1998-as labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(1998-as labdarúgó világbajnokság szócikkből átirányítva)
Labdarúgó-világbajnokság
(1998)
(Coupe du Monde – France 98)
Adatok
Rendező Franciaország
Dátumjúnius 10.július 12.
Csapatok32 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 174)
Helyszínek10 (10 rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő Brazília
Győztes Franciaország (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések64
Gólok171 (átlag: 2,67)
Nézőszám
Összesen2 785 100 (átlag: 43 517)

Gólkirályhorvát Davor Šuker
(6 gólos)
Legjobb játékosbrazil Ronaldo
Lev Jasin díj (Aranykesztyű)Franciaország Fabien Barthez
Legjobb fiatal játékosAnglia Michael Owen

 ← 19942002 → 

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság házigazdája Franciaország volt. A tornát 1998. június 10. és július 12. között rendezték. A FIFA 1992-ben döntött úgy, hogy Franciaország rendezheti meg a vb-t. Marokkót előzték meg a szavazáson. A címvédő Brazília volt. Ezen a világbajnokságon vett részt először 32 csapat. A csapatokat nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna.

A világbajnoki címet Franciaország válogatottja szerezte meg, miután a döntőben 3–0 arányban legyőzte a címvédő Brazíliát. Zinédine Zidane két gólt is szerzett a döntőben. Franciaország úgy nyerte meg a címet, hogy mindössze 2 gólt kapott az egész tornán, és egy döntetlen kivételével (az olaszok elleni negyeddöntőben) minden mérkőzését megnyerte. A francia kaput csak a dánoknak, illetve a horvátoknak sikerült bevenniük. Franciaország a futballtörténelem hetedik világbajnoka lett, valamint a hatodik olyan győztes, amely hazai pályán szerezte meg a trófeát.

Helyszínek[szerkesztés]

A mérkőzéseket tíz stadionban játszották:

Saint-Denis Marseille Párizs Lyon
Stade de France Stade Vélodrome Parc des Princes Stade de Gerland
Férőhely: 80 000 Férőhely: 60 000 Férőhely: 48 875 Férőhely: 44 000
Lens
1998-as labdarúgó-világbajnokság (Franciaország)
Stade Félix Bollaert
Férőhely: 41 300
Nantes
Stade de la Beaujoire
Férőhely: 39 500
Toulouse Saint-Étienne Bordeaux Montpellier
Stadium de Toulouse Stade Geoffroy-Guichard Parc Lescure Stade de la Mosson
Férőhely: 37 000 Férőhely: 36 000 Férőhely: 35 200 Férőhely: 34 000

Kabala[szerkesztés]

Footix

A világbajnokság hivatalos kabalája Footix volt, amely egy kakas a "FRANCE 98" felirattal a mellkasán. A teste nagy része kék színű, mint a házigazda nemzeti csapat meze, a neve a "football" szóból és az "-ix" végződésből tevődik össze, ami az ókori gall nevekre utal, akiknek a leszármazottjaiknak tekintik magukat a franciák. A gall szó egyébként kakast jelent.

Selejtezők[szerkesztés]

  A világbajnokságra kijutottak
  A világbajnokságra nem jutottak ki
  A világbajnokság selejtezőjében nem indultak
  Nem FIFA-tagországok

A selejtezőkre 174 nemzet labdarúgó-szövetsége adta le a nevezését a világbajnokságra. A selejtezők csoportbeosztását az összes selejtezőzónához 1995. december 12-én készítették el Párizsban. A rendező Franciaország, és a címvédő Brazília automatikus résztvevője volt a tornának.

Négy nemzet először vett részt a világbajnokságon: Horvátország, Jamaica, Japán és Dél-Afrika.

A következő csapatok vettek részt az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon:

Zárójelben az 1998. május 20-i szerinti FIFA-világranglista-helyezés olvasható.[1]

Ázsia – AFC (4)
Afrika – CAF (5)
Észak-Amerika, Közép-Amerika & Karibi térség – CONCACAF (3)
Dél-Amerika – CONMEBOL (5)
Óceánia – OFC (0)
  • egy sem
Európa – UEFA (15)

Összegzés[szerkesztés]

A torna lebonyolítása különbözött az 1994-esétől, mivel a döntőt kibővítették 24-ről 32-csapatosra. A 32 csapatot nyolc négyes csoportra osztották szét. A nyolc csoportgyőztes és a nyolc csoportmásodik jutott be az egyenes kiesési szakaszba. Itt vezették be az egyenes kieséses és a helyosztó mérkőzések eldöntésére az aranygól szabályt. Egy másik változtatás, ami ezen a világbajnokságon lépett hatályba, hogy a rendes játékidő letelte után a negyedik számú játékvezető egy elektronikus kijelzőn bemutatja, hogy hány perc hosszabbítást kell lejátszani. Ez a gyakorlat azóta megmaradt, miután jól bevált a médiának és a nézőknek egyaránt.

