Sejtciklus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A sejtciklus az eukarióta sejtben két osztódás között lejátszódó folyamat. Interfázisból, mitózisból és a sejt osztódásából áll. A sejtciklust a ciklin fehérjék és a ciklin-dependens kinázok együttesen szabályozzák. Leland H. Hartwell, R. Timothy Hunt és Paul M. Nurse 2001-ben kaptak orvostudományi Nobel-díjat az ezen molekulák sejtciklusban játszott szerepének felfedezéséért.

Szakaszok[szerkesztés]

A sejtciklus. I=Interfázis, M=Mitózis. Az egyes fázisok időtartama arányosan az ábrán.

A sejtciklus szakaszai:

  • A G0 fázisban a sejtek változatlan állapotba kerülnek, várva a sejtciklusba vezető jelre.
  • A G1 fázis az első növekedési szakasz.
  • Az S fázis a DNS duplázódás helye.
  • A G2 fázis a második növekedési szakasz, a sejt felkészítése az osztódásra.
  • Az M fázis vagy mitózis és citokinézis, a sejt kettéválása két utódsejtre.

A sejtciklust számos ponton ellenőrizni kell, nehogy hibás sejtek keletkezzenek. Ezeket checkpointoknak, ellenőrzési pontoknak nevezzük. Ezeken a pontokon a hibás sejtek sejtciklusa gátlás alá kerülhet. Az egyik pont az M fázis előtt a sejtek sikeres szétválását; a másik az S után a sikeres replikációt; míg a harmadik a mitózis anafázisa előtt a sikeres kromatid szétválást ellenőrzi.

Ha a rendszer hibát észlel, utasítja a sejtet a programozott sejthalál véghezvitelére, mely után a sejt nyom nélkül eltűnik. Ilyen folyamat játszódik le, ha például a p53 nevű fehérje DNS-károsodást észlel. Kisebb mértékű károsodásnál a reparációt indítja be, emellett pedig leállítja a sejtciklust. Nagyobb, irreverzibilis károsodásnál viszont a DNS egy specifikus szakaszához kötődik, ott aktiválja egy p21 nevű fehérje kifejeződését, amely viszont a sejtciklusban kulcsszerepet játszó ciklinciklin-dependens kináz komplexhez képes kötődni, gátolva ezzel azt, ami a sejtciklus blokkolásához, a sejt sejthalálának megkezdéséhez vezet.

Egyes sejtek, mint a neuronok, sohasem osztódnak, miután G0 fázisba kerültek. Azonban kimutatták, azok a sejtek, melyek sejthalálon mennek keresztül, újra belépnek a sejtciklusba.

További információk[szerkesztés]

Magyar lapok[szerkesztés]

Angol lapok[szerkesztés]