Színtest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Különböző típusú színtestek

A színtestek igen változatos méretű sejtalkotók. Szinte csak növényekben találhatóak, de vannak ellenpéldák is. Feladatuk a fotoszintézis vagy a raktározás. A színtestek egymásba át is alakulhatnak. Kezdetben egy színtelen, csak két membránnal határolt proplasztisznak nevezett színtestnek indulnak, majd elhelyezkedésüktől és DNS-tartalmuktól függően kialakul későbbi formájuk. Alacsonyabb rendű élőlényekben nem mindig található színtest, csak színanyag.

Zöld színtestek egy növényi sejtben

Zöld színtest vagy kloroplasztisz[szerkesztés]

Két membrán határolja, a külső membrán a mitokondriumok membránjához hasonlóan redőzetlenek. Ezen belül helyezkedik el a belső membrán, amiből lapos és párhuzamos zsákok fűződnek le az alapállományba. Ezek a zsákocskák néhány helyen pénztekercsszerűen egymásra rendeződnek és gránumokat alkotnak. Ezekben található a zöld színanyag. A gránumokat egymagukban álló zsákocskák hálószerűen kötik össze. A zsákocskákban folyik a fotoszintézis, a szén-dioxid megkötését pedig a háló végzi.

Sárga színtest vagy kromoplasztisz[szerkesztés]

Általában sárga, narancssárga vagy piros színű köszönhetően a színanyagaiknak, amik különböző karotinoidok és xantofillok. Membránrendszerük hasonló a zöld színtestekééhez, de kevésbé fejlett és rendszerezett. Feladatukat élén színeik miatt általában a virágtakaróban és a termésekben végzik, így elősegítik a megporzást és a magok terjesztése. Ezen kívül fotoszintetizálást is végeznek, de ez csak tört része annak amit a zöld színtestek végeznek.

Amiloplasztisz a burgonya egy sejtjében

Raktározó színtestek vagy leukoplasztiszok[szerkesztés]

Gömbölyű, orsó alakú vagy pálcikaszerű színtestek. Külső és belső membránjuk megvan, de belső differencializáltságuk nagyban hiányzik. Legtöbbször fénytől elzárt szervekben találhatóak meg, ennek megfelelően hiányzik belőlük a fotoszintetizálás képessége, így feladatuk a raktározás maradt. Attól függően, hogy mi a raktározott anyag, többféle raktározó színtestet különbözetünk meg, így létezik amiloplasztisz (keményítő), proteoplasztisz (fehérjék) és elaioplasztisz (olajok).