Gilles Veissière

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gilles Veissière
Személyes adatok
Teljes név Gilles Veissière
Születési dátum 1959. szeptember 18.
Születési hely NizzaFranciaország
Magasság 179 cm
Testsúly 83 kg
Beszélt nyelvek francia, angol, olasz
Egyéb foglalkozás menedzser
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19902004. I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19922004. FIFA-tag játékvezető

Gilles Veissière (Nizza, 1959. szeptember 18. –) francia nemzetközi labdarúgó-játékvezető. 2008-tól Nizza város polgármestere, menedzser.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már kamaszként 15 éves korában játékvezetői vizsgát 1974-ben tette, majd a játékvezetés rögös útján következetes kitartással haladva 1990-ben debütálhatott a legmagasabb osztályban. Eléggé vegyes a megítélése, még hazájában is, hiszen sokan azt mondják, hogy Eric Poulat, vagy Alain Sars nagyságrendekkel jobb bíró nála. Ennek ellenére Veissière kapja a nagy feladatokat.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2.

Francia Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Francia Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága pályafutása alatt kettő alkalommal kérte fel a döntő találkozó irányítására. 1998-ban, valamint 2005-ben az AuxerreLille találkozót vezette.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Francia Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1992-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. 2004-ben érte el a FIFA 45 éves korhatárát és vonult vissza az aktív nemzetközi játékvezetéstől. A francia játékvezető több, mint egy évtizede a nemzetközi keret tagja, kevésbé van előtérben, mint például Kim Milton Nielsen, Pierluigi Collina, vagy dr. Markus Merk. Foglalkoztatásának egyik gátja honfitársa Marc Batta nemzetközi pozíciója volt. 2000-ben Batta visszavonult és megnyílt az út Veissière előtt. Érdekes adategyezőség mutatkozik a világbajnokságon és a két Európa-bajnokságon vezetett mérkőzések számában, mindhárom labdarúgó tornán 2-2 mérkőzés vezetésére kérték fel. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 60 mérkőzést vezetett, amivel a 9. helyen áll.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Majd fél évtizedig nem kapott kiemelkedő feladatot, az első az 1997-es malajziai ifjúsági világbajnokság volt.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az ArgentínaNigéria (1:0) és a TunéziaJapán (0:2) csoportmérkőzés levezetésére kapott felkérést.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Belgium és Hollandia közösen rendezte a XI., a 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol a RomániaPortugália (0:1) és a JugoszláviaSpanyolország (3:4)csoportmérkőzés vezetését bízták rá.

Portugália rendezte a XII., a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság végső küzdelmeit, ahol az OroszországGörögország (2:1) és a CsehországLettország (2:1) csoportmérkőzést vezethette.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 4

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1.

UEFA-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009-től az UEFA-kupa Európa Liga néven folytatódik, 5 játékvezető tevékenykedik a szabályszerűség biztosítása érdekében. A hagyományos három játékvezető - a játékvezető és kettő asszisztens - kiegészül kettő gólbíróval.

2001-ben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)-kupa döntőjének a vezetésére kérték fel. A döntőt Dortmundban (Németország) rendezték, a LiverpoolDeportivo Alavés (5:4) csapatainak részvételével. A mérkőzés rendes játékidejében 4:4 volt az eredmény, csak hosszabbításban, három perccel a befejezés előtt egy szerencsétlen öngóllal dőlt el a találkozó.

Sporttevékenység[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005-től a Channel + League 1 valamint a Channel + Sportson játékvezetői tanácsadója. 2008-tól Channel Football Club program egyik szerkesztője.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 42, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest 32 pozíciót előbbre lépett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Terje Hauge (61)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Franz Wöhrer (57)