Andrew Fire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Fire
Andrew Zachary Fire
Andrew Zachary Fire
Életrajzi adatok
Született 1959. április 27. (56 éves)
Palo Alto
Iskolái Kaliforniai Egyetem, Berkeley
Massachusetts Institute of Technology
Szakmai kitüntetések
fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Fire témájú médiaállományokat.

Andrew Zachary Fire (1959. április 27.) a 2006. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat megosztva kapta Craig Melloval az RNS interferenciájának felfedezéséért. Ez a kutatás a Washingtoni Carnegie Intézetben folyt és 1998-ban lett publikálva. Fire jelenleg a patológia és a genetika professzora a Stanford Egyetem orvosi karán, amihez 2003-ban csatlakozott.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fire Palo Altóban, Kaliforniában született és Sunnyvaleben Kaliforniában nőtt fel. A Fremont Középiskolában érettségizett majd ezután a University of California, Berkeleybe ment, ahol a BSc fokozatot el is érte matematikából 1978-ban 19 évesen. Ezután a Massachusetts Institute of Technology-be ment tanulni, ahol megszerezte a PhD fokozatát biológiából 1983-ban

Ezek után Cambridgebe Angliába ment, ahol megkapta a Helen Hay Whitney Postdoktori kutatói ösztöndíjat. Tagja lett az MRC Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak, ahol a csoportvezető a Nobel-díjas Sydney Brenner volt.

1983 és 2003 között a személyzeti tagja volt a Washingtoni Carnegie Intézet Embriológiai részlegének Baltimore-ban

Fire adjunktusi professzor lett a biológiai karon a Johns Hopkins Egyetemen, amit 1989-ben kezdett és később 2003-ban csatlakozott a Stanfordi tantestülethez. Karrierje során, minden Fire laborjában végzett munkát az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatta.

Tagja két kiemelkedő presztízsű tudományos körnek: a National Academy of Sciences-nek és az American Academy of Arts and Sciences-nek.

Nobel-díj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban Mello és Fire megkapta a Nobel-díjat azért a munkáért, amit 1998-ban kezdtek el a kutató társakkal együtt (SiQun Xu, Mary Montgomery, Stephen Kostas, Sam Driver) és publikáltak egy cikket a Nature-ben amiben részletezték és felsorolták azt, ahogy az RNS apró részei átverik a sejtet és ezáltal rombolásra késztetik az mRNS génjeit mielőtt az proteineket készíthetne.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]