A torna az 1994-es labdarúgó-világbajnokság győztesének, Brazíliának a Skócia felett aratott 2-1-es győzelmével kezdődött. Norvégia meglepetést okozott az A csoportban, mivel legyőzte a címvédőt 2-1-re, 2 későn szerzett találattal. Mégis mindkét csapat továbbjutott a következő körbe. Olaszország könnyedén nyerte meg a B csoportot, míg Chilének három döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Az Olaszország-Chile összecsapáson, amely 2-2-es döntetlennel ért véget, az olasz Roberto Baggiót kísértette a 4 évvel korábbi döntő büntetőpárbajában kihagyott tizenegyese: ezúttal értékesített a büntetőt, és ezzel Olaszország elérte a döntetlent.

Franciaország végigsöpört a C csoporton, az egyedüli hibája az volt, hogy Zinédine Zidanet a Szaúd-Arábia elleni 4-0-s győzelem alkalmával kapott piros lapja miatt két mérkőzésre eltiltották. Dánia is továbbment a csoportból. Meglepetésre Nigéria volt a D csoport győztese, amelyet Halálcsoportnak neveztek, Spanyolország újfent elbukott egy jelentős világeseményen. Nigéria 3-2-re győzte le őket egy szenzációs mérkőzésen, és továbbjutott a következő fordulóba Paraguayjal együtt.

Hollandia és Mexikó volt a továbbjutó az E csoportból, amelyben négy mérkőzésen is döntetlen született. Németország és Jugoszlávia könnyedén jutott túl az F csoportból.

Románia egy későn szerzett góllal 2-1-re legyőzte Angliát, és a G csoport élén végzett; Anglia a második helyezett lett. Argentína végigsöpört a H csoporton, az újonc Horvátország csatlakozott hozzá a második helyen.

A második körben Olaszország 1-0-ra legyőzte Norvégiát, Brazília könnyed 4-1-es győzelmet aratott Chile ellen. A világbajnokságok történetében Laurent Blanc szerezte az első aranygólt, amikor a rendező legyőzte Paraguayt 1-0 arányban. Dánia meglepte Nigériát, 4-1-re ütötte ki őket. Németország elverte Mexikót, Hollandia 2-1-re legyőzte Jugoszláviát. Horvátország 1-0-ra verte Romániát. Argentína büntetőkkel győzte le Angliát, miután a rendes játékidő 2-2-es döntetlennel zárult. A 18 éves Michael Owen is szerzett gólt. A mérkőzést döntően befolyásolta David Beckham kiállítása, miután felrúgta Diego Simeonet.

Franciaország gólnélküli döntetlent követően büntetőkkel győzte le Olaszországot a negyeddöntőben. Brazília 3-2-re nyert Dánia ellen egy izgalmas találkozón. Horvátország talán a torna legmegdöbbentőbb dolgát okozta azzal, hogy 3-0-ra legyőzte Németországot, és ezzel egész Európában ünneplést váltott ki. A Hollandia-Argentína mérkőzést tönkretette az erőszak.A találkozón az argentin sztár, Ariel Ortega kapott piros lapot a holland kapus, Edwin van der Sar lefejeléséért, miután van der Sar összetűzésbe került Ortegával egy büntetőgyanús esetnél.[2] Röviddel Ortega kiállítását követően Dennis Bergkamp megszerezte a továbbjutást érő gólt a hajrában, így Hollandia 2-1-re bizonyult jobbnak Argentínánál.

Az elődöntőben Patrick Kluivert 1-1-re egyenlített Hollandia számára a brazilok ellen, de a hollandok nem tudtak nyerni a büntetőpárbajban, így Brazília jutott be a döntőbe. Franciaország csatlakozott hozzá, a hátvéd Lilian Thuram két gólt szerzett az Aranycipős Davor Šukert is felvonultató Horvátország elleni elődöntőben. A horvátok legyőzték a hollandokat a harmadik helyért rendezett mérkőzésen, ezzel óriási meglepetést okozva újoncként a 3.helyen végeztek.

Ez volt az első alkalom, hogy a házigazda és a címvédő találkozott egymással a döntőben. Zinédine Zidane két szöglet után két fejesgólt szerzett a 27. percben és az első félidő hosszabbításában, és Emmanuel Petit is szerzett egy kései gólt a második félidő hosszabbításában, amivel Franciaország 3-0-s győzelmet aratott Brazília felett. Brazília sztárjátékosa, Ronaldo gyengén játszott, rejtélyes rohama volt az előző éjszaka, és számos kérdés vetődött fel a kezdőcsapatba állításáról. Egy becslés szerint egymillió ember vett részt Párizs utcáin az ünneplésben az éjszaka. Franciaország a hetedik világbajnok lett; Uruguayhoz, Olaszországhoz, Németországhoz, Brazíliához, Angliához és Argentínához csatlakozott.

