Alexander Fleming

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Fleming
Synthetic Production of Penicillin TR1468 crop.jpg
Született
1881. augusztus 6.
East Ayrshire
Elhunyt
1955. március 11. (73 évesen)
London
Állampolgársága brit
Házastársa Amalia Fleming (1953–1955)
Foglalkozása
Iskolái Westminsteri Egyetem
Kitüntetései
Halál oka szívinfarktus

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Fleming témájú médiaállományokat.
Alexander Fleminget ábrázoló bélyeg
Fleming átveszi a Nobel-díjat

Sir Alexander Fleming (Lochfield, Skócia, 1881. augusztus 6.London, 1955. március 11.) Nobel-díjas. Orvos-bakteriológus, a penicillin felfedezője, ezzel az első antibiotikum előállításának szellemi atyja.

Életpályája[szerkesztés]

Orvostant tanult Londonban, a Szűz Mária Kórházban szerzett klinikai gyakorlatot. Az I. világháború után visszatért a kórházba, és professzorként is működött. 1915-ben elvette Sarah Marion McElroyt, egy fiuk született. 1928-ban felfedezte a penicillint, és 1945-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat. 1949-ben meghalt a felesége és Fleming 1953-ban újraházasodott. Második felesége görög orvosnő volt, dr. Amalia Koutsouris. Fleming 1955-ben halt meg, a Szent Pál-székesegyházban temették el.

Kutatási területe[szerkesztés]

Kutatási területe a baktériumkutatás, az immunológia és a kemoterápia volt. Vincenzo Tiberio mellett ő volt az első, aki embereknek tífusz elleni védőoltást adott. A korábbi szakirodalom tanulmányozása folytán 1928-ban ő fedezte fel a penicillint (a Penicillium notatum gombában), az influenzavírust kutatva, valamint a lizozim antiszeptikus tulajdonságát. 1941-ben már beteg embereken is kipróbálták a penicillint, és rendkívül hatásosnak bizonyult. A gyógyszerészeti vállalatok révén megkezdődött a nagyüzemi előállítása, így néhány éven belül már nem csak a katonák, hanem a polgári lakosság gyógyításában is szerepet játszott. A penicillin felfedezése nagyban elősegítette más antibiotikumok előállítását, de a legnépszerűbb a Fleming által felfedezett anyag maradt, mivel nagyon sokféle mikroorganizmus ellen hatásos.

Díjai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]