Élesztőgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Saccharomyces cerevisiae
S cerevisiae under DIC microscopy.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Őstömlősök (Hemiascomycetes)
Rend: Saccharomycetales
Család: Élesztőgombafélék (Saccharomycetaceae)
Nemzetség: Saccharomyces
Faj: S. cerevisiae
Tudományos név
Saccharomyces cerevisiae
Meyen ex E.C. Hansen
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Saccharomyces cerevisiae témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saccharomyces cerevisiae témájú médiaállományokat és Saccharomyces cerevisiae témájú kategóriát.

Az élesztőgomba vagy sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae) a sarjadzó- vagy élesztőgombák egy fajtája. A korai idők óta ez a legfontosabb élesztőfaj – a kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök – mint a szilva – bőrén megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él). Ez a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet a molekuláris és a sejtbiológiában. (A prokariótáknál az Escherichia coli a modellszervezet.) Ezt a mikroorganizmust alkalmazzák leggyakrabban a fermentációs eljárásokban. A Saccharomyces cerevisiae sejtjei lehetnek oválisak, gömbölyűek vagy körtealakúak. A sejtek 5–10 mikrométer átmérőjűek. Sarjadzással, más néven bimbózással szaporodik. Mint bármelyik Saccharomyces nemzetségbe tartozó gomba, a S. cerevisiae is képes levulózból, dextrózból és mannózból szén-dioxidot és alkoholt előállítani. A S. cerevisiae pluszban a galaktózt, szacharózt és maltózt is képes lebontani. A sejtek malátalében kisebbek és karcsúbbak.

Fontos B-vitamin-forrás, mivel az összes B-vitamint tartalmazza.[1]

Egyébként génjei az emberével 31%-ban azonosak.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alan H. Pressman, Sheila Buff: The Complete Idiot's Guide to Vitamins and Minerals, alpha books (A Simon and Schuster Macmillan Company), 1997, ISBN 0-02-862116-6
  2. Robert Winston--Evolúció 

Források[szerkesztés]