Bessie Smith halála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bessie Smith halála
(The Death of Bessie Smith)
Bessie Smith
Bessie Smith
Adatok
SzerzőEdward Albee
Műfajszínmű
Eredeti nyelvangol
FordítóVajda Miklós

SzereplőkBernie (afroamerikai férfi)
Jack (afroamerikai férfi)
Apa
Nővér (fehér lány)
The Orderly (világos bőrű néger)
Második nővér (szőke lány)
Gyakornok (fehér férfi, szőke)
Cselekmény helyszíneMemphis (Tennessee)

Premier dátuma1960

A Bessie Smith halála Edward Albee egyfelvonásos színműve, amelyet 1959-ben írt.

Cselekmény[szerkesztés]

A darab Bernie, és a barátja, Jack, valamint − a színpadon okkal nem megjelenő − Bessie Smith, továbbá a memphisi kórház feketék és fehérek közötti dialógusaiból áll. A híres bluesénekes, Bessie Smith halála napján történik a cselekmény, aki egy autóbalesetben halt meg, bár megmenthették volna. Miként Albee színdarabja, igen sokan azt feltételezik, hogy halálának közvetlen oka az volt, hogy a bőrszíne miatt egymás után több kórház egyszerűen nem vette át a sérült énekesnőt a mentőktől.[1][2]

A művet és a következő évben mutatták be Nyugat-Berlinben,[3] majd Londonban a Royal Court Theatre-ben 1961-ben. Egy Albee Fesztivál részeként a chicagói Goodman Theatre 2003-ban is bemutatta a Bessie Smith halálát. (És pesze sokszor, világszerte).

Film[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bessie Smith-t Mississippi állambeli Clarksdale-i Afro-Amerikai Kórházba szállították, ahol körülbelül hét órával később meghalt. Hogy megtagadták a volna a kórházba való belépést a csak fehérek számára működtetett intézménybe, az állitólag John Hammond dzsesszszakíró cikkéből indult ki a Down Beat egy 1937-es írásából.
  2. A legvalószínűbb, hogy Clarksdale város feketéknek fenntartott kórházának sürgősségi osztályán halt meg. Mire odaértek vele, már elvérzett.
  3. [1]

Források[szerkesztés]