Ugrás a tartalomhoz

Golgi-készülék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Golgi-készülék transzmissziós elektronmikroszkópos felvétele (jobbra fent a sejtközpont két része is látható)
A Golgi-készülék szerkezete és működése

A Golgi-készülék egy a citoplazmában elhelyezkedő bonyolult membránrendszer. A Golgi-készülék válogatja szét a fehérjéket, és juttatja őket célhelyükre. 1898-ban Camillo Golgi olasz orvos és citológus írta le. 2009-ben Robert Linhardtnak és a Rensselaer Polytechnic Institute vegyészeinek egy miniatűr chip segítségével sikerült mesterséges Golgi-készülék-modellt előállítania. [1]

Felépítése[szerkesztés]

Központi részét egymással párhuzamosan elhelyezkedő, lapos és tálszerű, üreges Golgi-ciszterna képezi, széleiken kis membránhólyagok válnak le. Állati sejtekben fejlett, növényi sejtekben gyakran csak a központi rész alakul ki. A hólyagocskák falát vékony membrán képezi (6-7 nm), ezek szállítják a fehérjéket a durva felszínű endoplazmatikus retikulum és a Golgi-készülék között. A Golgi-készülék membránja elég vastag, néhány sejtben elérhetik a sejthártya vastagságát is (10-12 nm).

Szerepe[szerkesztés]

A Golgi-készülék feladata igen sokrétű. Üregeiben történik a durva felszínű endoplazmatikus retikulumban termelt fehérjék szerkezeti módosítása és itt szintetizálódnak különböző poliszacharidok (növényeknél pektin, állatoknál kitin).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

A Golgi-készülék. [2019. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva].