Andrew Schally

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Victor Schally
Andrew Schally
Andrew Schally
Életrajzi adatok
Született 1926. november 30. (89 éves)
Wilno
Születési neve Andrzej Wiktor Schally
Nemzetiség lengyel
Állampolgárság amerikaii[1]
Házastárs Margaret Rachel White
Ana Maria de Medeiros-Comaru
Iskolái McGill Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
University of London
Pályafutása
Munkahelyek
Más munkahelyek Veterans Administration New Orleans
Szakmai kitüntetések
Albert Lasker Award (1975)
Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj (1977)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Victor Schally témájú médiaállományokat.

Andrew Victor Schally vagy Andrzej Wiktor Schally (Wilno, 1926. november 30. –) lengyel származású amerikai Nobel-díjas[2] biokémikus, orvos.

Élete[szerkesztés]

1926. november 30-án született Wilnoban, a város ekkor Lengyelországhoz tartozott. Apja, Kazimierz Schally tábornok, Ignacy Mościcki lengyel köztársasági elnök kabinetfőnöke volt. Édesanyja révén egy régi lengyel nemesi család leszármazottja.

1939-ben szeptemberében, amikor Németország megtámadta Lengyelországot, a családjával együtt elhagyta a hazáját, apja kivételével[3] az akkor még semleges Romániába menekültek, ahol internálták őket.

Ekkoriban Schally több nyelven beszélt: a lengyel és a jiddis mellett románul, olaszul, németül, kicsit tudott oroszul és franciául is.

1945-ben Olaszországon, Franciaországon keresztül Angliába és Skóciába emigrált. Itt érettségizett, kémiát tanult (University of London), majd Londonban gyógyszerészként dolgozott (National Institute of Medical Research).

1952-ben Kanadába, Montreálba költözött.

1957-ben doktorált, majd az Amerikai Egyesült Államokat választotta hazájának. 1962-ben New Orleansban a Veterans Administrationban laboratóriumi vezető volt, ekkor lett amerikai állampolgár.

1977-ben kapott orvosi Nobel-díjat Roger Guilleminnel és Rosalyn Yalow-val megosztva.

Az évtizedek alatt kiváló kapcsolatokat épített ki a világ endokrinológai kutatásokkal foglalkozó csoportjaival.

Világszerte közel 30 egyetem választotta tiszteletbeli doktorává, köztük a Szegedi Tudományegyetem (2009-ben), a Debreceni Egyetem (2012-ben) és a Jagelló Egyetem is.

Kétszer nősült. Idős kora ellenére szívesen utazik és tart előadásokat a világ különböző pontjain.

Munkásságát több mint 2300 tudományos publikáció dokumentálja. Több, a humán endokrin, urológiai, nőgyógyászati valamint daganatterápiában napjainkban is használt gyógyszerkészítmény hatóanyagát az ő intézetében kísérletezték és fejlesztették ki, vagy kötődik Schally professzor nevéhez.

Több olyan célpontot találtunk az elmúlt években, például a prosztatarákra, amelyeknek kevesebb a mellékhatása és hatékonyabbak, mint a korábbi terápiák. Több ilyen gyógyszer áll már tesztelés alatt, ezek a rák célzott terápiáját szolgálják.
– Andrew Schally[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1962-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.
  2. 1977-ben kapta Roger Guilleminnel „az agy által termelt peptid hormonokkal végzett munkájáért”.
  3. Apja a második világháború kitörésekor elhagyta őket, hogy a szövetségesekkel együtt harcolhasson. A család többi tagja a lengyel köztársasági elnököt és a kormányt követve Romániába menekült.
  4. medicalonline.hu: Andrew V. Schally: szoros együttműködés a magyar kutatókkal (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]