Harriet Tubman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harriet Tubman 1880-ban

Harriet Tubman (1822. Dorchester County, Maryland1913. március 10. Auburn, New York) amerikai abolicionista. "Népe Mózesének", "Fekete Mózesnek" is nevezték, az amerikai polgárháború előtt sok rabszolgának segített a szökésben, a Földalatti Vasút egyik leghíresebb kalauza volt. A polgárháborúban kémként, szakácsnőként és ápolónőként szolgált.

Élete[szerkesztés]

Valószínűleg 1822 tavaszán született (a pontos dátum ismeretlen) Edward Brodess rabszolgájaként, Araminta Ross néven. Hatéves korától különböző gazdáknak adták bérbe, ahol rendkívül durva és embertelen bánásmódban volt része, egy alkalommal olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy egész hátralevő életében visszatérő epilepsziás rohamai voltak. A Harriet nevet csak felnőttkorában vette fel, valószínűleg édesanyja iránti tiszteletből. 1844-ben feleségül ment John Tubmanhez, egy szabad feketéhez.

1849-ben meghalt a gazdája, annak felesége pedig, aki nyolc gyermekkel maradt egyedül, férje adósságainak kifizetéséhez úgy döntött, hogy eladja a család néhány rabszolgáját. Harriet Tubman – attól való félelmében, hogy eladják Alsó-Délre – 1849 őszén megszökött és északra ment. Útközben kvékerek és a Földalatti Vasút (Underground Railway) nevű szervezet más tagjai segítették. Férje nem követte, ettől kezdve külön éltek, míg John Tubman 1867-ben egy országúti verekedésben életét vesztette.

Emlékezete[szerkesztés]

2016 tavaszán az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy Tubman arcképe kerül az húszdolláros bankjegyre. Ezzel hazájában ő lesz az első afroamerikai nő, akinek arcképe bankjegyen megjelenik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]