Az esemény hivatalos dala a La Copa de la Vida volt Ricky Martin előadásában. Ezen a világbajnokságon alkalmazták először az EVS-rendszert, mely a pályákon kihelyezett 20-30 kamerakép jelentős részét tudta lassítani. Ez által élvezetesebbé vált a televíziónézők számára a képi világ, és a rendszer segítséget adott a vitás helyzetek gyors elemzéséhez.[3]

Játékvezetők[szerkesztés]

A FIFA Játékvezető Bizottsága 34 játékvezetőt, valamint 33 asszisztenst, partbírót jelölt ki a találkozók irányítására. A kiválasztottak a torna előtt fizikai (kooper teszt), szellemi és egészségi felmérésen vettek részt. Különféle felkészítéseken kívül első alkalommal kaptak átfogó ismereteket az egymás közötti (bíró, partbírók és a negyedik játékvezető) információs rendszer (Signal Bip) használatáról. Ezt a rendszert először az Amerikában, Atlantában rendezett 1996. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján próbálták ki, nagy sikerrel. A játékvezetők közül öten, Ali Búdzsszajm, Lim Kee Chong, Arturo Brizio Carter, Alberto Tejada Noriega és Mario van der Ende az Egyesült Államokban rendezett, 1994-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzésein is szerepet kaptak.

Konföderáció Játékvezető Partjelzők
Afrika

Marokkó Szaíd Belkola
Egyiptom Gamál al-Gandúr
Niger (ország) Lucien Bouchardeau
Mauritius Lim Kee Chong
Dél-afrikai Köztársaság Ian McLeod

Mali Dramane Danté
Tunézia Mohammed Manszri
Jamaica Owen Powell
Dél-afrikai Köztársaság Achmat Salie
Dél-afrikai Köztársaság Chris Soldatos

Ázsia

Szaúd-Arábia Abd er-Rahmán ez-Zejd
Egyesült Arab Emírségek Ali Búdzsszajm
Japán Okada Maszajosi
Thaiföld Phirom Anpraszöt

Malajzia Abdul Hamid Halim
Kuvait Huszejn Gadanfari
Srí Lanka Wickeramatunge Samararathna
Dél-Korea Cson Jonghjon
Omán Mohammed al-Múszavi

Európa

Franciaország Marc Batta
Ausztria Günter Benkö
Olaszország Pierluigi Collina
Skócia Hugh Dallas
Anglia Paul Durkin
Spanyolország José García-Aranda
Németország Bernd Heynemann
Oroszország Nyikolaj Levnyikov
Svájc Urs Meier
Portugália Vítor Melo Pereira
Dánia Kim Milton Nielsen
Norvégia Rune Pedersen
Magyarország Vágner László
Hollandia Mario van der Ende
Lengyelország Ryszard Wójcik

Spanyolország Fernando Tresaco Gracia
Csehország Evžen Amler
Svájc Laurent Rausis
Fehéroroszország Jurij Dupanov
Anglia Mark Warren
Olaszország Gennaro Mazzei
Belgium Marc van den Broeck
Málta Emanuel Zammit
Írország Eddie Foley
Svédország Mikael Nilsson
Románia Nicolae Grigorescu
Németország Erich Schneider
Lengyelország Jacek Pocięgiel
Franciaország Jacques Poudevigne

Észak-Amerika, Közép-Amerika & Karibi térség

Amerikai Egyesült Államok Esfandiar Baharmast
Mexikó Arturo Brizio Carter
Trinidad és Tobago Ramesh Ramdhan

Trinidad és Tobago Merere Gonzales

Óceánia Ausztrália (ország) Edward Lennie Vanuatu Lencie Fred
Dél-Amerika

Argentína Javier Castrilli
Paraguay Epifanio González
Brazília Márcio Rezende de Freitas
Chile Mario Sánchez
Peru Alberto Tejada Noriega
Kolumbia John Toro Rendón

Kolumbia Jorge Luis Arango
Costa Rica Luis Torres Zúñiga
Paraguay Celestino Galván
Honduras Reynaldo Salinas
Argentína Claudio Rossi
Chile Jorge Diaz Gálvez
Brazília Arnaldo Pinto

Keretek[szerkesztés]

Mindegyik csapat 22 játékost nevezhetett a világbajnokságra.

Csoportkör[szerkesztés]

Jelmagyarázat
A csoportok első és második helyezettje bejutott az egyenes kieséses szakaszba.
A csoportok harmadik és negyedik helyezettjei kiestek.

