William Parry Murphy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Parry Murphy
William P Murphy.jpg
Született 1892. február 6.
Stoughton
Elhunyt 1987. október 9. (95 évesen)
Brookline
Ország USA Egyesült Államok
Gyermekei William P. Murphy Jr.
Foglalkozása orvos
Iskolái Harvard Medical School
University of Oregon
Díjak orvosi Nobel-díj (1934)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Parry Murphy témájú médiaállományokat.

William Parry Murphy (Stoughton, 1892. február 6. - Brookline, 1987. október 9.) amerikai orvos. 1934-ben George Whipple-vel és George Minottal közösen elnyerte a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat "a vérszegénység májterápiával való kezelésének felfedezésééért".

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Murphy 1892. február 6-án született a wisconsini Stoughtonban. Apja Thomas Francis Murphy, anyja pedig Rose Anna Parry volt. Lelkész apja Wisconsin és Oregon államok különböző gyülekezeteinél szolgált, így a család költözködései miatt William is gyakran váltott iskolát. William az Oregoni Egyetemen szerzett artium baccalaureus oklevelet 1914-ben.

A következő két év során oregoni középiskolákban tanított fizikát és matematikát, ezután egy évig az Oregoni Egyetem orvosi szakán tanult, miközben az anatómia tanszéken laboratóriumi asszisztensként is dolgozott. Ezután a chicagói Rush Medical School-nál végzett el egy nyári tanfolyamot és ekkor elnyerte a William Stanislaus Murphy-ösztöndíjat a bostoni Harvard Egyetemre. Az ösztöndíj segítségével 1922-ben megszerezte orvosi diplomáját a Harvardon.

Két évig a Rhode Island Hospital-ban, ezután pedig a Peter Bent Brigham Hospital-ban volt rezidens. 1924-től kezdve a Harvard Egyetem orvosi szakán volt tanársegéd majd 1928-tól 1935-ig előadó. Ezután adjunktusi, 1938-ban pedig tanári kinevezést kapott. A Harvardon oktatott 1958-as visszavonulásáig.

Tudományos munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Murphy 1923-tól rövid ideig orvosként praktizált majd inkább kutatásokkal, elsősorban cukorbetegséggel és a vér betegségeivel kezdett foglalkozni. Kiváló eredményeket ért el a vészes vérszegénység és az anémia más formáinak kezelésében. A hipokróm és vészes vérszegénység gyógyítása érdekében májkivonatot adott be a betegeknek intramuszkulárisan, majd George Minottal és George Whipple-vel közösen kidolgozta az anémia gyógymódját, azáltal, hogy a páciens étrendjét nyers májjal egészítették ki. A három kutató a sikeres terápia felfedezéséért 1934-ben orvostudományi Nobel-díjban részesült.

A Nobel-díjon kívül 1930-ban elnyerte az Edinburghi Egyetem Cameron-díját, 1934-ben az Amerikai Orvostudományi Társulat bronzmedálját és a Finn Fehér Rózsa-rend első fokozatát, 1952-ben pedig a kubai Nemzeti Érdemrendet. Számos amerikai és külföldi tudományos társulat tagja volt.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Murphy 1919-ben vette feleségül Pearl Harriett Adamst, a valamikori elnök, John Adams leszármazottját és Massachusetts állam első női fogorvosát. Fiuk, William P. Murphy Jr. maga is orvos és orvosi segédeszközök feltalálója lett. Lányuk, Priscilla Adams nagy érdeklődést mutatott a repülés iránt, ám 1936-ban, 16 éves korában az általa vezetett kisrepülőgép lezuhant és életét vesztette.

William Parry Murphy 1987. október 9-én hunyt el a massachusettsi Brookline-ban, 95 éves korában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]