Weserstadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Weserstadion
Adatok
Elhelyezkedés Bréma, Németország Németország

Építés éve 1923
Megnyitás ideje 1924
Felújítás éve 1963-1965, 1989, 2004

Felület 105 × 68 m
Befogadóképesség 42 358 (10 100 állóhely)
Tulajdoni viszonyok
Bérlő Werder Bremen
Elhelyezkedése
Weserstadion (Németország)
Weserstadion
Weserstadion
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 03′ 59″, k. h. 8° 50′ 15″Koordináták: é. sz. 53° 03′ 59″, k. h. 8° 50′ 15″
Térkép
A Weserstadion weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Weserstadion témájú médiaállományokat.

A Weserstadion egy multifunkciós stadion Németországban, Bréma városában. Jelenleg leginkább labdarúgó mérkőzések rendezésére használják. Ez a hazai stadionja a helyi csapatnak, a Werder Bremennek.

A stadion a Weser folyó északi partján található, és zöld parkok veszik körül. A városközpont csupán három kilométer távolságra van tőle.

A tervek szerint a 2006-os labdarúgó-világbajnokság helyszíne lett volna, ami végül megvalósulatlan maradt. De a Werder Bremen folyamatos sikere a Bundesliában és az európai versenyeken való rendszeres részvétele miatt a stadion látogatottsága nagymértékű.

Története[szerkesztés]

A Weserstadiont 1909-ben építette a brémai Allgemeiner Bremer Turn- und Sportverein, akkor azonban még csak egy sportpálya volt. Az első változás 1926-ban történt meg, az ATSB Kampfbahn nevet adták neki. A mai nevét a stadionnnak 1930-ban adták, a név arra utal, hogy a stadion a Weser folyó mellett található. Azóta a Werder Bremen hazai pályája. A Bundesliga 1963-as indulásakor ez volt az első olyan stadion, amely fedett lelátóval rendelkezett. A következő évtizedekben a többi tribünt is fokozatosan korszerűsítették. 1992-ben megépült a stadionban az első VIP páholy is.

Megközelítése[szerkesztés]

A Weserstadion egyike azon stadionoknak Európában, amelyek a legközelebb fekszenek a városközponthoz. Elérni legcélszerűbben a 3-as villamossal lehet, amely Gröpelingen - Domsheide - Weserwehr útvonalon közlekedik. A stadion a Weser folyótól északra, az Osterdeich (Keletigát) nevű utcától délre fekszik. Ezen az utcán jár a 3-as villamos, megálló: Weserstadion. Innen 10 méter múlva jobbra nyíló utca és egy aluljáró után már látszik a stadion. A 3-as villamos 10 percenként közlekedik, a Domsheidétől 7 perc alatt lehet kiérni a Werder otothonába. Meccsnapokon sűrűbben közlekedtetik, a mérkőzések után több tucat villamos szokott egymás mögé felsorakozni rengeteg busszal együtt, hogy a tömeget hazaszállítsa.

Tények[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Weserstadion
A Wikimédia Commons tartalmaz Weserstadion témájú médiaállományokat.