Fehér Ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér Ház
White House
A Fehér Ház északi (felül) és déli (alul) homlokzata
A Fehér Ház északi (felül) és déli (alul) homlokzata
Korábbi nevek: Elnöki Palota (Presidential Palace)
Elnöki Kúria (Presidential Mansion)
Elnöki Kastély (Presidential Castle)
Település Washington
Cím 1600 Pennsylvania Avenue NW Washington, D.C. 20500
Építési adatok
Építés éve 1792–1800
Megnyitás 1800
Építési stílus neoklasszicista
Építész(ek) James Hoban
Hasznosítása
Felhasználási terület az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos rezidenciája
Tulajdonos
Kezelő National Park Service
Szolgáltatások
Magassága21,33 m
Hosszúsága51,2 m
Szélessége46,3 m
Elhelyezkedése
Fehér Ház (Washington, D.C.)
Fehér Ház
Fehér Ház
Pozíció Washington, D.C. térképén
é. sz. 38° 53′ 52″, ny. h. 77° 02′ 12″Koordináták: é. sz. 38° 53′ 52″, ny. h. 77° 02′ 12″
Térkép
Fehér Ház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér Ház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fehér Ház (angolul: White House) az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye Washingtonban. Mivel az elnök hivatala itt található, a Fehér Ház kifejezést gyakran használják a kormányzat metonímiájaként, például „A Fehér Ház abszurdnak nevezte azt a feltételezést, hogy az amerikai katonák nyitottak tüzet.”

Az amerikai húszdolláros bankjegy hátoldalán a Fehér Ház képe látható.

Fekvése[szerkesztés]

Az elnöki rezidencia épülete klasszicizáló stílusban, homokkőből épült. Nevét homlokzatának fehér színéről kapta. Pontos címe Pennsylvania Avenue NW 1600, Washington, USA. Az épület kódneve az amerikai titkosszolgálaton belül Crown. A telek része a President's Parknak és tulajdonosa a National Park Service.

Története[szerkesztés]

A Fehér Ház kongresszusi határozatra épült 1790-ben, a District of Columbia létrehozása után. Az építészt pályázat alapján választották ki kilenc jelentkező közül. Az ír James Hobant érte a megtiszteltetés, hogy lerakhatta az épület alapkövét 1792. október 13-án. Az épület tervezésekor határozott elképzelés volt, hogy olyan épületet alkossanak, amely félelmet kelt az emberekben, és az oda látogató államfőkben. Az épület földszintjét és emeletét a dublini (Írország) ikerpalota, a Leinster House alapján tervezték és építették meg. (A Leinster House ma az ír parlamentnek ad otthont.) Az építkezést 8 hosszú év után, 1800. november 1-jén fejezték be és 232 371,83 dollárba került. Az infláció figyelembevételével ez mai áron kb. 2,4 millió dollárnak (kb. 725 millió Ft) felel meg.

A Fehér Ház és a régi nyugati szárny délnyugatról a 19. században

A különböző korszakoknak megfelelően többféle neve is volt az épületnek. Eredetileg Presidential Palace-nak (Elnöki Palota) vagy Presidential Mansionnek (Elnöki kúria) nevezték, majd Dolley Madison idejében Presidential Castle (Elnöki Kastély) lett a neve. Azonban már 1811-ben is megemlítették a Fehér Ház nevet – amit fehér színűre festett külső burkolatával érdemelt ki. Hivatalosan sokszor használták az Executive Mansion (Igazgatói Kúria) elnevezést is egészen addig, míg Theodore Roosevelt elnök 1901-ben be nem vezette a Fehér Ház feliratot a levélpapírjain, ezzel hivatalossá téve az elnevezést.

John Adams volt az első elnök, aki 1800. november 1-jén beköltözhetett az épületbe. Az 1812-es háború során a brit csapatok 1814-ben Washington nagy részét felégették, és a Fehér Házat kirabolták, belsejét lerombolták, csak a külső falak maradtak épen. Azonban később az épületet sikeresen újjáépítették és a falakat újra fehérre festették. (Fontos megemlíteni, hogy a Fehér Ház egészen 1798-tól fehérre volt festve, és a nevét nem a tűz utáni újrafestéskor érdemelte ki, mint azt egy népszerű legenda állítja.)

A Whig Párt dühös hívei 1841. augusztus 16-án megostromolták a Fehér Házat, mert John Tyler elnök megvétózta a Second Bank of the United States létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az amerikai történelemben a mai napig ez volt a Fehér Ház körül a legerőszakosabb demonstráció.

