Barry Marshall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barry Marshall
Barry Marshall (2008)
Barry Marshall (2008)
Született
1951. szeptember 30. (64 éves)[1]
Állampolgársága ausztrál
Foglalkozása
  • orvos
  • önéletrajzíró
  • egyetemi tanár
Iskolái Virginiai Egyetem
Kitüntetései

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barry Marshall témájú médiaállományokat.

Barry James Marshall (Kalgoorlie, 1951. szeptember 30.) fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas orvos.

Nyugat-Ausztráliában született. 1974-ben szerezte meg az orvosi diplomáját a Nyugat-Ausztráliai Egyetemen, ahol jelenleg a klinikai mikrobiológia professzora.

Az tette híressé, hogy rájött, hogy a legtöbb gyomorfekély és nyombélfekély okozója egy baktérium, nevezetesen a Helicobacter pylori. Akkoriban még az az elmélet volt az elfogadott, hogy az ilyen típusú betegségeket többek között a stressz okozza. 1982-ben kutatótársával, Robin Warrennel figyelt fel arra, hogy a beteg területről vett biopsziás minta egy baktériumot mutat. Sikerült kitenyésztenie a baktériumot, de először más nevet adott neki, mert azt hitte, hogy egy másik nemzetségbe tartozik. Ezután tüzetesebb vizsgálódás után kapta meg a baktérium a végleges nevét.

Először senki nem hitt nekik. Toborzott pár önkéntest és kutatótársaival együtt lenyelték a baktériumot. Ezután megfigyelték az elváltozásokat és a javasolt gyógymóddal meggyógyították magukat. Ezt és a felfedezést 1984-ben publikálták. Marshall 2005-ben a felfedezésért megosztva megkapta az fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Források[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár, 2014. április 27.