Minden időpont helyi idő szerinti (CEST)/(UTC+2)

A csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Brazília 3 2 0 1 6 3 +3 6
 Norvégia 3 1 2 0 5 4 +1 5
 Marokkó 3 1 1 1 5 5 0 4
 Skócia 3 0 1 2 2 6 –4 1
1998. június 10.
17:30
Brazília  2–1  Skócia
César Sampaio Gól : 4' 4'
Boyd Gól : 73' 73' (öngól)
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Collins Gól : 38' 38' (11-esből)
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: José García Aranda (spanyol)


1998. június 10.
21:00
Marokkó  2–2  Norvégia
Hadji Gól : 38' 38'
Hadda Gól : 59' 59'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Síbú Gól : 46' 46' (öngól)
Eggen Gól : 60' 60'
Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Phirom Anpraszöt (thaiföldi)


1998. június 16.
17:30
Skócia  1–1  Norvégia
Burley Gól : 66' 66' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
H. Flo Gól : 46' 46'
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Vágner László (magyar)


1998. június 16.
21:00
Brazília  3–0  Marokkó
Ronaldo Gól : 9' 9'
Rivaldo Gól : 45+2' 45+2'
Bebeto Gól : 50' 50'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Nyikolaj Levnyikov (orosz)


1998. június 23.
21:00
Brazília  1–2  Norvégia
Bebeto Gól : 78' 78' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
T. A. Flo Gól : 83' 83'
Rekdal Gól : 88' 88' (11-esből)
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Esfandiar Baharmast (amerikai)


1998. június 23.
21:00
Skócia  0–3  Marokkó
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Baszír Gól : 22' 22' Gól : 85' 85'
Hadda Gól : 46' 46'

B csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Olaszország 3 2 1 0 7 3 +4 7
 Chile 3 0 3 0 4 4 0 3
 Ausztria 3 0 2 1 3 4 –1 2
 Kamerun 3 0 2 1 2 5 –3 2
1998. június 11.
17:30
Olaszország  2–2  Chile
Vieri Gól : 10' 10'
R. Baggio Gól : 85' 85' (11-esből)
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Salas Gól : 45' 45' Gól : 49' 49'
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Lucien Bouchardeau (nigeri)


1998. június 11.
21:00
Kamerun  1–1  Ausztria
Njanka Gól : 78' 78' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Polster Gól : 90' 90'
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 460
Játékvezető: Epifanio González (paraguayi)


1998. június 17.
17:30
Chile  1–1  Ausztria
Salas Gól : 70' 70' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Vastić Gól : 90' 90'
Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Gamál al-Gandúr (egyiptomi)


1998. június 17.
21:00
Olaszország  3–0  Kamerun
Di Biagio Gól : 7' 7'
Vieri Gól : 75' 75' Gól : 89' 89'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Edward Lennie (ausztrál)


1998. június 23.
16:00
Olaszország  2–1  Ausztria
Vieri Gól : 49' 49'
R. Baggio Gól : 89' 89'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Herzog Gól : 90' 90' (11-esből)
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Paul Durkin (angol)


1998. június 23.
16:00
Chile  1–1  Kamerun
Sierra Gól : 20' 20' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
M'Boma Gól : 55' 55'
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Vágner László (magyar)

C csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Franciaország 3 3 0 0 9 1 +8 9
 Dánia 3 1 1 1 3 3 0 4
 Dél-afrikai Köztársaság 3 0 2 1 3 6 –3 2
 Szaúd-Arábia 3 0 1 2 2 7 –5 1
1998. június 12.
17:30
Szaúd-Arábia  0–1  Dánia
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Rieper Gól : 69' 69'
Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 140
Játékvezető: Javier Castrilli (argentin)


1998. június 12.
21:00
Franciaország  3–0  Dél-afrikai Köztársaság
Dugarry Gól : 36' 36'
Issa Gól : 77' 77' (öngól)
Henry Gól : 90+2' 90+2'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Márcio Rezende de Freitas (brazil)


1998. június 18.
17:30
Dél-afrikai Köztársaság  1–1  Dánia
McCarthy Gól : 51' 51' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Nielsen Gól : 12' 12'
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 300
Játékvezető: John Toro Rendón (kolumbiai)


1998. június 18.
21:00
Franciaország  4–0  Szaúd-Arábia
Henry Gól : 37' 37' Gól : 78' 78'
Trezeguet Gól : 68' 68'
Lizarazu Gól : 85' 85'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Arturo Brizio Carter (mexikói)


1998. június 24.
16:00
Franciaország  2–1  Dánia
Djorkaeff Gól : 12' 12' (11-esből)
Petit Gól : 56' 56'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
M. Laudrup Gól : 42' 42' (11-esből)
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Pierluigi Collina (olasz)


