Stanley Cohen (biokémikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stanley Cohen
Született1922. november 17.[1][2][3]
New York
Elhunyt2020. február 5. (97 évesen)[4][5]
Nashville[5]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásabiokémikus
Iskolái
  • Michigani Egyetem (PhD, kémia)
  • Brooklyn College (alapfokozat, kémia, zoológia)
  • Oberlin College (MA, zoológia)
  • James Madison High School
Kitüntetéseiorvostudományi Nobel-díj (1986)
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanley Cohen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stanley Cohen (New York, 1922. november 17.Nashville, Tennessee, 2020. február 5.) amerikai biokémikus. 1986-ban Rita Levi-Montalcinivel közösen orvostudományi Nobel-díjban részesült az epidermális- és idegnövekedési faktor felfedezéséért.

Tanulmányai[szerkesztés]

Stanley Cohen 1922. november 17-én született New Yorkban Louis Cohen szabó és felesége, Fannie Feitel gyermekeként. Mindkét szülője oroszországi zsidó bevándorló volt. Gyermekkorában átesett a járványos gyermekbénuláson. Családja rossz anyagi helyzete miatt az (akkor) tandíjmentes Brooklyn College-be járt főiskolára, ahol biológia és kémia voltak a fő tantárgyai. Ezután egy ideig egy tejfeldolgozó üzemben dolgozott bakteriológusként, amíg elegendő pénzt össze nem tudott gyűjteni a továbbtanulásához. Egy ösztöndíj segítségével az ohiói Oberlin College-ben szerzett mesterfokozatot (M.A.) zoológiából 1945-ben, majd a Michigani Egyetemen védte meg doktori disszertációját 1948-ban. Dolgozatának témája a földigiliszta nitrogénmetabolizmusának megváltozása volt éhezés esetén. Kísérletes munkájához ötezer gilisztát gyűjtött össze az egyetem campusán.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatói pályáját a Coloradói Egyetem gyermekgyógyászati és biokémiai tanszékén kezdte, ahol a koraszülöttek anyagcseréjét tanulmányozta. Hogy megtanulja a radioizotópos kutatási technikákat, 1952-ben átment a St. Louis-i Washington Egyetem radiológiai tanszékére. Itt többek között a leendő Nobel-díjas Arthur Kornbergtől tanult. 1953-ban a zoológiai tanszéken csatlakozott Rita Levi-Montalcinihez, aki éppen akkor fedezte fel egértumorban az idegnövekedési faktort és segítőt keresett az anyag izolálásához és karakterizálásához. A közös munka mellett Cohen önállóan felfedezte az epidermális növekedési faktort (epidermal growth factor, EGF), amelynek extra adagjának hatására az újszülött egerek hamarabb nyitották ki a szemüket és bújtak ki a fogaik. A későbbiekben az EGF és receptora segített jobban megérteni egyes tumorfajták kialakulásának mechanizmusát és tumorellenes gyógyszerek támadáspontjául is szolgálnak. A hasonló növekedési faktorok szerepet játszanak a szív-, bél- és vesebetegségek kezelésében és megelőzésében.

1959-ben elfogadta a Vanderbilt Egyetem ajánlatát és a biokémiai tanszék adjunktusa lett. Folytatta a korábban megkezdett munkát és tanulmányozta az EGF kémiai és biológiai tulajdonságait.

1976-ban professzorrá, 1986-ban pedig kiváló (distinguished) professzorrá nevezték ki. Visszavonulása óta családjával együtt Nashville-ben él.

Elismerései[szerkesztés]

Stanley Cohen és Rita Levi-Montalcini 1986-ban orvostudományi Nobel-díjban részesült a növekedési faktorok felfedezéséért. Cohen ezenkívül számos egyéb díjat megkapott:

  • 1977 a Vanderbilt Egyetem Earl Sutherland-díja
  • 1981 az Amerikai Tudományos Akadémia H.P. Robertson Emlékdíja
  • 1982 a Brandeis Egyetem Lewis S. Rosenstiel-díja
  • 1982 a General Motors Rákkutató Alapítványának Alfred P. Sloan-díja
  • 1983 a Columbia Egyetem Louisa Gross Horwitz-díja
  • 1985 a Gairdner Alapítvány Nemzetközi Díja
  • 1985 Nemzeti Tudományos Érem
  • 1986 Albert Lasker-díj az orvostudományi alapkutatásért

1980 óta tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, 1984 óta pedig az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának.

Családja[szerkesztés]

Felesége Jan Jordan.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stanley Cohen (biochemist) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 8.)
  2. Brockhaus (német nyelven)
  3. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Biochemist and Nobel Prize winner Stanley Cohen dies in Nashville at age 97 (angol nyelven), 2020. február 5.
  5. a b Stanley Cohen, Vanderbilt biochemist who won Nobel Prize, has died. Vanderbilt Egyetem, 2020. február 6. (Hozzáférés: 2020. október 3.)

Források[szerkesztés]