Urs Meier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urs Meier
Urs Meier-20100518.JPG
Személyes adatok
Teljes név Urs Meier
Születési dátum 1959január 22. (55 éves)
Születési hely ZürichSvájc svájc
Magasság 180 cm
Testsúly 72 kg
Beszélt nyelvek német, angol, francia, spanyol
Egyéb foglalkozás Igazgató
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19912004. I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19942004. FIFA-tag Játékvezető

Urs Meier (Zürich, 1959. január 22. –) svájci nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Jelenlegi lakóhelye: Würenlos. Polgári foglalkozása háztartási készülékek márka kereskedője.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői tanfolyamot fiatalon, 18 évesen, 1977-ben fejezte be, majd szép sorban végigjárta a nemzeti labdarúgó osztályokat. Sikeres tapasztalatgyűjtés és eredményes szakmai tevékenységének eredményeként 1991-ben debütálhatott az első ligában.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Svájci Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1994-ben terjesztette fel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA)-hoz nemzetközi játékvezetőnek. Abban az időben neki - mint sokan másoknak - az előrelépésben nem csak egy, hanem két kiváló vetélytársa volt, Kurt Röthlisberger és Serge Muhmenthaler, akik bő egy évtizeden keresztül szinte egymaguk jelentették a svájci futballt nemzetközi porondon. Nagy elődeinek visszavonulása után hamar az európai játékvezetés élvonalába került, ezért nem is lepett meg senkit, hogy jelölték a franciaországi világbajnokságra. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 63 mérkőzést vezetett, amivel a 6. helyen áll. 2004-ben a FIFA 45 éves korhatárát elérve fejezte be aktív nemzetközi tevékenységét.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Franciaországban rendezték a XVI., az 1998-as labdarúgó-világbajnokság-ot, ahol az USAIrán (1:2) csoportmérkőzést, valamint a NigériaDánia (1:4) nyolcaddöntő levezetésével bízták meg. Az USA–Irán találkozó sporttörténelmi esemény volt, hiszen a két állam folyamatos politikai ellentétben van egymással. Az érzelmileg felfokozott futballmeccs ennek ellenére simán, zökkenők nélkül lezajlott.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a Dél-Korea–Egyesült Államok (1:1) csoportmérkőzést, és egyel előbbre lépve a Németország–Dél-Korea (1:0) elődöntő levezetésére kérték fel. A világbajnokságon is jó formában sípolt, a nemzetközi sajtó is külön dicsérte, hogy milyen jól levezette az elődöntőt, szinte hibát sem ejtett.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 4

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal nemzetközi játékvezetőként, 1994-ben Meier is egy utánpótlás-tornán debütált az írországi U16-os Európa-bajnokságon, ahol az AngliaÍrország (1:1) és a TörökországPortugália (0:0) mérkőzéseket vezette.

Belgium és Hollandia közösen rendezte a XI., a 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol az Anglia–Románia (2:3) és a DániaHollandia (0:3) csoportmérkőzést kapta feladatul. Az angoloknak rossz - vesztes mérkőzés - emlékei vannak a játékvezetővel kapcsolatban.

Portugália rendezte a XII., a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság végső küzdelmeit, ahol a tornán, a búcsúfellépésére készülő játékvezetőt több feladattal bízták meg, vezette a SpanyolországOroszország (1:0), az OlaszországSvédország (1:1) csoportmérkőzéseket, majd eredményes szakmai munkája elismeréseként a Portugália–Anglia (2:2) negyeddöntőt dirigálhatta.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 5

Az angol csapat vezetői és a szigetországi sajtó is egyértelműen Meier játékvezetőt okolja, amiért Anglia az elődöntőben elbukott a büntetőpárbajban, a házigazda portugálok ellen. A svájci bíró a 89. percben érvénytelenítette Campbell gólját - így maradt 2:2 a mérkőzés állása -, ami az angolok szerint teljesen szabályos körülmények között esett. A britek ezek után felmentve a felelősség alól játékosaikat, elnézik David Beckhamnek és Darius Vassellnek is a kihagyott büntetőt. Hasonló eset történt, az Egyesült Államokban, 1994-ben rendezett világbajnokság negyeddöntőjében, amikor 2:2-es állásnál az argentinok ellen szintén Campbell talált be, a játékvezető, akkor Puhl Sándor sem adta meg a jogosnak vélt találatot, és mivel a hosszabbításban sem született döntés, következtek a tizenegyesrúgások - Anglia alulmaradt. Ekkor az angol sportvezetés és a sajtó egyszerűen tudomásul vette, hogy ilyen a futball. Ha a játékosok hibáznak, azt mindig megbocsátja a közönség, de ha a játékvezető hibázik, az soha nem bocsátják meg neki.

A The Sun (angol bulvárlap) és társai pokollá tették Meier életét: a lap emberei felfedték lakcímét, házasságtörése történetét, egy, a hőstettről készült fotóval ékesített hatalmas angol lobogót feszítettek ki a háza elé. A bíró több mint 16 ezer fenyegető e-mailt kapott, miután a szigetországi újságok közzétették telefon-, faxszámát, email címét, az internetes oldala pedig összeomlott a roham hatására. A bírót és családját a felbőszített szurkolók halálosan megfenyegették, így Meier rendőri védelmet kért.

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2

Bajnokcsapatok Ligája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hosszú és sikeres pályafutása alatt rengeteg selejtező- és elődöntő (nyolcad-, negyed) mérkőzést vezethetett, de csak egy nemzetközi kupadöntőt bíztak rá, 2002-ben, a Real MadridBayer Leverkusen (2:1) csapatainak döntő összecsapását irányította.

Román kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben a Román Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) a torna döntőjének levezetésére semleges bírót és segédeket kért fel. A házi döntő résztvevői, a Dinamo BucureştiRocar Bucureşti (4:2), játékvezető Urs Meier, segédei Rausis Laurent és Antonio Vecchio svájci partbírók voltak.

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Ferencváros az Üllői úti (1:0)-s Bajnokok Ligája selejtező első mérkőzéses győzelme után idegenben - amit Meier játékvezető közreműködésével játszottak -, a hosszabbításban (2:1)-re kikapott a Sparta Praha (cseh) együttesétől, s így a zöld-fehérek az UEFA-kupában folytathatták, míg a cseh együttes a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek a résztvevője lett. 1998. szeptember 6-án a MagyarországPortugália (1:3) Európa-bajnoki selejtező mérkőzést szolgálta játékvezetőként.

Sportvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sportszakértőként megjelent a német televíziós csatornán, a ZDF sportadásaiban, a 2006-os labdarúgó-világbajnokság és a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságok alatt.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékvezetői pályafutásának eredményeként a világ egyik legjobb játékvezetőjének nőtte ki magát, az IFFHS 2002-ben a világ 2., 2004-ben a világ 3. legjobb játékvezetőjének választotta.

A IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 8, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest 2 pozíciót előbbre lépett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Pierluigi Collina (64)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Graham Poll (62)