1998. június 24.
16:00
Dél-afrikai Köztársaság  2–2  Szaúd-Arábia
Bartlett Gól : 18' 18' Gól : 90+3' 90+3' (11-esből) (1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Al-Jaber Gól : 45+2' 45+2' (11-esből)
al-Tunajan Gól : 74' 74' (11-esből)
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Mario Sánchez Yanten (chilei)

D csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Nigéria 3 2 0 1 5 5 0 6
 Paraguay 3 1 2 0 3 1 +2 5
 Spanyolország 3 1 1 1 8 4 +4 4
 Bulgária 3 0 1 2 1 7 –6 1
1998. június 12.
14:30
Paraguay  0–0  Bulgária
Jegyzőkönyv
Részletek


1998. június 13.
14:30
Spanyolország  2–3  Nigéria
Hierro Gól : 20' 20'
Raúl Gól : 46' 46'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Adepoju Gól : 24' 24'
Zubizarreta Gól : 73' 73' (öngól)
Oliseh Gól : 77' 77'
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 33 257
Játékvezető: Esfandiar Baharmast (amerikai)


1998. június 19.
17:30
Nigéria  1–0  Bulgária
Ikpeba Gól : 26' 26' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Parc des Princes, Paris
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Mario Sánchez Yanten (chilei)


1998. június 19.
21:00
Spanyolország  0–0  Paraguay
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Ian McLeod (dél-afrikai)


1998. június 24.
21:00
Nigéria  1–3  Paraguay
Oruma Gól : 10' 10' (1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Ayala Gól : 1' 1'
Benítez Gól : 58' 58'
Cardozo Gól : 86' 86'
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: Phirom Anpraszöt (thaiföldi)


1998. június 24.
21:00
Spanyolország  6–1  Bulgária
Hierro Gól : 5' 5' (11-esből)
Luis Enrique Gól : 18' 18'
Morientes Gól : 53' 53' Gól : 80' 80'
Bacsev Gól : 88' 88' (öngól)
Kiko Gól : 90' 90'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Kosztadinov Gól : 56' 56'
Stade Félix-Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Mario van der Ende (holland)

E csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Hollandia 3 1 2 0 7 2 +5 5
 Mexikó 3 1 2 0 7 5 +2 5
 Belgium 3 0 3 0 3 3 0 3
 Dél-Korea 3 0 1 2 2 9 –7 1
1998. június 13.
17:30
Dél-Korea  1–3  Mexikó
Ha Szokcsu Gól : 28' 28' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Peláez Gól : 51' 51'
Hernández Gól : 74' 74' Gól : 84' 84'
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Günter Benkö (osztrák)


1998. június 13.
21:00
Hollandia  0–0  Belgium
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 75 000
Játékvezető: Pierluigi Collina (olasz)


1998. június 20.
17:30
Belgium  2–2  Mexikó
Wilmots Gól : 43' 43' Gól : 47' 47' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
García Aspe Gól : 55' 55' (11-esből)
Blanco Gól : 62' 62'
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Hugh Dallas (skót)


1998. június 20.
21:00
Hollandia  5–0  Dél-Korea
Cocu Gól : 38' 38'
Overmars Gól : 42' 42'
Bergkamp Gól : 71' 71'
Van Hooijdonk Gól : 80' 80'
R. de Boer Gól : 83' 83'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Ryszard Wójcik (lengyel)


1998. június 25.
16:00
Hollandia  2–2  Mexikó
Cocu Gól : 4' 4'
R. de Boer Gól : 18' 18'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Peláez Gól : 75' 75'
Hernández Gól : 90+4' 90+4'


1998. június 25.
16:00
Belgium  1–1  Dél-Korea
Nilis Gól : 7' 7' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Ju Szangcshol Gól : 71' 71'
Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Márcio Rezende de Freitas (brazil)

F csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Németország 3 2 1 0 6 2 +4 7
SCG Jugoszlávia 3 2 1 0 4 2 +2 7
 Irán 3 1 0 2 2 4 –2 3
 Egyesült Államok 3 0 0 3 1 5 –4 0
1998. június 14.
17:30
Jugoszlávia SCG 1–0  Irán
Mihajlović Gól : 72' 72' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek


1998. június 15.
21:00
Németország  2–0  Egyesült Államok
Möller Gól : 10' 10'
Klinsmann Gól : 67' 67'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 43 815
Játékvezető: Szaíd Belkola (marokkói)


1998. június 21.
14:30
Németország  2–2 SCG Jugoszlávia
Mihajlović Gól : 72' 72' (öngól)
Bierhoff Gól : 78' 78'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Mijatović Gól : 13' 13'
Stojković Gól : 52' 52'
Stade Félix-Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Kim Milton Nielsen (dán)


