Alekszej Nyikolajevics Szpirin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszej Szpirin
Személyes adatok
Teljes név Alekszej Nyikolajevics Szpirin
Születési dátum 1952. január 4.
Születési hely Ruzajevka (Mordvinföld), Szovjetunió szovjet
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
? I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1991 FIFA-tag játékvezető

Alekszej Nyikolajevics Szpirin (oroszul: Алексей Николаевич Спирин; Ruzajevka, Mordvinföld, 1952. január 4. –) orosz nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Alexej Nyikolajevic Spirin.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Orosz Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett. Nemzetközi mérkőzéseinek száma 50-nél több. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1991-ben vonult vissza.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1987-ben Kanadában az U17-es, 1989-ben Szaúd-Arábiában az U20-as ifjúsági labdarúgó-világbajnokságon foglalkoztatta a FIFA jelen lévő Játékvezető Bizottsága.

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az NSZKEgyesült Arab Emírségek (5:1) csoportmérkőzést irányította. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. Kettő esetben csoportmérkőzésen, egy alkalommal a nyolcaddöntő egyik találkozóján tevékenykedett a működő játékvezető mellett partbíróként. Kettő esetben egyes számú pozíciót kapott, ami a kor előírásai szerint azt jelentette, hogy a játékvezető sérülése esetén ő vezette volna tovább a találkozót.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1 + 3 (partbíró)

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Svédországban rendezték a IX., az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság záró szakaszát, ahol a nyitómérkőzést, a SvédországFranciaország (1:1) csoportmérkőzést vezette.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Koreában, Szöulban rendezték, a XXIV., az 1988. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának végső szakaszát, ahol aJugoszláviaBrazília (1:2) csoporttalálkozót koordinálta.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1.

UEFA-kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, az InternazionaleAS Roma (2:0) döntő találkozó szolgálatára.

2009-től az UEFA-kupa Európa Liga néven folytatódik, 5 játékvezető tevékenykedik a szabályszerűség biztosítása érdekében. A hagyományos három játékvezető - a játékvezető és kettő asszisztens - kiegészül kettő gólbíróval.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-tól az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) Ellenőrzési Bizottságának vezetője.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 117, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Dzsamál as-Saríf, Stefano Farina, Massimo De Santis, Dermot Gallagher, Eduardo Iturralde González, Gianluca Paparesta és Marco Rodríguez társaságában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]