1978-as labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1978)
(Argentina '78)
1978-as labdarúgó világbajnokság logo.PNG
Adatok
Rendező Argentína Argentína
Dátum június 1.június 25.
Csapatok 16 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 106)
Helyszínek 6 (5 rendező városban)
Honlap Hivatalos honlap

Címvédő  NSZK
Győztes argentína2 Argentína (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések 38
Gólok 102 (átlag: 2,68)
Nézőszám
Összesen 1 546 151 (átlag: 40 688)

Gólkirály argentína2 Mario Kempes
(6 gólos)

 ← 1974 1982 → 

Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság volt a 11. világbajnokság, amelyet Argentínában rendeztek, és június 1-jétől június 25-éig tartott. Azt, hogy a világbajnokságot Argentína rendezhette, 1966-ban döntötte el a FIFA.

A 16 részt vevő válogatottat először négy 4 tagú csoportba sorsolták. Ezekből a csoportokból az első 2 helyezett juthatott a másik csoportkörbe. Ennek végén a csoportmásodikok játszhattak a bronzéremért, a csoportelsők pedig a döntőbe kerültek.

A döntőben Argentína hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Hollandiát, ezzel történetük során először diadalmaskodtak, emellett ők lettek az ötödikek (Uruguay, Olaszország, Anglia és az NSZK után), akik rendezőként győzni tudtak.

Kvalifikáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A részt vevők

A selejtezők végén, nagy meglepetésre Anglia nem tudott sorozatban másodszor kijutni a világbajnokságra. Az angolokon kívül az Európa-bajnoki címvédő Csehszlovákia, valamint a Szovjetunió, Uruguay és Jugoszlávia sem jutott ki a tornára. Először szerepelhetett a világbajnokságon Irán és Tunézia, valamint Franciaország, Spanyolország és Magyarország 1966 után először jutottak ki a vb-re.

Összegzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első csoportkör[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A torna előtt 2 évvel katonai puccs történt Argentínában, emiatt sok részt vevő válogatott, például Hollandia azt fontolgatta, hogy visszalép a tornától. Végül azonban minden válogatott feltétel nélkül részt vett a világbajnokságon. A holland válogatott akkori legnagyobb sztárja, Johan Cruijff egyes feltételezések szerint politikai okokból maradt távol, ám ezt később Cruijff cáfolta.

A világbajnokság lebonyolítása ugyanaz maradt, mint 1974-ben: a 16 részt vevő válogatottat először négy 4 fős csoportba sorsolták. A 8 továbbjutó csapatot a második fordulóban újra 4 fős csoportokba osztották. Ennek végén a 2 csoportelső a döntőbe jutott, a 2 csoportmásodik pedig a bronzéremért játszhatott. A tornán a házigazda argentin csapat mindig később játszotta a mérkőzéseit. Ennek az volt az előnye, hogy így tudta, mi lett a csoport másik mérkőzésének végeredménye, és így, ha lehetősége volt rá, taktikázhatott is. Ez a probléma előkerült a következő, spanyolországi világbajnokság előtt, majd a FIFA végül arról rendelkezett, hogy a soron következő világbajnokságokon az utolsó 2 csoportmérkőzést párhuzamosan rendezzék.

Az első forduló több meglepetést is hozott. Az egyik meglepetés az volt, hogy Lengyelország nyerte a 2. csoport küzdelmeit, miután először gól nélküli döntetlent játszott az NSZK-val, majd legyőzte Tunéziát és Mexikót is. Az NSZK csak az utolsó csoportmérkőzésén biztosította be a továbbjutást, ugyanis a 2. fordulóban ismét gól nélküli döntetlent játszott Tunéziával, majd az utolsó fordulóban 6–0-ra kiütötték a mexikói csapatot. Tunézia újoncként rögtön történelmet írt, ugyanis Mexikó 3–1-es legyőzésével ők lettek az első afrikai csapat, akik mérkőzést nyertek világbajnokságon.

A 4. csoportban is izgalmasan alakultak a mérkőzések. Itt Peru lett az első, a 2. helyre szorítva a végső győzelemre is esélyesnek tartott Hollandiát. A dél-amerikai válogatott legjobbja Teófilo Cubillas volt, aki először Skócia 3:1-es legyőzésekor duplázott, majd az Irán elleni utolsó mérkőzésen mesterhármast szerzett, ekkor Peru 4:1-re nyert. Rajta kívül a holland Rob Rensenbrink is lőtt 3 gólt ebben a csoportban, amikor Iránt az ő góljaival győzték le 3–0-ra. Skócia a Peru elleni vereség után elsőzör 1–1-es döntetlent játszott Iránnal, majd az utolsó fordulóban, egy már mindkét csapat számára tét nélküli mérkőzésen győzték le 3–2-re Hollandiát, ám ez is kevés volt a továbbjutáshoz. Az újonc Irán győzelem nélkül búcsúzott a tornától.

A legnagyobb meglepetés azonban a 3. csoportban történt, ugyanis arra senki sem számított, hogy Ausztria megelőzi Brazíliát. Míg Ausztria legyőzte Spanyolországot és Svédországot is (2–1-re és 1–0-ra), addig Brazília mindkét csapat ellen csak döntetlenre volt képes. Az utolsó csoportmérkőzésen Brazíliának győznie kellett az osztrák csapat ellen. Ez sikerült is, Roberto Dinamite góljával 1–0-ra győztek. Az első 2 helyen Ausztria és Brazília állt ugyanannyi ponttal és azonos gólkülönbséggel. végül több lőtt góljának köszönhetően Ausztria végzett a 3. csoport élén.

A legerősebb csoportnak az 1. csoportot tartották, ugyanis itt szerepelt az 1966 után ismét kijutó Magyarország, a házigazda Argentína, valamint Franciaország és Olaszország. A 2. forduló után már megvolt a 2 kieső, miután Argentína és Olaszország is legyőzte mind Magyarországot, mind Franciaországot. A 3. fordulóban már csak a csoportelsőség volt a kérdés. Az olasz csapat végül Roberto Bettega második félidő közepén szerzett góljával 1–0-ra legyőzte Argentínát.

Második csoportkör[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az A csoportban, ahol csak európai csapatok szerepeltek, Hollandia kezdett a legjobb, miután 5–1-re kiütötte Ausztriát. Itt Johnny Rep 2 gólt szerzett. Az 1974-es vb-döntő „visszavágóján” Hollandia 2–2-es döntetlent ért el az NSZK ellen, aki azelőtt gól nélküli döntetlent játszott az olasz válogatottal. A 2. fordulóban Olaszország 1–0-s győzelmet aratott Ausztria felett, így az utolsó forduló döntött a csoportelsőségről, egyben arról, melyik csapat jut a döntőbe, és melyik küzdhet a bronzéremért. Az első félidő 18. percében Ernie Brandts öngóljával az olasz csapat szerzett vezetést. A második félidőben Brandts jóvátette hibáját, ugyanis az 50. percben az ő góljával egyenlített az „Oranje”. 15 perccel a vége előtt Arie Haan is betalált, így 2–1-re módosult az állás a hollandok javára. Ez maradt az állás egészen a mérkőzés végéig, ez pedig azt jelentette, hogy Hollandia zsinórban másodszor jutott be világbajnoki döntőbe.

A B csoport főleg Argentína és Brazília küzdelméről szólt. Az első mérkőzésen Brazília Peru ellen győzött 3–0-ra, Argentína pedig Lengyelországot múlta felül 2–0-ra. A második fordulóban a csoport 2 esélyese 0–0-s döntetlent játszott egymással, így az utolsó forduló előtt mindkét válogatott 3 ponttal állt. A harmadik fordulóban először Brazília-Lengyelország mérkőzést rendeztek, ahol a „Seleção” 3–1-re győzött, így Argentínának minimum 4 gólos különbséggel kellett legyőznie a perui válogatottat. A félidei 2–0-s vezetés a végén még tovább nőtt, és végül az argentinok 6–0-ra lépték le a perui csapatot. A brazilok szerint valószínűleg csalás történt (ezt arra alapozták, hogy például a perui válogatott kapusa, Ramón Quiroga Argentínában született), ám mivel ez nem nyert bizonyítást, a brazilok kénytelenek voltak beletörődni, hogy „csak” a bronzéremért játszhattak. A bronzmérkőzésen végül a brazil válogatott hátrányból fordítva legyőzte Olaszországot, így a sokak szerint erkölcsi győztes Brazília szerezte meg a bronzérmet.

A döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A döntő az egész tornához hasonlóan ellentmondásos volt. A holland csapat azzal vádolta meg a házigazda argentinokat, hogy minden apró trükköt elkövetnek, hogy késleltessék a mérkőzés kezdését, kizökkentve őket ezzel a nyugalmukból. Ilyen apróságok voltak, hogy például később jöttek ki, mint ahogy a mérkőzés eredetileg kezdődött volna, vagy René van de Kerkhof csuklószorítóját kifogásolták. A döntőt, többek között Mario Kempes 2 góljával, aki egyben a torna gólkirálya is lett, hosszabbítás után Argentína 3–1-re nyerte Hollandia ellen. Ezzel Hollandia egymás után második vb-döntőjét veszítette el, másodszor a rendező ország ellen (1974-ben az NSZK győzte le őket). Miután Hollandia elvesztette a döntőt, úgy döntöttek, nem vesznek részt a díjátadó-ünnepségen.

Kabala[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világbajnokság kabalája Gauchito, egy argentin-mezbe és tipikus gaucho ruhába öltöztetett fiú volt.

Helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Buenos Aires Buenos Aires Córdoba
Estadio Monumental Estadio José Amalfitani Estadio Chateau Carreras
Férőhely: 76,000 Férőhely: 49,540 Férőhely: 46,083
Estadio Monumental.jpg Estadio José Amalfitani.JPG EstadioCordoba.jpg
Mar del Plata Rosario Mendoza
Estadio José María Minella Estadio Gigante de Arroyito Estadio Ciudad de Mendoza
Férőhely: 43,542 Férőhely: 41,654 Férőhely: 34,875
Estadio Gigante de Arroyito.jpg Estadio Malvinas Argentinas.JPG

Játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játékvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Afrika


Ázsia


Európa
Észak- és Közép-Amerika


Dél-Amerika


Partbírók

Keretek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden időpont helyi idő szerinti (UTC -3)

Első csoportkör[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Olaszország 3 3 0 0 6 2 +4 6
argentína2 Argentína 3 2 0 1 4 3 +1 4
 Franciaország 3 1 0 2 5 5 0 2
 Magyarország 3 0 0 3 3 8 –5 0
1978. június 2.
13:45
Olaszország  2 – 1  Franciaország Estadio José Maria Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Rainea (román
Partbíró: Erich Linemayr ausztria Ausztria
Partbíró: Juan Cavanna chile Chile) 
Rossi gól : 29' 29'
Zaccarelli gól : 54' 54'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Lacombe gól : 1' 1'

1978. június 2.
19:15
Argentína argentína2 2 – 1  Magyarország Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 71 615
Játékvezető: Garrido (portugál
Partbíró: Youssou N'Diaye szenegál Szenegál
Partbíró: Patrick Partridge angol Anglia) 
Luque gól : 14' 14'
Bertoni gól : 83' 83'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Csapó gól : 9' 9'

1978. június 6.
13:45
Olaszország  3 – 1  Magyarország Estadio José Maria Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 26 533
Játékvezető: Barreto (uruguayi
Partbíró: Ferdinand Biwersi német Németország
Partbíró: John Gordon skót Skócia) 
Rossi gól : 34' 34'
Bettega gól : 35' 35'
Benetti gól : 61' 61'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv
Tóth A. gól : 81' 81' (11-esből)

1978. június 6.
19:15
Argentína argentína2 2 – 1  Franciaország Estadio Monumnetal, Buenos Aires
Nézőszám: 71 666
Játékvezető: Dubach (svájci
Partbíró: César Orosco peru Peru
Partbíró: Werner Winsemann kanada Kanada) 
Passarella gól : 45' 45' (11-esből)
Luque gól : 73' 73'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Platini gól : 60' 60'