1998. június 21.
21:00
Egyesült Államok  1–2  Irán
McBride Gól : 87' 87' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Esztili Gól : 40' 40'
Mahdavikia Gól : 84' 84'
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Urs Meier (svájci)


1998. június 25.
21:00
Egyesült Államok  0–1 SCG Jugoszlávia
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Komljenović Gól : 4' 4'
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Gamál al-Gandúr (egyiptomi)


1998. június 25.
21:00
Németország  2–0  Irán
Bierhoff Gól : 50' 50'
Klinsmann Gól : 57' 57'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Epifanio González (paraguayi)

G csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Románia 3 2 1 0 4 2 +2 7
 Anglia 3 2 0 1 5 2 +3 6
 Kolumbia 3 1 0 2 1 3 –2 3
 Tunézia 3 0 1 2 1 4 –3 1
1998. június 15.
14:30
Anglia  2–0  Tunézia
Shearer Gól : 43' 43'
Scholes Gól : 89' 89'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 54 587
Játékvezető: Okada Maszajosi (japán)


1998. június 15.
17:30
Románia  1–0  Kolumbia
Ilie Gól : 45' 45' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 37 572
Játékvezető: Lim Kee Chong (mauritiusi)


1998. június 22.
17:30
Kolumbia  1–0  Tunézia
Preciado Gól : 83' 83' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Bernd Heynemann (német)


1998. június 22.
21:00
Románia  2–1  Anglia
Moldovan Gól : 46' 46'
Petrescu Gól : 90' 90'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Owen Gól : 81' 81'
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: Marc Batta (francia)


1998. június 26.
21:00
Kolumbia  0–2  Anglia
(0–2)
Jegyzőkönyv
Részletek
Anderton Gól : 20' 20'
Beckham Gól : 29' 29'
Stade Félix-Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Arturo Brizio Carter (mexikói)


1998. június 26.
21:00
Románia  1–1  Tunézia
Moldovan Gól : 72' 72' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Souayah Gól : 12' 12' (11-esből)
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 77 000
Játékvezető: Edward Lennie (ausztrál)

H csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V G+ G– Gk P
 Argentína 3 3 0 0 7 0 +7 9
 Horvátország 3 2 0 1 4 2 +2 6
 Jamaica 3 1 0 2 3 9 –6 3
 Japán 3 0 0 3 1 4 –3 0
1998. június 14.
14:30
Argentína  1–0  Japán
Batistuta Gól : 28' 28' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 400
Játékvezető: Mario van der Ende (holland)


1998. június 14.
21:00
Jamaica  1–3  Horvátország
Earle Gól : 45' 45' (1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stanić Gól : 27' 27'
Prosinečki Gól : 53' 53'
Šuker Gól : 69' 69'
Stade Félix-Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 058
Játékvezető: Vítor Melo Pereira (portugál)


1998. június 20.
14:30
Japán  0–1  Horvátország
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Šuker Gól : 77' 77'
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Ramesh Ramdhan (Trinidad és Tobagó-i)


1998. június 21.
17:30
Argentína  5–0  Jamaica
Ortega Gól : 31' 31' Gól : 55' 55'
Batistuta Gól : 73' 73' Gól : 78' 78' Gól : 83' 83' (11-esből)
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Rune Pedersen (norvég)


1998. június 26.
16:00
Argentína  1–0  Horvátország
Pineda Gól : 36' 36' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Szaíd Belkola (marokkói)


1998. június 26.
16:00
Japán  1–2  Jamaica
Nakajama Gól : 74' 74' (0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Whitmore Gól : 39' 39' Gól : 54' 54'
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Günter Benkö (osztrák)

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés]

NyolcaddöntőkNegyeddöntőkElődöntőkDöntő
június 27. – Marseille
B1 Olaszország1
július 3. – Saint-Denis
A2 Norvégia0
 Olaszország0 (3)
június 28. – Lens
 Franciaország0 (4)
C1 Franciaország1
július 8. – Saint-Denis
D2 Paraguay0
 Franciaország2
június 29. – Montpellier
 Horvátország1
F1 Németország2
július 4. – Lyon
E2 Mexikó1
 Németország0
június 30. – Bordeaux
 Horvátország3
G1 Románia0
július 12. – Saint-Denis
H2 Horvátország1
 Franciaország3
június 27. – Párizs
 Brazília0
A1 Brazília4
július 3. – Nantes
B2 Chile1
 Brazília3
június 28. – Saint-Denis
 Dánia2
D1 Nigéria1
július 7. – Marseille
C2 Dánia4
 Brazília1 (4)
június 29. – Toulouse
 Hollandia1 (2)Bronzmérkőzés
E1 Hollandia2
július 4. – Marseillejúlius 11. – Párizs
F2 Jugoszlávia1
 Hollandia2 Horvátország2
június 30. – Saint-Étienne
 Argentína1 Hollandia1
H1 Argentína2 (4)
G2 Anglia2 (3)

