Edwin G. Krebs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edwin G. Krebs
Krebs előadása a stockholmi Karolinska Intézetben (1992. december 8.)
Krebs előadása a stockholmi Karolinska Intézetben (1992. december 8.)
Született 1918. június 6.
Lansing
Elhunyt 2009. december 21. (91 évesen)
Seattle
Ország USA Egyesült Államok
Foglalkozása biokémikus
Iskolái Washington Egyetem (St. Louis)
Díjak Orvosi Nobel-díj (1992)

Edwin Gerhard Krebs (Lansing, 1918. június 6. - Seattle, 2009. december 21.) amerikai biokémikus. 1992-ben munkatársával, Edmond H. Fischerrel közösen elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat, mert felfedezték a fehérjék foszforilálásának a sejtműködés szabályozásában játszott alapvető szerepét.

Tanulmányai[szerkesztés]

Edwin G. Krebs 1918. június 6-án született az Iowa állambeli kisvárosban, Lansingben. Apja William Carl Krebs presbiteriánus lelkész, anyja Louisa Helena Stegeman volt; Edwin volt négy gyermekük közül a harmadik. A család többször is költözött, Edwin gyermekkora nagy részét az illinois-beli Greenville-ben töltötte. 1933-ban apja váratlanul meghalt és a család Urbanába költözött, ahol a két idősebb fiútestvér már az Illinois-i Egyetem hallgatója volt. Jelentős anyagi nehézségek mellett ( minden családtag másodállásokat vállalt, házuk egy részét kiadták) Edwin elvégezte a helyi középiskolát, majd 1940-re az egyetemet is, ahol fő tantárgya a szerves kémia volt.

Tanulmányait a St. Louis-i Washington Egyetem orvosi szakán folytatta, ahol bekapcsolódott Carl és Gerty Cori munkatársának, Arda A. Greennek a kutatómunkájába. Coriék Nobel-díjas házaspár voltak, akik a Washington Egyetemen folytatták enzimológiai és szénhidrátanyagcserét illető kutatásaikat. Green többek között a foszforiláz enzimmel foglalkozott, amely foszfátcsoportokat helyezett el (vagy szedett le) bizonyos fehérjékre. Krebs 1943-ban megkapta orvosi diplomáját, majd nyolc hónapig a St. Louis-i Barnes Kórházban volt rezidens. Miután befejezte orvosi képzését, Krebs jelentkezett a haditengerészetnél és a második világháborút katonaorvosként szolgálta végig. 1946-ban leszerelt és szerette volna folytatni orvosi működését, de a kórházban nem volt hely, ezért - akkor még ideiglenesnek gondolt módon - jelentkezett PhD képzésre a Cori házaspárhoz. Témája korábbi munkájához kapcsolódott, a nyúlizomból nyert foszforiláz protaminra gyakorolt hatását tanulmányozta. 1948-ban megszerezte a PhD fokozatot és elfogadta a seattle-i Washingtoni Egyetem biokémiai tanszékvezetőjének, Hans Neurathnak az állásajánlatát.

Kutatásai[szerkesztés]

A seattle-i kutatócsoport enzimológiával és proteinkémiával foglalkozott. Krebs már korábban megfigyelte, hogy az enzimek egy részének van aktív és inaktív formája, de nem volt ismert, hogy mi végzi a ki- és bekapcsolást. 1950-ben közös munkába fogott az egyetemre akkor érkezett svájci kutatóval, Edmond H. Fischerrel, aki burgonyából izolált foszforilázzal dolgozott korábban. A nyúlból és burgonyából kivont enzim különbségeinek okát nem sikerült feltárniuk, de felfedezték, hogy az enzimek aktivitását befolyásolja saját maguk foszforilált állapota. Egy protein kináz nevű enzim az adenozin-trifoszfátról (ATP) egy foszfátcsoportot visz át az adott enzimre, mire annak konformációja megváltozik és aktív állapotba kerül; ráadásul ez a folyamat megfordítható, a foszfátcsoport eltávolítsa révén az enzim kikapcsol.

A későbbiekben kiderült, hogy a foszforilációs módszer általános a sejt működésének szabályozásában és Krebs és Fischer eredményeinek hatalmas jelentősége van a biokémiai és molekuláris biológiai kutatásokban. Ennek alapján dolgozták ki a ciklosporin foszforilációt gátló gyógyszert is.

Fehérjefoszforilációs kutatásain kívül Krebs tanulmányozta a szignál-transzdukciót és a szénhidrátanyagcserét is.

1968-ban Krebs Seattle-ből átment a Davisi Kaliforniai Egyetemre, ahol a kémia professzora és a biokémiai tanszék vezetője lett. Itt 1977-ig maradt, amikor visszatért a Washingtoni Egyetemre a farmakológiai tanszék vezetőjeként. 1977 és 1983 között Howard Hughes Medical Institute számára is dolgozott.

Díjai[szerkesztés]

Edwin G. Krebs és Edmond H. Fischer 1992-ben közösen megkapta az orvostudományi Nobel-díjat a fehérjék foszforilációját érintő felfedezéseikért. Ezenkívül Krebs 1988-ban Passano-díjat, 1989-ben orvostudományi alapkutatásért járó Albert Lasker-díjat, 1991-ben pedig Robert A. Welch-díjat kapott.

Családja[szerkesztés]

Edwin G. Krebs 1945-ben vette feleségül Virginia Deedy Frenchet. Házasságukból három gyermek született, Sally, Robert és Martha Krebs.

Edwin G. Krebs 2009. december 21-én halt meg szívbetegsége miatt, 91 éves korában.

Források[szerkesztés]