Élesztőgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saccharomyces cerevisiae
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Őstömlősök (Hemiascomycetes)
Rend: Saccharomycetales
Család: Élesztőgombafélék (Saccharomycetaceae)
Nemzetség: Saccharomyces
Faj: S. cerevisiae
Tudományos név
Saccharomyces cerevisiae
Meyen ex E.C. Hansen
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Saccharomyces cerevisiae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saccharomyces cerevisiae témájú médiaállományokat és Saccharomyces cerevisiae témájú kategóriát.

Az élesztőgomba vagy sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae) a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája. A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök – mint a szilva – bőrén megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él). Ez a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet a molekuláris és a sejtbiológiában. (A prokariótáknál az Escherichia coli a modellszervezet.) Ezt a mikroorganizmust alkalmazzák leggyakrabban a fermentációs eljárásokban. A Saccharomyces cerevisiae sejtjei lehetnek oválisak, gömbölyűek vagy körte alakúak. A sejtek 5–10 mikrométer átmérőjűek. Sarjadzással, más néven bimbózással szaporodik. Mint bármelyik Saccharomyces nemzetségbe tartozó gomba, a S. cerevisiae is képes levulózból, dextrózból és mannózból szén-dioxidot és alkoholt előállítani. A S. cerevisiae pluszban a galaktózt, szacharózt és maltózt is képes lebontani. A sejtek malátalében kisebbek és karcsúbbak.

Maga az élesztő fontos B-vitamin-forrás,[1] azonban a B-vitaminok közül a B12-vitamint eredendően nem tartalmazza, mivel ennek előállítására csak néhány baktérium és archea képes,[2] vagyis gomba – így az élesztőgomba – nem. Az élesztő B12-vitamin-tartalma mesterséges eredetű.[3][4]

Egyébként génjei az emberével 31%-ban azonosak.[5]

Az élesztőgomba őse többsejtű volt, azonban másodlagosan egyszerűsödött. [6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alan H. Pressman, Sheila Buff: The Complete Idiot's Guide to Vitamins and Minerals, alpha books (A Simon and Schuster Macmillan Company), 1997, ISBN 0-02-862116-6
  2. Huan Fang – Jie Kang – Dawei Zhang: Microbial production of vitamin B12: a review and future perspectives. (angolul) Microbial Cell Factories, XVI. évf. (2017) Article number: 15. o. doi Hozzáférés: 2022. október 8.
  3. Michael S. Donaldson: Metabolic vitamin B12 status on a mostly raw vegan diet with follow-up using tablets, nutritional yeast, or probiotic supplements. (angolul) Annals of Nutrition & Metabolism, XLIV. évf. 5–6. sz. (2000) 229–234. o. doi Idézet a cikkből: „The cobalamin in Red Star nutritional yeast is due to fortification and does not occur naturally in the yeast.”
  4. Christine VanDoren: A Guide to Vitamin B: Benefits and What Foods to Eat. themanual.com. (angolul) Portland, New York, Chicago, Detroit, Los Angeles, Toronto: Digital Trends Media Group (2022. június 12.) (Hozzáférés: 2022. október 8.) „17. Nutritional Yeast. Unfortified yeast already contains natural B vitamins, minus B12. If you purchase fortified nutritional yeast, you can benefit from synthetic B vitamins, including B12.”
  5. Winston, Robert. Evolúció. HVG Könyvek. ISBN 9789633040959 
  6. Kun Ádám. Evolúcióbiológia. ISBN 9789634930204 

Források[szerkesztés]