Barbara McClintock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbara McClintock
Barbara McClintock 1947-ben
Barbara McClintock 1947-ben
Született
Eleanor McClintock
1902. június 16.[1][2]
Hartford[3]
Elhunyt
1992. szeptember 2. (90 évesen)[1][2]
Huntington
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása genetikus
Iskolái
  • Cornell Egyetem
  • Erasmus Hall High School
  • Cornell University College of Agriculture and Life Sciences
Kitüntetései

Barbara McClintock aláírása
Barbara McClintock aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barbara McClintock témájú médiaállományokat.

Barbara McClintock (Hartford, 1902. június 16.Huntington, 1992. szeptember 2.) úttörő amerikai tudós, a világ egyik első citogenetikusa, Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas.

Életrajza[szerkesztés]

1927-ben növénytanból szerzett PhD fokozatot a Cornell Egyetemen, ahol a kukorica citogenetikáját kutatta. Ez a terület pályafutásának további részében is központi kutatási területe volt. Az 1920-as évek végétől azt vizsgálta, hogy a kromoszómák hogyan változnak a kukorica szaporodása során. Kifejlesztett egy technológiát a kromoszómák vizualizálására és mikroszkópos vizsgálatokkal bizonyított alapvető genetikai szabályokat, például a meiózis alatti átkereszteződéses genetikai rekombinációt – azt a folyamatot, amelynek során a kromoszómák információt cserélnek.

Elkészítette a kukorica első géntérképét, a kromoszómarégiókat fizikai jellegzetességekkel hozta kapcsolatba, és bebizonyította a telomér és centromér kromoszómarégiók fontos szerepét a genetikai információ tárolásában. Munkáját sokan a legjobbnak ismerték el a területen, jelentős kutatási ösztöndíjakat kapott és 1944-ben az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) tagjává választották. Az 1940-es-1950-es években McClintock felfedezte a transzpozíciót és ennek segítségével megfejtette hogyan képesek a gének különböző fizikai tulajdonságokat ki- és bekapcsolni.

Elméleteivel megmagyarázta a genetikai információ repressziójának és expressziójának generációnkénti eltérését. Mikor 1953-ban kutatásai és azok alkalmazhatósága tudományos szkepticizmusba ütköztek, nem publikálta többé felfedezéseit. Később kiterjedt citogenetikai és etnobotanikai kutatást végzett a dél-amerikai kukoricafajták területén. McClitock kutatásai 1960-1970-es években kaptak nagyobb nyilvánosságot, amikor a kutatók bebizonyították korábbi, a kukorica génváltozásaival és -szabályozásával kapcsolatos kutatásainak eredményeit.

Ezután sok elismerésben és díjban részesült, 1983-ban orvosi Nobel-díjat kapott, a génáthelyeződés (transzpozíció) kutatásáért. A mai napig ő az egyetlen olyan nő, aki ebben a kategóriában nem megosztva kapott Nobel-díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 27.
  2. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12278203r
  3. Integrált katalógustár, 2014. december 11.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Barbara McClintock (magyar nyelven). História - Tudósnaptár. (Hozzáférés: 2012. június 10.)