1978. június 10.
14:30
Franciaország  3 – 1  Magyarország Estadio José Maria Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 23 127
Játékvezető: Coelho (brazil
Partbíró: Patrick Partridge angol Anglia
Partbíró: Juan Cavanna chile Chile) 
Lopez gól : 23' 23'
Berdoll gól : 38' 38'
Rocheteau gól : 42' 42'
(3 – 1)
Jegyzőkönyv
Zombori gól : 41' 41'

1978. június 10.
19:15
Argentína argentína2 0 – 1  Olaszország Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 71 712
Játékvezető: Klein (izraeli
Partbíró: Gonzales Archundia mexikó Mexikó
Partbíró: Francis Rion belga Belgium) 
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Bettega gól : 67' 67'

2. csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Lengyelország 3 2 1 0 4 1 +3 5
NSZK NSZK 3 1 2 0 6 0 +6 4
 Tunézia 3 1 1 1 3 2 +1 3
 Mexikó 3 0 0 3 2 12 –10 0
1978. június 1.
15:00
NSZK NSZK 0 – 0  Lengyelország Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 67 579
Játékvezető: Coerezza (argentin
Partbíró: Arturo Ithurralde argentin Argentína
Partbíró: Miguel Comesaña argentin Argentína) 
Jegyzőkönyv

1978. június 2.
16:45
Tunézia  3 – 1  Mexikó Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 17 396
Játékvezető: Gordon (skót
Partbíró: Jean Dubach svájc Svájc
Partbíró: Sergio Gonella olasz Olaszország) 
Kaabi gól : 55' 55'
Ghommidh gól : 79' 79'
Dhouib gól : 87' 87'
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Vázquez Ayala gól : 45' 45' (11-esből)

1978. június 6.
16:45
NSZK NSZK 6 – 0  Mexikó Estadio Olímpico Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 35 258
Játékvezető: Bouzo (szír
Partbíró: Antonio Garrido spanyol Spanyolország
Partbíró: Francis Rion belga Belgium) 
D. Müller gól : 15' 15'
H. Müller gól : 30' 30'
Rummenigge gól : 38' 38' gól : 73' 73'
Flohe gól : 44' 44' gól : 89' 89'
(4 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 6.
16:45
Lengyelország  1 – 0  Tunézia Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 9 624
Játékvezető: Martínez (spanyol
Partbíró: Luis Pestarino argentin Argentína
Partbíró: Clive Thomas wales Wales) 
Lato gól : 43' 43' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 10.
16:45
NSZK NSZK 0 – 0  Tunézia Estadio Olímpico Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 30 667
Játékvezető: Orosco (perui
Partbíró: Miguel Comesaña argentin Argentína
Partbíró: Luis Pestarino argentin Argentína) 
Jegyzőkönyv

1978. június 10.
16:45
Lengyelország  3 – 1  Mexikó Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 22 651
Játékvezető: Namdar (iráni
Partbíró: Ulf Eriksson svéd Svédország
Partbíró: Charles Corver holland Hollandia) 
Boniek gól : 43' 43' gól : 84' 84'
Deyna gól : 56' 56'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Rangel gól : 52' 52'

3. csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Ausztria 3 2 0 1 3 2 +1 4
 Brazília 3 1 2 0 2 1 +1 4
Spanyolország 1945 Spanyolország 3 1 1 1 2 2 0 3
 Svédország 3 0 1 2 1 3 –2 1
1978. június 3.
13:45
Ausztria  2 – 1 Spanyolország 1945 Spanyolország Estadio José Amalfitani, Buenos Aires
Nézőszám: 40 841
Játékvezető: Palotai (magyar
Partbíró: Ramón Barreto uruguay Uruguay
Partbíró: Anatolij Ivanov szovjet Szovjetunió) 
Schachner gól : 9' 9'
Krankl gól : 76' 76'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Dani gól : 21' 21'

