Robert Oppenheimer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Oppenheimer
JROppenheimer-LosAlamos.jpg
Született 1904. április 22.
New York
Elhunyt 1967. február 18. (62 évesen)
Princeton
Foglalkozása fizikus
Iskolái Harvard Egyetem
J Robert Oppenheimer signature.svg
Robert Oppenheimer aláírása

Julius Robert Oppenheimer (New York, 1904. április 22.Princeton, 1967. február 18.) amerikai elméleti fizikus, a Manhattan terv igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében.

1963-ban Enrico Fermi-díjjal tüntették ki. 1943-tól 1945-ig a Los Alamosban az atombombaprogram vezetője, majd 1946-tól 1952-ig az USA Atomenergia Bizottságának elnöke. Vezetésével 1945. július 16-án Új-Mexikóban felrobbantották az első atombombát. A Trinity (Szentháromság) fedőnevű kísérleti robbantás helye a Los Alamos közelében fekvő Alamogordo légibázis volt. Nem messze a robbanás helyszínétől állt a néhai George McDonald elhagyott farmja, adva annak lehetőségét, hogy megfigyeljék milyen hatással lehet a robbanás az épületekre. De a farmot a robbanás magjából kiáramló hőhullám teljesen megsemmisítette. A robbanás hatásainak megfigyelésére különböző mérőműszereket telepítettek. Mérték például a radioaktív sugárzást, hőmérsékletet, légnyomást. Oppenheimer egy bunkerben (Baker bunker) kialakított irányító központból figyelte az eseményeket.

A kormány nem volt hálás. A sikeres próbák után - méltatlanul - támadások érték, kommunistának kiáltották ki, megalázott és mellőzött emberként halt meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Oppenheimer témájú médiaállományokat.