Dzsafar Námdár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsafar Námdár
Személyes adatok
Teljes név Dzsafar Námdár
Születési dátum 1934. július 2.
Születési hely TeheránIrán irán
Beszélt nyelvek arab, angol
Egyéb foglalkozás osztályvezető
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19691984 I. osztály játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19701984 FIFA-tag játékvezető

Dzsafar Námdár (perzsául: جعفر نامدار, nemzetközi sajtóban Jafar Namdar; Teherán, 1934. július 2.2014. január 1.[1]) iráni nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Egyéb foglalkozása egy olajtársaságnál társadalombiztosítási osztályvezető.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgóként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalon ismerkedett meg a labdarúgással, a Sáhinban 12 éven keresztül szerepelt. 10 éven keresztül tagja volt a nemzeti válogatottnak is. A labdarúgást kiöregedése miatt hagyta abba.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A labdarúgást befejezve döntött úgy, hogy játékvezetőként folytatja pályafutását a zöld gyepen. A játékvezetői vizsgát 1969-ben Teheránban szerezte meg, majd az Iráni Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1970-ben az Ázsiai Labdarúgó-szövetség által rendezett felkészítő tanfolyamon ázsiai játékvezető minősítést szerzett. Mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Iráni Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1970-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett Ázsiában és Afrikában.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1972-es nyári olimpián és az azt követő időszakban nyújtott kiegyensúlyozott, megbízható teljesítménye alapján hívta meg a FIFA a világbajnokságra.

Németország bonyolította a X., az 1974-es labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol az AusztráliaChile (0–0) csoportmérkőzést vezette. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik működő társának segített partbíróként. A 3. helyért, a bronzéremért folyó küzdelem egyik partbírója volt. Ő volt a második ázsiai játékvezető, aki a labdarúgó-világbajnokságon mérkőzést vezethetett.

Argentína bonyolította a XI., az 1978-as labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a LengyelországMexikó (3–1) csoportmérkőzésen szolgálta játékvezetőként a labdarúgást. Egy csoportmérkőzésen és a második körben lehetett a működő játékvezető segítő partbírója. A második mérkőzésen egyes számú segítő volt, ami egyebek közt azt jelenti, hogy a játékvezető sérülése esetén átveszi a játék irányítását. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2 + 3 (partbíró)

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Német Szövetségi Köztársaságban, Münchenben rendezték a XX., az 1972. évi nyári olimpiai játékok olimpiai labdarúgó torna döntő mérkőzéseinek, ahol egy csoportmérkőzést, a SzovjetunióMianmar (1:0), a második körben, az NSZKMexikó (7–0) találkozókon szolgálta játékvezetőként a labdarúgást.

Kanada fővárosában Montréal-ban volt az 1976. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó torna döntő mérkőzéseinek, ahol a FranciaországGuatemala (4–1) csoportmérkőzést vezette. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3 + ? (partbíró)

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Aktív nemzetközi pályafutása mellett 1970-1978 között az Iráni Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottság elnöke.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1978-ban a nemzetközi játékvezetés hírnevének erősítése, hazájában 10 éve a legmagasabb Ligában (osztályban) folyamatosan tevékenykedő, eredményes pályafutása elismeréseként, a FIFA JB felterjesztésére az 1965-ben alapított International Referee Special Award címmel és oklevéllel tüntette ki.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]