Sejtmag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az emberi sejtmag felépítése
Golgi-készülék Endoplazmatikus retikulum Sejtmag Sejtmaghártya Sejtmagpórus Riboszóma Endoplazmatikus retikulum Szekréciós vezikulum Lizoszóma Sejthártya
Az eukarióta sejt membránrendszere. A külső magmembrán kapcsolódik a durva felszínű endoplazmatikus retikulumhoz.
Magpórus keresztmetszete. 1. maghártya; 2. citoplazmatikus gyűrű; 3. küllők; 4. kosár; 5. filamentumok (elektronmikroszkópos felvételek alapján).

A sejtmag vagy nukleusz az eukarióta sejtekben megtalálható sejtszervecske, mely a sejt genetikai anyagának legnagyobb részét tartalmazza. Két fő funkciója van: irányítani a citoplazmában zajló kémiai reakciókat és a sejtosztódáshoz szükséges információkat tárolni.

Szerkezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sejtmag átmérője 10 és 20 mikrométer között váltakozhat. Dupla rétegű membrán veszi körül, melynek két rétege egymással néhol összeér, pórusokat hozva létre. Ezeken át zajlik a magi transzport, melynek fontos szerepe van a sejt működésében, hiszen az mRNS-ek a magban keletkeznek, de a citoplazmában szerelődnek össze, másrészt pedig a legtöbb kémiai reakció is a magon kívül zajlik. A külső membrán folyamatosan megy át a durva felszínű endoplazmatikus retikulumba (DER), és riboszómák kapcsolódnak hozzá. A két membrán közötti teret perinukleáris térnek nevezzük, mely pedig a DER terével folytonos. A magmembrán belülre néző oldalán számos filamentum látható, ezek hozzák létre a nukleáris laminát.


A sejtmagban elszórva találunk egy vagy néhány nukleoluszt (magvacskát), melyeket a nukleoplazma nevű állomány vesz körül. A nukleoplazma folyékony, gélszerű állaggal rendelkezik (ilyen szempontból hasonlít a citoplazmára, melyben számos vegyület van oldott állapotban. Ezen anyagok közé soroljuk a nukleotid trifoszfátokat (például ATP), enzimeket, fehérjéket, transzkripciós faktorokat. Ezeken kívül találunk még egy rosthálózatot is, melyet nukleáris mátrixnak nevezünk.

Genetikai anyag[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A genetikai anyag, a DNS hiszton fehérjékkel alkotott komplexben, a kromatinban található. A DNS egységekben, kromoszómákban van jelen, melyeket pedig génekre és nem kódoló régiókra oszthatunk.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Elődi Pál: Biokémia (Akadémiai Kiadó, Budapest 1980) ISBN 963-05-1792-2
  • De Robertis E. D. P.– Nowinski W. W. – Saez A. S.: Sejtbiológia (Akadémiai Kiadó – Budapest 1970)
  • Don W. Fawcett: An Atlas of Fine Structure THE CELL Its Organelles and Inclusions (W. B. Saunders Company,Philadelphia and London 1966)
  • Eldra P. Solomon - Richard R. Schmidt - Peter J. Adragna: Human Anatomy & Physiology Ed. 2nd 1990 (Sunders College Publishing, Philadelphia) ISBN 0-03-011914-6
  • Törő Imre, Ed.: Az élet alapjai (Gondolat Kiadó, Budapest 1989) ISBN 963-282-181-5

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sejtmag témájú médiaállományokat.