Markus Merk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Markus Merk
Markus merk061115.jpg
Markus Merk
Személyes adatok
Teljes név Markus Merk
Születési dátum 1962. március 15.
Születési hely KaiserslauternNémetország német
Magasság 181 cm
Testsúly 70 kg
Beszélt nyelvek német
Egyéb foglalkozás fogorvos
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19882008. I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19922008. FIFA-tag játékvezető

Markus Merk (Kaiserslautern, 1962. március 15.– ) német nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Civil foglalkozása fogorvos.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tizenkettő évesen (!), 1974-ben tette le a játékvezetői vizsgát. Majd tizennégy éven át az egyik játékvezetői szintről a másikra lépett, jól megtanulva a szakmát, tapasztalatokkal felvértezve érkezett, a valaha kinevezett a legfiatalabb sportemberként az első osztályba, ahol 1988-ban debütált. Egyre erősebb mérkőzések vezetésével bízták meg, amelyeket a lehető legkevesebb hibával dirigált. Vezetett első osztályú mérkőzéseinek száma: 268, amivel német csúcstartó. 1992-1993-ban a német ligakupa döntőjét vezette, a Bayer LeverkusenHertha BSC Berlin Amatőr (1:0) csapatainak közreműködésével. 2008-ban Oliver Kahn búcsúmérkőzésén, a pályafutását szintén ekkor befejező Merk játékvezető közreműködése mellett a telt házas Allianz Arena közönsége a Bayern München–német válogatott közötti (1:1)-es döntetlennek lehetett tanúja.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) Játékvezető Bizottsága (JB) 1992-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tudomásul vett, ezt a kitüntető címet 2008-ig sikeresen megvédte. Érdekes, hogy hazájában 1997-ig csak a harmadik számú játékvezető volt. Az első nemzetközi válogatott mérkőzése 1992-ben, a SvájcBulgária találkozó volt. Az UEFA által szervezett labdarúgó kupasorozatokban összesen 75 mérkőzést vezetett, amivel a 2. helyen áll.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az első mérkőzése a JapánOroszország (1:0) csoporttalálkozó volt, ahol nem volt feladata magaslatán, ennek ellenére még egy mérkőzésen, a DániaAnglia (0:3), ahol viszont magas szinten dirigálta a nyolcaddöntőt.

Németországban rendezték a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol három mérkőzést vezethetett, többek között a Szerbia és MontenegróHollandia (0:1), az AusztráliaBrazília (0:2), az USAGhána (1:2) összecsapásokat. Vezetett mérkőzéseinek száma: 5

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Belgium és Hollandia közösen rendezte a XI., a 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol már nemzetközi tekintéllyel felvértezve, szakmai elismerésként tevékenykedve vezethette a BelgiumSvédország (2:1) nyitómeccset, majd a SzlovéniaSpanyolország (1:2) csoportmérkőzést, végezetül a HollandiaOlaszország (0:0) elődöntőt.

Portugália rendezte a XII., a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság végső küzdelmeit, ahol a FranciaországAnglia (2:1), a Dánia–Svédország (2:2) csoportmérkőzés vezetése után felért az európai csúcsra. Az UEFA Játékvezető Bizottságának javaslatára vezethette a Görögország–Portugália (1:0) döntő mérkőzést. Vezetett mérkőzéseinek száma: 6

Vezetett döntők száma: 1

Konföderációs kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Franciaországban rendezték a 6., a 2003-as konföderációs kupa tornának, ahol a BrazíliaTörökország (2:2) csoportmérkőzést, majd az egyik elődöntőn, a KamerunKolumbia (1:0) mérkőzésen dirigálhatott. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Spanyolországban, Barcelona adott otthont a XXV., az 1992. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol mint kezdő nemzetközi játékvezető lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson a nemzetközi porondon. Kettő csoportmérkőzésen, a SpanyolországKolumbia (4:0) és a ParaguayMarokkó (3:1) szolgálhatta a labdarúgást. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2.

Bajnokcsapatok Ligája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdő nemzetközi játékvezetőként már 1992-ben lehetőséget kapott a Bajnokok Ligájában (BL) való bemutatkozásra.

2003-ban újabb jelentős feladatot kapott, ugyan is őt jelölték az AC MilanJuventus BL-döntőre.

Kupagyőztesek Európa-kupája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1997-ben Rotterdamban (Hollandiában vezethette, a BarcelonaParis Saint-Germain FC döntő találkozót.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Markus Merk: BeWEGEnd
  • Markus Merk: Untersuchungen zur Formänderung kalt- und heißpolymerisierender Prothesenkunststoffe nach Behandlung im Ultraschallbad ("Examinations on the form change of cold- and hot-polymerising prothesis plastics after ultrasound treatment"), Dissertation by Markus Merk, University of Cologne, 1990.

Jótékonyság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vallásos Merk Indiában aktív fogápolási segítséget nyújtott a nyomornegyedekben lakó szegények részére. Rengeteg segítséget adott a Németországban (Kaiserslauternben) bevándorolt indiaiak részére a tanulás, a hajléktalanok elhelyezése és az egészségügyi problémák megoldásában.

Sikerei, díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Háromszor lett a FIFA legjobb játékvezetője: 2004, 2005, 2007 évben. Ő a harmadik nemzetközi játékvezető (Puhl Sándor, Pierluigi Collina után), akit legalább háromszor választottak meg az év legjobbjának.

Hatszor 1995, 1996, 2000, 2003, 2004, 2006 választották meg Németország (DFB) legjobb játékvezetőjének. 2005-ben megkapta a német Bundesverdienstkreuz (Federal Cross Merit) kitüntető címet, a labdarúgásban- és Indiában végzett jótékonysági munkájának elismeréseként. Merk a FIFA felkérésre rengeteg jótékonysági tevékenységet végzett.

Pályafutása során a világ egyik legjobb játékvezetőjének nőtte ki magát. Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 2, legjobb bírójának rangsorolta.

Családi élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feleségével és fiával Otterbachben él, ahol fogorvosi eszközök kereskedelemével foglalkoznak. Merk 2005-ig fogszakorvos volt, amikor abbahagyta a praktizálást, a fogászati termékek kereskedelmét kezdte el végezni. Ma motivációs szemináriumokat vezet. Fiatal korában Merk éles, nyikorgó hangja miatt rengeteg gúnyt szenvedett el. Miután kiterjedt beszédterápián ment keresztül, most normális baritonban beszél. (Referencia: a könyve BeWEGEnd).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Markus Merk. 7m.cn. (Hozzáférés: 2012. február 18.)

Elődje:
Ismeretlen

DFB örökranglista-mérkőzésszám
268

Utódja:
Hellmut Krug 240

Elődje:
Kim Milton Nielsen (84)

UEFA kupamérkőzések száma
1955–2007

Utódja:
Anders Frisk (68)