Karl von Frisch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl von Frisch
Született
1886. november 20.[1][2]
Bécs[3]
Elhunyt
1982. június 12. (95 évesen)[1][2]
München[4]
Állampolgársága osztrák
Szülei Marie von Frisch
Anton von Frisch
Foglalkozása
  • beekeeper
  • etológus
  • egyetemi tanár
Iskolái Bécsi Egyetem
Kitüntetései

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl von Frisch témájú médiaállományokat.

Karl Ritter von Frisch (Bécs, 1886. november 20.München, 1982. június 12.) osztrák etológus, aki 1973-ban Nikolaas Tinbergennel és Konrad Lorenzcel megosztva kapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Munkássága[szerkesztés]

Richard von Hertwigtől tanult zoológiát, akit később követett is a müncheni egyetem zoológiaprofesszori posztján. A méhek érzékelését tanulmányozta, leírta a méhek kommunikációs mechanizmusait és kimutatta, hogy érzékelik az ultraibolya és polarizált fényt is. Munkásságának középpontjában a háziméh érzékelőképessége állt, és ő volt az első, aki lefordította a méhek táncának jelentését. Az elméletét a tudósok kezdetben nem fogadták el, és szkeptikusak voltak a témával kapcsolatban. Csak nemrég sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az elmélet valóban helytálló.

1973-ban megkapta a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat az összehasonlító viselkedésfiziológiában elért eredményeiért, valamint úttörő munkásságának elismeréseként a rovarok kommunikációja terén. Frisch háziméhekkel folytatott kutatásában írja le, hogy a királynő és „lányai” által kibocsátott feromonok tartják fenn a kaptárban uralkodó társadalmi rendet. A feromonok olyan kémiai illatanyagok, amellyel az egyik organizmus képes kommunikálni a másikkal, ez valószínűleg reprodukciós okokból játszik fontos szerepet. A kaptáron kívül a feromonok vonzódást ébresztenek a hímnemű méhekben vagy más néven herékben a királynő iránt, és megtermékenyítik a királynőt. A kaptáron belül a feromonok nincsenek hatással a herékre.

Méh egy aranyvessző virágzatán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Integrált katalógustár, 2014. április 9.
  2. ^ a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119036425
  3. Integrált katalógustár, 2014. december 10.
  4. Integrált katalógustár, 2014. december 30.

Források[szerkesztés]

  • Karl von Frisch. vlp.mpiwg-berlin.mpg.de. (Hozzáférés: 2011. november 20.)
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karl von Frisch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]