Nyolcaddöntők[szerkesztés]

1998. június 27.
16:30
Olaszország  1–0  Norvégia
Vieri Gól : 18' 18' (1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Bernd Heynemann (német)


1998. június 27.
21:00
Brazília  4–1  Chile
César Sampaio Gól : 11' 11' Gól : 26' 26'
Ronaldo Gól : 45+3' 45+3' (11-esből) Gól : 72' 72'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Salas Gól : 70' 70'
Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Marc Batta (francia)


1998. június 28.
16:30
Franciaország  1–0  (h. u.)  Paraguay
Blanc gól : 113' 113' (0–0, 0–0, 0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek


1998. június 28.
21:00
Nigéria  1–4  Dánia
Babangida Gól : 78' 78' (0–2)
Jegyzőkönyv
Részletek
Møller Gól : 3' 3'
B. Laudrup Gól : 12' 12'
Sand Gól : 60' 60'
Helveg Gól : 76' 76'
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 77 000
Játékvezető: Urs Meier (svájci)


1998. június 29.
16:30
Németország  2–1  Mexikó
Klinsmann Gól : 74' 74'
Bierhoff Gól : 86' 86'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Hernández Gól : 47' 47'
Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Vítor Melo Pereira (portugál)


1998. június 29.
21:00
Hollandia  2–1  Jugoszlávia
Bergkamp Gól : 38' 38'
Davids Gól : 90+2' 90+2'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Komljenović Gól : 48' 48'
Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: José García Aranda (spanyol)


1998. június 30.
16:30
Románia  0–1  Horvátország
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Šuker Gól : 45+2' 45+2' (11-esből)
Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Javier Castrilli (argentin)


1998. június 30.
21:00
Argentína  2–2  (h. u.)  Anglia
Batistuta Gól : 6' 6' (11-esből)
Zanetti Gól : 45+1' 45+1'
(2–2, 2–2, 2–2)
Jegyzőkönyv
Részletek
Shearer Gól : 10' 10' (11-esből)
Owen Gól : 16' 16'
  Büntetőpárbaj  
Berti Értékesítve
Crespo Elhibázott (kapus védte)
Verón Értékesítve
Gallardo Értékesítve
Ayala Értékesítve
4–3 Értékesítve Shearer
Elhibázott (kapus védte) Ince
Értékesítve Merson
Értékesítve Owen
Elhibázott (kapus védte) Batty
Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Kim Milton Nielsen (dán)

Negyeddöntők[szerkesztés]


1998. július 3.
21:00
Brazília  3–2  Dánia
Bebeto Gól : 10' 10'
Rivaldo Gól : 25' 25' Gól : 59' 59'
(2–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Jørgensen Gól : 2' 2'
B. Laudrup Gól : 50' 50'
Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Gamál al-Gandúr (egyiptomi)


1998. július 4.
16:30
Hollandia  2–1  Argentína
Kluivert Gól : 12' 12'
Bergkamp Gól : 90' 90'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
López Gól : 17' 17'
Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Arturo Brizio Carter (mexikói)


1998. július 4.
21:00
Németország  0–3  Horvátország
(0–1)
Jegyzőkönyv
Részletek
Jarni Gól : 45+3' 45+3'
Vlaović Gól : 80' 80'
Šuker Gól : 85' 85'
Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Rune Pedersen (norvég)

Elődöntők[szerkesztés]


1998. július 8.
21:00
Franciaország  2–1  Horvátország
Thuram Gól : 47' 47' Gól : 70' 70' (0–0)
Jegyzőkönyv
Részletek
Šuker Gól : 46' 46'
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 76 000
Játékvezető: José García Aranda (spanyol)

Bronzmérkőzés[szerkesztés]

1998. július 11.
21:00
Hollandia  1–2  Horvátország
Zenden Gól : 22' 22' (1–2)
Jegyzőkönyv
Részletek
Prosinečki Gól : 14' 14'
Šuker Gól : 36' 36'
Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Epifanio González (paraguayi)

Döntő[szerkesztés]

1998. július 12.
21:00
Brazília  0–3  Franciaország
(0–2)
Jegyzőkönyv
Zidane Gól : 27' 27' Gól : 45+1' 45+1'
Petit Gól : 90+3' 90+3'
Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Szaíd Belkola (marokkói)

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság győztese

Franciaország
1. cím

Díjak[szerkesztés]

