó barátját, a fehérorosz Vagyim Zsuknak – aki a mérkőzést vezette – ajánljon fel 100 .000 svájci frankot, hogy csapatuk javára ítélkezzen. Az eset kiderült, Röthlisbergert – más csapatoknak végzett korteskedést – örökre eltiltották a játékvezetéstől.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 64, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest 16 pozíciót hátrább lépett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]