Ferid Murad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ferid Murad
Ferid Murad.jpg
Született 1936szeptember 14. (86 éves)
Whiting, Indiana
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása biokémikus, farmakológus
Iskolái
Kitüntetései orvostudományi Nobel-díj (1998)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferid Murad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ferid Murad (Whiting, Indiana, 1936. szeptember 14. –) amerikai biokémikus, farmakológus. 1998-ban Robert F. Furchgott-tal és Louis Ignarróval megosztva elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat, mert felfedezte a nitrogén-monoxid szignáltovábbító funkcióját az szív- és érrendszerben.

Tanulmányai[szerkesztés]

Ferid Murad 1936. szeptember 14-én született az indianai Whiting kisvárosban. Apja, az albán Jabir Murat Ejupi 1913-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba és 1935-ben, 39 évesen vette feleségül a 17 éves Henrietta Josephine Bowmant. Ferid három fiuk közül a legidősebb volt. Korán munkára fogták, a családi étteremben segített mosogatni, majd amikor idősebb lett, felszolgált és a pénztárt kezelte. Liberális vallási közegben nevelkedett, apja muszlim volt, anyja baptista; öccsei katolikus lányokat vettek feleségül és ők is áttértek, maga Ferid pedig a főiskolán tért át az episzkopális vallásra.

A középiskola elvégzése után az indianai DePauw Egyetemen tanult, és mivel orvosnak készült fő tárgyai a biológia és kémia voltak. Miután 1958-ban elvégezte a főiskolát, jelentkezett a clevelandi Case Western Reserve University kombinált orvosdoktor-PhD programjára. Mentora a farmakológiai tanszék vezetője, a leendő Nobel-díjas Earl W. Sutherland volt.

Pályafutása[szerkesztés]

Murad 1965-ben szerezte meg MD és PhD fokozatát. A következő két évben a Massachusettsi Általános Kórházban elvégezte rezidentúráját, majd a National Institutes of Health (NIH) kardiológiai intézetében helyezkedett el kutatóként. 1970-től a Virginiai Egyetem oktatója volt, ahol 1975-ben professzori kinevezést kapott. 1981-1989 között a Stanford Egyetem farmakológiaprofesszora volt, majd megpróbálkozott a versenyszférával és az Abbott Laboratories gyógyszerkonszern alelnöke lett. 1993-ban megalapította saját biotechnológiai cégét, a Molecular Geriatrics Corporation-t. Pénzügyi nehézségek miatt 1997-től visszatért az akadémiai szektorba és a houstoni Texasi Egyetemen kezdett el ismét oktatni, mint az integratív biológiai, farmakológiai és élettani tanszék vezetője. 2011 óta a George Washington Egyetem tanára.

Murad 1977-ben kimutatta, hogy a régóta szívgyógyszerként használt nitroglicerinből a szervezetben nitrogén-monoxid keletkezik, és a gáz hatására a véredények átmérője megnövekedik. Körülbelül ugyanekkor Robert F. Furchgott közölte, hogy felfedezett egy ismeretlen összetételű anyagot, amely ellazítja a vérerek simaizmait és amit ő endotélium eredetű relaxáló faktornak (endothelium-derived relaxing factor, EDRF) nevezett. A két kutatótól függetlenül dolgozó Louis Ignarro pedig bebizonyította, hogy az EDRF azonos a nitrogén-monoxiddal. Az 1986-ban közölt eredmény nagy feltűnést keltett, mert addig példátlan volt, hogy egy ilyen egyszerű szerkezetű molekula, amely addig inkább mint a légszennyezés egyik komponense volt ismert, ilyen fontos élettani szerepet játsszon. Azóta is ez az egyetlen ismert gáz, amely a szervezetben jelátvivőként működik. A nitroglicerin hatásmódjának felfedezése lehetővé tette új gyógyszerek (mint például a Viagra) és terápiás módszerek kifejlesztését.

Díjai[szerkesztés]

Bill Clinton és az 1998-as év Nobel-díjasai. Ferid Murad balról az első

Ferid Murad, Robert F. Furchgott és Louis Ignarro 1998-ban megkapta az orvostudományi Nobel-díjat a nitrogén-monoxid szignálátviteli szerepének felismeréséért. Ezenkívül 1988-ban megkapta az American Heart Association Ciba-díját, 1996-ban az orvostudományi alapkutatásért járó Albert Lasker-díjat, 1999-ben az albán Nemzet Kitüntetettje-díjat, 1999-ben Indiana állam legmagasabb kitüntetését, a Sagamore Wabash-díjat, 2000-ben a macedóniai Szent Pál apostol-érmet, 2000-ben a Baxter-díjat, 2005-ben a spanyol Santiago Grisolia-díjat, valamint 13 egyetem díszdoktori címét.

Családja[szerkesztés]

Ferid Murad 1958-ban, főiskolai diákként házasodott össze Carol Ann Leopolddal. Házasságukból öt gyermek született.

Források[szerkesztés]