  • A Legjobb fiatal játékos díját először 2006-ban adták át, a FIFA 1958-ig visszamenőleg megnevezte a díjazottat.
Aranycipő Ezüstcipő Bronzcipő
Horvátország Davor Šuker Argentína Gabriel Batistuta Olaszország Christian Vieri
6 gólos 5 gólos 5 gólos
Aranylabda Ezüstlabda Bronzlabda
Brazília Ronaldo Horvátország Davor Šuker Franciaország Lilian Thuram
Lev Jasin-díj
Franciaország Fabien Barthez
Legjobb fiatal játékos
Anglia Michael Owen
FIFA Fair Play-díj
 Anglia
 Franciaország
Legszórakoztatóbb csapat
 Franciaország
All-star csapat
Kapusok Védők Középpályások Csatárok

Franciaország Fabien Barthez
Paraguay José Luis Chilavert

Brazília Roberto Carlos
Franciaország Marcel Desailly
Franciaország Lilian Thuram
Hollandia Frank de Boer
Paraguay Carlos Gamarra

Brazília Dunga
Brazília Rivaldo
Dánia Michael Laudrup
Franciaország Zinédine Zidane
Hollandia Edgar Davids

Brazília Ronaldo
Horvátország Davor Šuker
Dánia Brian Laudrup
Hollandia Dennis Bergkamp

Gólszerzők[szerkesztés]

6 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos
Öngólos

Végeredmény[szerkesztés]

Az első négy helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározása a következők szerint történt:

  1. több szerzett pont (a 11-esekkel eldöntött találkozók a hosszabbítást követő eredménnyel, döntetlenként vannak feltüntetve),
  2. jobb gólkülönbség,
  3. több szerzett gól,
  4. nemzetnév.

A hazai csapat eltérő háttérszínnel kiemelve.

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon részt vevő országok helyezései
  A csoportkörben kiesett
Helyezés Nemzet M Gy D V G+ G– Gk P
01 Arany  Franciaország 7 6 1 0 15 2 +13 19
02 Ezüst  Brazília 7 4 1 2 14 10 +4 13
03 Bronz  Horvátország 7 5 0 2 11 5 +6 15
4.  Hollandia 7 3 3 1 13 7 +6 12
5.  Olaszország 5 3 2 0 8 3 +5 11
6.  Németország 5 3 1 1 8 6 +2 10
7.  Argentína 5 3 1 1 10 4 +6 10
8.  Dánia 5 2 1 2 9 7 +2 7
9.  Anglia 4 2 1 1 7 4 +3 7
10. SCG Jugoszlávia 4 2 1 1 5 4 +1 7
11.  Románia 4 2 1 1 4 3 +1 7
12.  Nigéria 4 2 0 2 6 9 –3 6
13.  Mexikó 4 1 2 1 8 7 +1 5
14.  Paraguay 4 1 2 1 3 2 +1 5
15.  Norvégia 4 1 2 1 5 5 0 5
16.  Chile 4 0 3 1 5 8 –3 3
17.  Spanyolország 3 1 1 1 8 4 +4 4
18.  Marokkó 3 1 1 1 5 5 0 4
19.  Belgium 3 0 3 0 3 3 0 3
20.  Irán 3 1 0 2 2 4 –2 3
21.  Kolumbia 3 1 0 2 1 3 –2 3
22.  Jamaica 3 1 0 2 3 9 –6 3
23.  Ausztria 3 0 2 1 3 4 –1 2
24.  Dél-afrikai Köztársaság 3 0 2 1 3 6 –3 2
25.  Kamerun 3 0 2 1 2 5 –3 2
26.  Tunézia 3 0 1 2 1 4 –3 1
27.  Skócia 3 0 1 2 2 6 –4 1
28.  Szaúd-Arábia 3 0 1 2 2 7 –5 1
29.  Bulgária 3 0 1 2 1 7 –6 1
30.  Dél-Korea 3 0 1 2 2 9 –7 1
31.  Japán 3 0 0 3 1 4 –3 0
32.  Egyesült Államok 3 0 0 3 1 5 –4 0

Közvetítések[szerkesztés]

Magyarországon az addigi vb-khez hasonlóan az MTV rendelkezett a közvetítési jogokkal. Valamennyi mérkőzés élőben került képernyőre, kivéve az utolsó csoportkör párhuzamos mérkőzései, amelyekről összefoglaló készült. A negyeddöntőig a közvetítések fele-fele arányban voltak láthatók az MTV1 és az MTV2 csatornán, a kommentátorok Knézy Jenő és Gundel Takács Gábor voltak. A legjobb négy mérkőzéseit az egyes csatornán, Knézy Jenő kommentálásával sugározták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FIFA/Coca Cola World Ranking (May 1998). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. [2018. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 11.)
  2. CNN/SI - World Cup France '98 - The Netherlands pay back controversial loss to Argentina - Saturday July 04, 1998 03:33 PM. (Hozzáférés: 2008. február 15.)
  3. EVS Group history (angol nyelven). EVS Group. [2010. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 4.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:FIFA World Cup 1998
A Wikimédia Commons tartalmaz 1998-as labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.