Niels Ryberg Finsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niels Ryberg Finsen
Niels finsen.jpg
Született 1860. december 15.
 Dánia, Feröer, Tórshavn
Elhunyt 1904. szeptember 24. (43 évesen)
 Dánia, Koppenhága
Nemzetisége dán
Foglalkozása orvos, kutató
Iskolái Koppenhágai Egyetem
Díjak fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Niels Ryberg Finsen témájú médiaállományokat.

Niels Ryberg Finsen (Tórshavn, 1860. december 15.Koppenhága, 1904. szeptember 24.) izlandi származású feröeri-dán orvos és kutató.

Élete[szerkesztés]

Apja, Hannes Kristján Steingrímur Finsen egy 10. századig visszanyúló hagyományokkal rendelkező izlandi család fia volt. Niels születésekor Feröeren királyi képviselő és adóbehajtó (fúti), majd 1871-1884 között kormányzója volt.

Finsen iskoláit Tórshavnban, majd a dániai Herlufsholmban végezte. 1876-tól Reykjavíkban tanult. 1882-ben Koppenhágába ment orvostudományt tanulni, ahol 1890-ben végzett. Ugyanebben az évben boncoló lett a Koppenhágai Egyetemen. Ezt az állást 1893-ban hagyta ott, hogy kutatásainak szentelhesse magát; eközben magánórákból tartotta el magát. 1898-ban professzori címet kapott. 1899-ben a Dannebrog-rend lovagjává avatták. 1903. december 10-én kapta meg a Nobel-díjat.

1892-ben feleségül vette Ingeborg Balslevet, a ribei püspök lányát. Négy gyermekük született, akik közül a legidősebb fiú egy nappal születése után meghalt. Második fiuk, Halldor (1896) orvos lett. Egyik lányuk, Gudrun (1900) S. Lomholt professzorhoz ment feleségül, akik hosszú ideig a Finsen Intézet bőrgyógyászati osztályát vezette, és egy életrajzi könyvet is kiadott apósáról. Kisebbik lányuk, Valgerda (1903) ugyancsak férjhez ment.

Egészsége már 1883-tól megromlott, olyannyira, hogy utolsó éveit kerekesszékben töltötte, és mindössze 43 évesen elhunyt.[1]

Munkája[szerkesztés]

Finsen egyszerű kísérletekkel bizonyította, hogy a napsugárzás jótékony hatással lehet a szövetekre. Ha azonban a sugárzás túl erős, a szövetek károsodhatnak, amit a bőr pigmentációja bizonyos szintig megelőzhet.

Finsen és családja 1900 körül

Azt is megfigyelte, hogy a hősugaraktól megtisztított napsugárzás jó haással lehet egyrészt egy bizonyos területre koncentrálva – ez vezetett a bőrtuberkulózis (lupus vulgaris) és más bőrbetegségek gyógyításához –, másrészt általános napfürdőként alkalmazva. Az északi éghajlat nem kedvezett ennek a fajta terápiának, de kedvezőbb klímájú helyeken kiváló eredményeket értek el vele.

A bőrtuberkulózis kezelésében Finsen maga is jelentős eredményeket ért el. Számos gyakorlati megoldást dolgozott ki, és 1896-ban megalapította a Finsen Intézetet Koppenhágában, amelyet néhány évvel később adományozók és a dán kormány támogatásával kibővítettek.[1]

Emléktáblája Tórshavnban

Finsen 1903-ban megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, a „betegségek, különösen a bőrtuberkulózis koncentrált fénysugárzással való kezeléséhez való hozzájárulásáért, amely új utat nyitott meg az orvostudomány előtt”.[2]

Hatása[szerkesztés]

Tórshavn belvárosában található emléktáblája azon a sziklán, amelybe gyermekkorában belevéste monogramját („NRF”).[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Nobel Lectures (1967)
  2. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903 (angol nyelven). The Nobel Foundation. (Hozzáférés: 2008. június 21.)
  3. Take a stroll through the old part of Tórshavn (angol nyelven). The tourist information centre in Tórshavn. (Hozzáférés: 2010. május 21.)

Források[szerkesztés]

  • Nobel Lectures (1967): Niels Ryberg Finsen - Biography (angol nyelven). Nobel Lectures, Physiology or Medicine 1901-1921. Elsevier Publishing Company, Amsterdam / The Nobel Foundation, 1967. (Hozzáférés: 2008. június 21.)

További információk[szerkesztés]