Hans Adolf Krebs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hans Adolf Krebs
Hans Adolf Krebs.jpg
Született 1900. augusztus 25.
Hildesheim
Elhunyt1981. november 22. (81 évesen)
Oxford
Ország Németország
Egyesült Királyság
Gyermekei John Krebs, Baron Krebs
Foglalkozása orvos, biokémikus
Iskolái
Díjak orvostudományi Nobel-díj (1953)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Adolf Krebs témájú médiaállományokat.

Sir Hans Adolf Krebs (Hildesheim, 1900. augusztus 25.Oxford, 1981. november 22.) német-brit orvos és biokémikus. Felfedezte az ureaciklust és a róla Krebs-ciklusként is emlegetett citromsavciklust, amiért 1953-ban Fritz Lipmann-nal megosztva orvostudományi Nobel-díjban részesült.

Tanulmányai[szerkesztés]

Hans Adolf Krebs a németországi Hildesheimben született 1900. augusztus 25-én, zsidó családban. Apja Georg Krebs fül-orr-gégész szakorvos, anyja Alma Krebs (lánykori nevén Davidson) volt. Hans a helyi Gymnasium Andreanumban tanult, utána pedig 1918 és 1923 között apja nyomdokait követve Göttingen, Freiburg és Berlin egyetemein tanult orvostudományt. Egy év klinikai gyakorlatot végzett a Berlini Egyetem 3. sz. klinikáján, 1925-ben pedig a Hamburgi Egyetemen orvosdoktori diplomát kapott. Ezután Berlinben tanult még egy évig kémiát, 1926-tól pedig Otto Warburg mellett kezdett el dolgozni a Kaiser-Wilhelm-Institut für Biologie kutatóintézetben, ahol elsősorban a sejtek anyagcseréjé tanulmányozták.

1930-ban visszatért a klinikai munkához és Hamburg Altona kerületében dolgozott az ottani kórházban, majd a Freiburgi Egyetem klinikáján folytatta tevékenységét, ahol 1932-ben Kurt Henseleittel közösen felfedezte az ureaciklust. Ennek során a mérgező ammóniából a májban kevésbé toxikus és a vesével kiüríthető urea keletkezik.

A citrátciklus felfedezése[szerkesztés]

1933-ban Hitler hatalomra jutott, és a zsidó származású Krebs nem dolgozhatott tovább a kórházban. Szent-Györgyi Albert közbenjárására[1] Frederick Hopkins meghívására Angliába költözött, ahol tanulói ösztöndíjat kapott a Cambridge-i Egyetemre. 1934-ben biokémiai demonstrátorrá nevezték ki. 1935-ben a Sheffieldi Egyetem kínált neki előadói, 1938-tól pedig főelőadói állást. 1937-ben felfedezte a citromsavciklust, ezt az alapvető fontosságú folyamatot, mely az oxigént lélegző sejtek energiatermelésében játszik szerepet. A glikolízis folyamán glükózból acetil-CoA keletkezik, ami belép a citromsavciklusba, aminek terméke (egyéb molekulák, pl. szén-dioxid mellett) a NADH. Utóbbi molekula végighalad a elektrontranszportlánc folyamatán és a sejtek által közvetlenül felhasználható energiaforrás, ATP keletkezik. A citromsavciklus bonyolult, tízlépcsős körfolyamat, aminek egyes lépéseit Szent-Györgyi Albert tárta fel, ezért Szent-Györgyi-Krebs ciklusnak, vagy röviden Krebs-ciklusnak is nevezik.

Hans Krebst 1945-ben professzorrá és a biokémiai tanszék Orvosi Kutatótanácsának igazgatójává nevezték ki. 1954-ben Oxfordba költözött, ahol az egyetem biokémiaprofesszora lett.

Elismerései[szerkesztés]

A Krebs-ciklus

Hans Krebs 1953-ban a citromsavciklus felfedezéséért Fritz Lipmann-nal közösen orvostudományi Nobel-díjban részesült. 1947-ben felvette soraiba a neves Royal Society. 1954-ben megkapta a társaság Royal Medal-ját. 1958-ban az angol királynő lovaggá ütötte. Chicago, Freiburg, Párizs, Glasgow, London, Sheffield, Leicester, Berlin és Jeruzsálem egyetemei avatták díszdoktorrá.

Családja[szerkesztés]

Hans Krebs 1938-ban feleségül vette a yorkshire-i Margaret Cicely Fieldhouse-t. Három gyermekük született, Paul, John és Helen.

Hans Adolf Krebs 1981. november 22-én hunyt el Oxfordban, 81 éves korában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tasiné Csúcs Ildikó (2017. 4). „„…AMIKOR BAJBAN VOLTAM, Ő IGAZ BARÁTNAK BIZONYULT.” Szent-Györgyi Albert humanitárius tevékenysége”. Magyar Tudomány 178, 469–476. o. (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 15.)  

Források[szerkesztés]