1978. június 3.
13:45
Brazília  1 – 1  Svédország Estadio José María Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 32 569
Játékvezető: Thomas (walesi
Partbíró: Alojzy Jarguz lengyel Lengyelország
Partbíró: Jafar Namdar irán Irán) 
Reinaldo gól : 45' 45' (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Sjöberg gól : 37' 37'

1978. június 7.
13:45
Ausztria  1 – 0  Svédország Estadio José Amalfitani, Buenos Aires
Nézőszám: 41 424
Játékvezető: Corver (holland
Partbíró: Dušan Maksimović jugoszláv Jugoszlávia
Partbíró: Hedi Seoudi tunézia Tunézia) 
Krankl gól : 42' 42' (11-esből) (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 7.
13:45
Brazília  0 – 0 Spanyolország 1945 Spanyolország Estadio José María Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 34 771
Játékvezető: Gonella (olasz
Partbíró: Abraham Klein izrael Izrael
Partbíró: Arturo Ithurralde argentin Argentína) 
Jegyzőkönyv

1978. június 11.
13:45
Spanyolország Spanyolország 1945 1 – 0  Svédország Estadio José Amalfitani, Buenos Aires
Nézőszám: 46 765
Játékvezető: Biwersi (NSZK
Partbíró: Arturo Ithurralde argentin Argentína
Partbíró: Adolf Prokop német Németország) 
Asensi gól : 75' 75' (0 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 11.
13:45
Brazília  1 – 0  Ausztria Estadio José María Minella, Mar del Plata
Nézőszám: 35 221
Játékvezető: Robert Wurtz francia Francia (francia
Partbíró: Farouk Bouzo szíria Szíria
Partbíró: Gebreyesus Tesfaye etiópia Etiópia) 
Dinamite gól : 40' 40' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

4. csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Peru 3 2 1 0 7 2 +5 5
 Hollandia 3 1 1 1 5 3 +2 3
 Skócia 3 1 1 1 5 6 –1 3
State flag of Iran 1964-1980.svg Irán 3 0 1 2 2 8 –6 1
1978. június 3.
16:45
Peru  3 – 1  Skócia Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 37 927
Játékvezető: Eriksson (svéd
Partbíró: Gebreyesus Tesfaye etiópia Etiópia
Partbíró: Angel Franco Martínez spanyol Spanyolország) 
Cueto gól : 43' 43'
Cubillas gól : 72' 72'gól : 77' 77'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Jordan gól : 14' 14'

1978. június 3.
16:45
Hollandia  3 – 0 State flag of Iran 1964-1980.svg Irán Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 33 431
Játékvezető: Archundia (mexikói
Partbíró: Robert Wurtz francia Franciaország
Partbíró: Miguel Comesaña argentin Argentína) 
Rensenbrink gól : 40' 40' (11-esből) gól : 62' 62' gól : 79' 79' (11-esből) (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 7.
16:45
Skócia  1 – 1 State flag of Iran 1964-1980.svg Irán Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 7 938
Játékvezető: Youssou N’Diaye (szenegáli
Partbíró: Nicolai Rainea román Románia
Partbíró: Arnaldo Coelho brazil Brazília) 
Eskandarian gól : 43' 43' (öngól) (1 – 0)
Jegyzőkönyv
Danaeifard gól : 60' 60'

1978. június 7.
16:45
Hollandia  0 – 0  Peru Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 28 125
Játékvezető: Prokop (NDK
Partbíró: Norberto Coerezza argentin Argentína
Partbíró: Anatolij Ivanov szovjet Szovjetunió) 
Jegyzőkönyv

1978. június 11.
16:45
Peru  4 – 1 State flag of Iran 1964-1980.svg Irán Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 21 262
Játékvezető: Jarguz (lengyel
Partbíró: Dušan Maksimović jugoszláv Jugoszlávia
Partbíró: Werner Winsemann kanada Kanada) 
Velásquez gól : 2' 2'
Cubillas gól : 36' 36' (11-esből) gól : 39' 39' (11-esből) gól : 79' 79'
(3 – 1)
Jegyzőkönyv
Rowshan gól : 41' 41'

