Haldan Keffer Hartline

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haldan Keffer Hartline
HKHartline.png
Született 1903. december 22.
Bloomsburg, Pennsylvania
Elhunyt 1983. március 17. (79 évesen)
Fallston, Maryland
Állampolgársága amerikai
Házastársa Elizabeth K. Hartline
Foglalkozása fiziológus
Iskolái
Kitüntetései Orvosi Nobel-díj (1967)
A Wikimédia Commons tartalmaz Haldan Keffer Hartline témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Haldan Keffer Hartline (Bloomsburg, Pennsylvania, 1903. december 22.Fallston, Maryland, 1983. március 17.) amerikai fiziológus, neurobiológus. 1967-ben Ragnar Granittal és George Walddal közösen elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a látás élettanát és kémiáját érintő felfedezéseiért.

Tanulmányai[szerkesztés]

Haldan Keffer Hartline a pennsylvaniai kisvárosban, Bloomsburgban született 1903. december 22-én. Apja, Daniel Hartline természettudományt; anyja, Harriet Hartline (lánynevén Keffer) angolt tanított a helybeli iskolában (ma Bloomsberg Állami Főiskola). Apja formálisan biológiaprofesszor volt, de érdekelte a geológia és csillagászat is és ő volt az aki megkedveltette Kefferrel a természettudományokat. A helyi iskola elvégzése után az eastoni Lafayette College diákja volt és 1923-ban itt szerezte BSc oklevelét. Főiskolai biológiatanára bátorította a kutatómunkára, és már ekkor megjelent egy közleménye az ászkarákok látásáról. Nyaranta a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratóriumban töltötte az idejét.

1923 őszétől a Johns Hopkins Egyetemen tanult orvostudományt, ahol folytatta korábbi kísérleteit a látás élettanáról. Élettantanára, C. D. Snyder galvanométerével békák, macskák és nyulak retinájának elektromos aktivitását mérte. Megtanulta élő, nem preparált állatok elektroretinogramját felvenni és emberekkel is végzett hasonló kísérleteket.

1927-ben megkapta orvosdoktori diplomáját, ami után az egyetemen még két évig matematikát és fizikát tanult, nem tudta eldönteni, hogy melyik irányban folytatódjon pályája. 1929-ben ösztöndíjjal Lipcsébe utazott, ahol egy szemeszterig Werner Heisenbergtől tanult fizikát, majd további két félévet a Lajos–Miksa Egyetemen töltött és ezalatt rájött, hogy a fizikusi karrierhez nincsenek meg a kellő alapjai.

Munkássága[szerkesztés]

1931 tavaszán Hartline visszatért az Egyesült Államokba és a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen kezdett dolgozni. Kutatómunkája a nagy méretű és jól vizsgálható tőrfarkú rák szemidege egyes szálainak elektromos aktivitására irányult. Kísérletezett a különböző fényviszonyokkal és a rák hozzá való adaptációjával. A 30-as évek közepén a munkát kiterjesztette a gerincesek, a békák látóidegére. A 40-es évek elején az emberi szem éjszakai körülményekhez való alkalmazkodását vizsgálta. 1940-41-ben a New York-i Cornell Egyetem docense volt, de aztán visszatért Philadelphiába, ahol egészen 1949-ig maradt.

1949-ben Hartline elfogadta a Johns Hopkins Egyetem biofizika-professzori állásajánlatát. Folytatta a rákszem fényérzékenységi vizsgálatait és kimutatta, hogy ha egy érzékelősejtet fény ér és ingerület keletkezik rajta, a környékén levő sejtek gátlódnak, így kontrasztosabb kép keletkezik az agyban. 1953-ban régi munkatársa, Devlet W. Bonks a Rockefeller Intézet igazgatója lett, és azonnal meghívta Hartline-t az intézetébe. Itt folytatta munkáját, egészen 1983-as haláláig.

Díjai[szerkesztés]

A látás fiziológiájának vizsgálatában elért eredményeiért Keffer Hartline-t 1967-ben (az amerikai George Walddal és a svéd-finn Ragnar Granittal közösen) orvostudományi Nobel-díjjal jutalmazták. Ezenkívül megkapta a William H. Howell-díjat (1927), a Howard Crosby Warren-érmet (1948) és az Albert A. Michelson-díjat (1964). Díszdoktorává avatta a Lafayette College, a Johns Hopkins Egyetem, a Pennsylvaniai Egyetem és a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetem.

Családja[szerkesztés]

Haldan Keffer Hartline 1936-ban feleségül vette Elizabeth Kraust, a neves vegyész, C. A. Kraus lányát. Három fiuk született, Daniel Keffer, Peter Haldan és Frederick Flanders Hartline. Mindhárman tudományos pályát választottak, neurobiológusok, biofizikusok, illetve fizikusok lettek. A Nobel-díj átadásának idejére az egész életében a látást tanulmányozó Hartline szeme annyira megromlott, hogy már csak nehezen tudta folytatni kísérleteit és alig volt képes írni vagy olvasni.

Haldan Keffer Hartline 1983. március 22-én halt meg szívroham következtében a fallstoni Marylandi Általános Kórházban.

Források[szerkesztés]