Ászkarákok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Ászkarákok
Eurydice pulchra
Eurydice pulchra
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Rákok (Crustacea)
Osztály: Felsőbbrendű rákok (Malacostraca)
Alosztály: Eumalacostraca
Öregrend: Peracarida
Rend: Ászkarákok (Isopoda)
Latreille, 1817
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Ászkarákok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ászkarákok témájú kategóriát.

Az ászkarákok (Isopoda) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályába tartozó rend.

Általános jellemzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ászkarákok valódi rákok amelyekhez főleg tengeri (például Sphaeromatidea alrend) és édesvízi (Phreatoicidea, Asellota alrend) csoportok tartoznak, de ide soroljuk a szárazföldi életmódra tért szárazföldi ászkarákokat (Oniscidea alrend) is.

Testfelépítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ászkarákok testfelépítésére jellemző a külső meszes váz (exoskeleton), amelyhez 14 végtag kapcsolódik. A potrohlemezek közül 5 szabadon marad, de a hatodik szinte mindig összenő a telsonnal (utolsó testszegmens). Jellemző a test hát-hasi irányú lapítottsága. Ettől kivételt jelentenek egyes összegömbölyödő, illetve majdnem összegömbölyödő szárazföldi ászkarák fajok. Méretük 1-2 mm és a 30-40 cm között variál. Extrém méreteket a mélytengeri ászkarákoknál (például Bathynomus giganteus) tapasztalunk. A legnagyobb testű szárazföldi ászkák közé tartoznak a maguk 4-5 centijével a tengerparti hullámzónában élő Ligia génusz fajai.
Testük fejre (caput), torra (thorax) és potrohra (abdomen) tagolódik. A fej és az első torszelvény összenőtt, ez ún. cephalothoraxot alkot. A rend (Isopoda) tudományos nevét a lábak azonos felépítése után kapta (görögül isos podos). Ezek járó- vagy kapaszkodó típusú lábak (a 2-8. pár), az utolsók ritkább esetben úszásra is alkalmasak (például Asellota alrend, víziászkák). Az első öt potrohszelvényen egy-egy pár potrohláb található, melyek taxononként eltérő mértékben lemezekké is redukálódhatnak. Az érzékszervek közül a legfontosabbak a csápok, amelyekből az ászkáknak két pár van. Az első pár csáp három ízű, hosszú csápostorral. A második csáp ötízű, általában szintén fejlett csápostorral. Kivételt ez alól a szárazföldi ászkák képeznek.

Rendszertan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rendbe az alábbi alrendek tartoznak:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1. Papp, L. (szerk.), Zootaxonómia – Egységes jegyzet, Budapest, 1996