Andrew Fire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrew Fire
Andrew Zachary Fire
Andrew Zachary Fire
Életrajzi adatok
Született 1959. április 27. (57 éves)
Palo Alto
Iskolái
Szakmai kitüntetések
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Fire témájú médiaállományokat.

Andrew Zachary Fire (1959. április 27.) a 2006. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat megosztva kapta Craig Melloval az RNS interferenciájának felfedezéséért. Ez a kutatás a Washingtoni Carnegie Intézetben folyt és 1998-ban lett publikálva. Fire jelenleg a patológia és a genetika professzora a Stanford Egyetem orvosi karán, amihez 2003-ban csatlakozott.

Életrajz[szerkesztés]

Fire Palo Altóban, Kaliforniában született és Sunnyvaleben Kaliforniában nőtt fel. A Fremont Középiskolában érettségizett majd ezután a University of California, Berkeleybe ment, ahol a BSc fokozatot el is érte matematikából 1978-ban 19 évesen. Ezután a Massachusetts Institute of Technology-be ment tanulni, ahol megszerezte a PhD fokozatát biológiából 1983-ban

Ezek után Cambridgebe Angliába ment, ahol megkapta a Helen Hay Whitney Postdoktori kutatói ösztöndíjat. Tagja lett az MRC Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak, ahol a csoportvezető a Nobel-díjas Sydney Brenner volt.

1983 és 2003 között a személyzeti tagja volt a Washingtoni Carnegie Intézet Embriológiai részlegének Baltimore-ban

Fire adjunktusi professzor lett a biológiai karon a Johns Hopkins Egyetemen, amit 1989-ben kezdett és később 2003-ban csatlakozott a Stanfordi tantestülethez. Karrierje során, minden Fire laborjában végzett munkát az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatta.

Tagja két kiemelkedő presztízsű tudományos körnek: a National Academy of Sciences-nek és az American Academy of Arts and Sciences-nek.

Nobel-díj[szerkesztés]

2006-ban Mello és Fire megkapta a Nobel-díjat azért a munkáért, amit 1998-ban kezdtek el a kutató társakkal együtt (SiQun Xu, Mary Montgomery, Stephen Kostas, Sam Driver) és publikáltak egy cikket a Nature-ben amiben részletezték és felsorolták azt, ahogy az RNS apró részei átverik a sejtet és ezáltal rombolásra késztetik az mRNS génjeit mielőtt az proteineket készíthetne.

További információk[szerkesztés]