1978. június 11.
16:45
Skócia  3 – 2  Hollandia Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 35 130
Játékvezető: Linemayr (osztrák
Partbíró: Palotai Károly magyar Magyarország
Partbíró: Hedi Seoudi tunézia Tunézia) 
Dalglish gól : 44' 44'
Gemmill gól : 47' 47' (11-esből) gól : 68' 68'
(2 – 1)
Jegyzőkönyv
Rensenbrink gól : 39' 39' (11-esből)
Rep gól : 71' 71'

Második csoportkör[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Hollandia 3 2 1 0 9 4 +5 5
 Olaszország 3 1 1 1 2 2 0 3
NSZK NSZK 3 0 2 1 4 5 –1 2
 Ausztria 3 1 0 2 4 8 –4 2
1978. június 14.
13:45
Ausztria  1 – 5  Hollandia Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 25 050
Játékvezető: Gordon (skót
Partbíró: Arturo Ithurralde argentin Argentína
Partbíró: Farouk Bouzo szíria Szíria) 
Obermayer gól : 79' 79' (0 – 3)
Jegyzőkönyv
Brandts gól : 6' 6'
Rensenbrink gól : 35' 35' (11-esből)
Rep gól : 35' 35' gól : 53' 53'
W. van de Kerkhof gól : 82' 82'

1978. június 14.
13:45
Olaszország  0 – 0 NSZK NSZK Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 67 547
Játékvezető: Maksimović (jugoszláv
Partbíró: Gonzales Archundia mexikó Mexikó
Partbíró: Miguel Comesaña argentin Argentína) 
Jegyzőkönyv

1978. június 18.
16:45
Hollandia  2 – 2 NSZK NSZK Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 25 050
Játékvezető: Ramón Barreto uruguayi Uruguay (uruguay
Partbíró: Miguel Comesaña argentin Argentína
Partbíró: Arnaldo Coelho brazil Brazília) 
Haan gól : 27' 27'
R. van de Kerkhof gól : 84' 84'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Abramczik gól : 3' 3'
D. Müller gól : 70' 70'

1978. június 18.
16:45
Olaszország  1 – 0  Ausztria Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 66 695
Játékvezető: Rion (belga
Partbíró: Norberto Coerezza argentin Argentína
Partbíró: Youssou N’Diaye szenegál Szenegál) 
Rossi gól : 14' 14' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 21.
13:45
Ausztria  3 – 2 NSZK NSZK Estadio Chateau Carreras, Córdoba
Nézőszám: 38 318
Játékvezető: Klein (izraeli
Partbíró: Alojzy Jarguz lengyel Lengyelország
Partbíró: Antonio Garrido spanyol Spanyolország) 
Vogts gól : 59' 59' (öngól)
Krankl gól : 66' 66'gól : 87' 87'
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Rummenigge gól : 19' 19'
Hölzenbein gól : 72' 72'

1978. június 21.
16:45
Olaszország  1 – 2  Hollandia Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 67 433
Játékvezető: Martínez (spanyol
Partbíró: Luis Pestarino argentin Argentína
Partbíró: César Orosco peru Peru) 
Brandts gól : 18' 18' (öngól) (1 – 0)
Jegyzőkönyv
Brandts gól : 50' 50'
Haan gól : 75' 75'

B-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
argentína2 Argentína 3 2 1 0 8 0 +8 5
 Brazília 3 2 1 0 6 1 +5 5
 Lengyelország 3 1 0 2 2 5 –3 2
 Peru 3 0 0 3 0 10 –10 0
1978. június 14.
16:45
Peru  0 – 3  Brazília Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 31 278
Játékvezető: Rainea (román
Partbíró: Jean Dubach svájc Svájc
Partbíró: Werner Winsemann kanada Kanada) 
(0 – 2)
Jegyzőkönyv
Dirceu gól : 15' 15' gól : 28' 28'
Zico gól : 73' 73' (11-esből)

