Bessie Smith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bessie Smith
Carl Van Vechten fotója, 1936.
Carl Van Vechten fotója, 1936.
Életrajzi adatok
Született 1894. április 15.
USA Chattanooga
Elhunyt 1937. szeptember 26. (43 évesen)
USA Clarksdale
Pályafutás
Műfajok blues
Aktív évek 19121937
Híres dal Nobody Knows You When You're Down And Out (1929)
Hangszer ének
Díjak
Tevékenység
Kiadók Columbia Records
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bessie Smith témájú médiaállományokat.

Bessie Smith (Chattanooga, Tennessee, USA, 1894. április 15.Clarksdale, Mississippi 1937. szeptember 26.), amerikai blues énekes.

Halotti bizonyítvány
A sírkövén 1895. a születési éve, de a források többsége 1894-ben egyezik meg.

Hamar elvesztette szüleit, emiatt egy nővére nevelte, és Clarence bátyja énekelni és táncolni tanította. Csekély fizetség ellenében már kislányként Chattanooga utcáin énekelt, aztán bekerült egy vándor színtársulatba, ahol táncolt. Itt szerepelt Ma Rainey is (egyike az első ismert blues-énekesnőknek), aki önzetlenül foglalkozott vele.

Bessie Smithnek 1918-ban már saját showműsora volt. Az első lemeze, (Downhearted Blues – Columbia kiadó) 1923-ban jelent meg és átütő sikert aratott (780 000 példány kelt el rövid néhány hónap alatt). A következő tíz évben 160 felvételt készítettek vele, és igen jól keresett.

Gyakran együtt lépett fel Fletcher Hendersonnal, Louis Armstronggal, Coleman Hawkins-szal. Armstronggal közösen vették lemezre a St. Louis Bluest, és egy rövidfilmben is szerepelt, aminek a címe azonos ezzel a dallal. Közben – főleg az amerikai délen – a koncertjei mellett színpadon is sikeres volt.

A harmincas évek elején lemezeladásai erősen megcsappantak, mert akkor már a szving hódított.

Bessie Smith fiatalon hunyt el egy autóbaleset következtében. Miként Albee színdarabja, igen sokan azt feltételezik, hogy halálának közvetlen oka az volt, hogy a bőrszíne miatt egymás után több kórház egyszerűen nem vette át a sérült énekesnőt a mentőktől.

Sok évvel később Janis Joplin adott pénzt a sírkövére, mert jeltelen sírban nyugodott. J. D. Salinger Blue Melody c. novellája (1948) és Edward Albee Bessie Smith halála c. drámája (1959) is emléket állít alakjának.

Legismertebb dalok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]