Ricky Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ricky Martin
Ricky Martin 7, 2013.jpg
Született
1971. december 24. (43 éves)
San Juan
Foglalkozása énekes
színész

Ricky Martin weboldala
Ricky Martin az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ricky Martin témájú médiaállományokat.
Ricky Martin

Ricky Martin (született Enrique José Martín Morales, Puerto Rico, San Juan; 1971. december 24. –) Grammy és Latin Grammy-díjas Puerto Ricó-i énekes. Világszerte eddig több mint 55 millió albumot adott el, mára a latin könnyűzene egyik legkiemelkedőbb alakja lett.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ismertsége előtt, 1991-ig a Puerto Ricóban népszerű Menudo fiúegyüttesnek volt a tagja. Ezt követően elköltözött először az USA-ba, utána Mexikóvárosba, ahol elkészítette első lemezét Ricky Martin címmel, az albumból 500 ezer példányt adtak el. 1993-ban adta ki második albumát Me Amarás címmel. 1994-ben Los Angelesbe költözött, rövid ideig szerepelt a General Hospital című amerikai sorozatban. Világszerte az 1998-as labdarúgó világbajnokságra írt, The Cup of Life / La Copa de la Vida című dalával vált ismertté. A dal 60 országban volt listavezető.

Az UNICEF (Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Szükségalapja) nagyköveteként Ricky Martin 2002-ben megalapította a Ricky Martin Alapítványt és a People For Children nevű alapítványt. 1999-ben részt vett a Pavarotti and Friends nevű zenés találkozón Modenában.

A szexuális irányultságára vonatkozó találgatások végére 2009. júniusában tett pontot, amikor a TV Aqui magazinnak nyilatkozva megerősítette biszexualitását.[1] 2010. március 29-én saját honlapján közzétett egy nyilatkozatot, mellyel bevallotta homoszexualitását a nyilvánosság előtt: „Büszkén mondhatom, hogy én egy szerencsés homoszexuális férfi vagyok. Boldog vagyok, hogy az lehetek, aki vagyok.”[2]

Albumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti Puerto Rico-nap Parádéja, a Ricky Martin Alapítvány előtt, New York

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]