1978. június 14.
19:15
Argentína argentína2 2 – 0  Lengyelország Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 37 091
Játékvezető: Eriksson (svéd
Partbíró: Jafar Namdar irán Irán
Partbíró: Gebreyesus Tesfaye etiópia Etiópia) 
Kempes gól : 16' 16' gól : 71' 71' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1978. június 18.
13:45
Peru  0 – 1  Lengyelország Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 35 288
Játékvezető: Partridge (angol
Partbíró: Clive Thomas wales Wales
Partbíró: Charles Corver holland Hollandia) 
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Szarmach gól : 65' 65'

1978. június 18.
19:15
Argentína argentína2 0 – 0  Brazília Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 37 326
Játékvezető: Palotai (magyar
Partbíró: Erich Linemayr ausztria Ausztria
Partbíró: Adolf Prokop német Németország) 
Jegyzőkönyv

1978. június 21.
16:45
Lengyelország  1 – 3  Brazília Estadio Ciudad de Mendoza, Mendoza
Nézőszám: 39 586
Játékvezető: Cavanna (chilei
Partbíró: Anatolij Ivanov szovjet Szovjetunió
Partbíró: Gonzales Archundia mexikó Mexikó) 
Lato gól : 45' 45' (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Nelinho gól : 12' 12'

1978. június 21.
19:15
Argentína argentína2 6 – 0  Peru Estadio Gigante de Arroyito, Rosario
Nézőszám: 37 315
Játékvezető: Wurtz (francia
Partbíró: Ferdinand Biwersi német Németország
Partbíró: Sergio Gonella olasz Olaszország) 
Kempes gól : 21' 21' gól : 46' 46'
Tarantini gól : 43' 43'
Luque gól : 50' 50' gól : 72' 72'
Houseman gól : 67' 67'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv

Bronzmérkőzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1978. június 24.
15:00
Brazília  2 – 1  Olaszország Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 69 659
Játékvezető: Klein (izraeli
Partbíró: Gonzales Archundia mexikó Mexikó
Partbíró: Palotai Károly magyar Magyarország) 
Nelinho gól : 64' 64'
Dirceu gól : 72' 72'
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Causio gól : 38' 38'

Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1978. június 25.
15:00
Hollandia  1 – 3 (h.u.) argentína2 Argentína Estadio Monumental, Buenos Aires
Nézőszám: 71 483
Játékvezető: Gonella (olasz
Partbíró: Ramón Barreto uruguay Uruguay
Partbíró: Erich Linemayr ausztria Ausztria) 
Nanninga gól : 82' 82' (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Kempes gól : 38' 38' gól : 105' 105'
Bertoni gól : 116' 116'

Győztes[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1978-as labdarúgó-világbajnokság bajnoka:
Argentína2
ARGENTÍNA
1. cím

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

FIFA Fair Play-díj:
argentína2 Argentína

Gólszerzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

6 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos
Öngól

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Argentína már az 1970-es világbajnokságra is pályázott, de mivel 2 évvel azelőtt Mexikóvárosban rendezték az olimpiát, és ez alkalomból új labdarúgóstadiont építettek a városban, az 1970-es világbajnokság rendezési jogát Mexikó kapta.
  • A holland Rob Rensenbrink a Skócia elleni mérkőzésen megszerezte a világbajnokságok történetének 1000. gólját.
  • A Brazília-Svédország mérkőzés utolsó perceiben a brazil válogatott szöglethez jutott. A szögletnek ugyan gól lett a vége, de időközben a bíró lefújta a mérkőzést, így maradt az 1–1-es állás.
  • Tunézia lett az első afrikai csapat, amelyik mérkőzést tudott nyerni a világbajnokságon. (Tunézia-Mexikó 3–1)
  • Ezen a világbajnokságon szerepelt először a Coca-Cola, mint szponzor.
  • A FIFA az 1978-as világbajnokság előtt hozta azt a szabályt, miszerint ha egy mérkőzés 120 perc után sem dől el, tizenegyespárbaj következik. Ám ezen a tornán ezt a szabályt még nem kellett alkalmazni. Az első tizenegyespárbaj az 1982-es vb-n, az Franciaország-NSZK elődöntőben volt.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]