Alexander Fleming

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander Fleming
Synthetic Production of Penicillin TR1468 crop.jpg
Született
1881. augusztus 6.
Darvel
Elhunyt
1955. március 11. (73 évesen)
London
Állampolgársága brit
Házastársa Amalia Fleming (1953–1955)
Foglalkozása
  • bacteriologist
  • gyógyszerész
  • orvos
Iskolái
Kitüntetései
Halál oka szívinfarktus

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander Fleming témájú médiaállományokat.
Alexander Fleminget ábrázoló bélyeg
Fleming átveszi a Nobel-díjat

Sir Alexander Fleming (Lochfield, Skócia, 1881. augusztus 6.London, 1955. március 11.) Nobel-díjas. Orvos-bakteriológus, a penicillin felfedezője, ezzel az első antibiotikum előállításának szellemi atyja.

Életpályája[szerkesztés]

Orvostant tanult Londonban, a Szűz Mária Kórházban szerzett klinikai gyakorlatot. Az I. világháború után visszatért a kórházba, és professzorként is működött. 1915-ben elvette Sarah Marion McElroyt, egy fiuk született. 1928-ban felfedezte a penicillint, és 1945-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat. 1949-ben meghalt a felesége és Fleming 1953-ban újraházasodott. Második felesége görög orvosnő volt, dr. Amalia Koutsouris. Fleming 1955-ben halt meg, a Szent Pál-székesegyházban temették el.

Kutatási területe[szerkesztés]

Kutatási területe a baktériumkutatás, az immunológia és a kemoterápia volt. Vincenzo Tiberio mellett ő volt az első, aki embereknek tífusz elleni védőoltást adott. A korábbi szakirodalom tanulmányozása folytán 1928-ban ő fedezte fel a penicillint (a Penicillium notatum gombában), az influenzavírust kutatva, valamint a lizozim antiszeptikus tulajdonságát. 1941-ben már beteg embereken is kipróbálták a penicillint, és rendkívül hatásosnak bizonyult. A gyógyszerészeti vállalatok révén megkezdődött a nagyüzemi előállítása, így néhány éven belül már nem csak a katonák, hanem a polgári lakosság gyógyításában is szerepet játszott. A penicillin felfedezése nagyban elősegítette más antibiotikumok előállítását, de a legnépszerűbb a Fleming által felfedezett anyag maradt, mivel nagyon sokféle mikroorganizmus ellen hatásos.

Díjai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]