Antonio López Nieto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Antonio López Nieto (1958. január 25.) spanyol nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes nevén: Antonio Jesus Lopez Nieto. Egyéb foglalkozása építész.

Antonio López Nieto
Személyes adatok
Teljes név Antonio Jesus Lopez Nieto
Születési dátum 1958. január 25.
Születési hely Spanyolország
Egyéb foglalkozás építész
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
2003 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
2002 FIFA-tag játékvezető

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát megszerezve különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lehetett országa legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője. 2003-ban vonult vissza az aktív nemzeti játékvezetéstől.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spanyol Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 48 mérkőzést vezetett, amivel a 20. helyen áll. 2002-ban vonult vissza az aktív nemzetközi játékvezetéstől.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a KamerunNémetország (0:2) csoporttalálkozón a játékosok a győzelem elérése mellett komoly durvasági sorozatot mutattak be. A mérkőzésen tipikusan olyan esetek játszódtak le, amivel a tapasztalt játékvezető is képtelen volt megbirkózni. Rudi Völler, a német válogatott szövetségi kapitánya szerint: A játékvezető kicsinyes volt, minden szabálytalanságot szokatlan szigorral torolt meg. A fegyelmezetlen játékosokat nem érdekelte a szabályi előírások, a játékvezető, szabályszerű fegyelmező tevékenysége, igyekeztek egymást megfélemlíteni, ahol lehetett megrúgni. A játékvezető a világbajnokságok történetében új rekordot ért el azzal, hogy összesen 14 közvetlen, egy időben felmutatott 2 sárga és piros lapot osztott ki a renitens játékosoknak.

Németországban rendezték a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a PortugálHolland (1:0) mérkőzésen Valentyin Valentyinovics Ivanov (orosz) játékvezetőnek hasonló okok miatt sikerült ezt a negatív csúcsot 16 sárga és 4 piros lap felmutatásával megdönteni.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Anglia rendezte a X., az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol CsehországOlaszország (2-1) csoportmérkőzést és az egyik negyeddöntőt, a HollandiaFranciaország (0-0) találkozót vezette.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1995-ben López Nieto azzal vádolta Dinamo Kiev vezetőit, hogy megpróbálták Görögországban a Panathinaikos találkozó előtt őt megvesztegetni. Az esetet jelentette a jelen lévő UEFA ellenőrnek és jelentésében részletesen leírta a történteket. Az UEFA fegyelmi bizottsága kettő évre eltiltotta a Dinamót a nemzetközi tornák mérkőzéseitől.

Vezetett Kupa-döntők száma: 3

UEFA Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Európai Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának megbízásából szakmai munkájának elismeréseként több alkalommal is felkérte a torna döntő találkozójának szolgálatára.

1995-ben az AC ParmaJuventus (1:0) első döntő mérkőzést vezette. 1998-ban Párizsban az olasz házi döntőre, az InternazionaleLazio (3-0) döntő találkozó irányítására. 2000-ben a GalatasarayArsenal csapatok között koordinálta a kupadöntőt.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 65, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Szaíd Belqola, Bruno Galler társaságában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzetközi adatok.[forrás?]

Elődje:
Hellmut Krug (49)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Michel Vautrot (48)