A Fehér Ház északi oszlopcsarnoka

A Fehér Ház – hasonlóan a mintájául szolgáló angol és ír vidéki házakhoz – rendkívül nyitott volt egészen a 20. század elejéig. Thomas Jefferson elnök 1805-ben második beiktatása alkalmából a Kék szobában üdvözölte mindazokat, akik az eskü után a Capitoliumból követték őt haza, a Fehér Házba.

A nyílt napok néha igen lármássá váltak: 1829-ben Andrew Jackson eskütétele után körülbelül húszezer ember ünnepelte az új elnököt, akinek emiatt egy szállodában kellett szobát bérelnie. Embereinek hatalmas tartályokból adagolt narancsleves whiskys koktéllal kellett valósággal kicsalogatniuk a tömeget. Mindezek ellenére egészen 1885-ig tartottak nyílt napokat, az újonnan megválasztott Grover Cleveland elnök viszont a nyílt nap helyett seregszemlét rendezett a Fehér Ház előtt, melyet az ott felállított tribünről követett figyelemmel.

Thomas Jefferson elnök engedélyezte a nyilvánosság számára, hogy szervezett sétákat tegyenek a Fehér Házban és ez a hagyomány azóta is él, csak háborús időben szünetel. Ő kezdte el a nyilvános fogadásokat Újév napján és július 4-én, amiket egészen 1930-ig évente megtartottak.

A Fehér Ház azonban más szempontból is nyitott volt; Abraham Lincoln elnök panaszkodott, hogy reggelente folyamatosan álláskeresők zaklatják őt politikai támogatást vagy egyéb szívességeket remélve tőle. Lincoln azonban inkább elviselte ezt, mert félt, hogy a visszautasítással esetleg ellenségeket szerezhet.

1960. december 19-étől a Fehér Ház Nemzeti Történelmi Emlékmű (National Historic Landmark).

Nyugati szárny[szerkesztés]

A 20. század elején az elnök áthelyezte munkahelyét a Fehér Házba (korábban a Capitoliumban dolgozott), ezért – egyre növekvő személyzetének elhelyezésére – az épület mindkét szárnyát bővíteni kellett. Mindkét szárnyat igyekeztek a főépületnél alacsonyabbra építeni. A nyugati szárnyban vannak az elnök és politikai személyzetének (körülbelül 50 fő) irodái.

A nyugati szárny

Theodore Roosevelt elnök idején az épület többi részével együtt a nyugati szárnyat is átépítették és kibővítették a New York-i McKim, Mead & White építésziroda irányításával, és létrehoztak egy négyzet alakú kabinetszobát az elnök irodája mellett. Az új nyugati szárny megépítése előtt az elnöki személyzet a második emeleten dolgozott. William Howard Taft elnök szintén átterveztette a nyugati szárnyat, és egy új, ovális alaprajzú elnöki irodát hozott létre, amit alakjáról Ovális Irodának neveztek el.

A nyugati szárny 1929. december 24-én leégett. Franklin Delano Roosevelt 1933-as elnökké választásakor végrehajtotta a harmadik és egyben azóta is utolsó komoly átalakítást az épületen, létrehozva egy új Ovális Irodát, mivel elégedetlen volt az előző fekvésével, amelynek nem voltak ablakai, ezért a tetőn keresztül volt megvilágítva. Az iroda új helye egyéb szempontokból is kedvezőbb volt, pl. mert innen az elnök könnyedén félre tudott vonulni a Fehér Házba anélkül, hogy ezt az egész iroda látta volna. Ekkor építették az úszómedencét is, hogy az elnök edzeni tudjon.

A riporterek egyre növekvő számának ellátására Richard Nixon elnök 1969-ben befedette az akkor már nem használt medencét és ebből a helyiségből lett a sajtóközpont, ahol az elnöki szóvivő a napi sajtótájékoztatókat tartja. Nixon át is nevezte a helyiséget (ami az 1929-es átépítést megelőzően az első Ovális Iroda volt) Roosevelt Szobá-nak, a két Roosevelt elnök tiszteletére: Theodore, aki eredetileg megépíttette a nyugati szárnyat és Franklin, aki a mai Ovális Irodát kialakíttatta.

A 20. század második felében az elnöki személyzet növekedésével a nyugati szárny egyre szűkebb lett és így nem tudta ellátni a feladatát. Manapság az elnöki személyzet egy része a közelben lévő Eisenhower Executive Office Building-ben (EEOB, régebben Old Executive Office Building, OEOB) van, ami korábban a védelmi minisztériumot szállásolta el.

1999-től kezdődően a The West Wing (Az elnök emberei) című televíziós sorozat bemutatta a nyugati szárnyban dolgozó elnöki személyzet mindennapi munkáját (a Fehér Ház nem témája a filmnek). Nyilatkozók szerint a sorozat kissé nagyobbnak és zsúfoltabbnak mutatja be az irodát, mint amilyen az valójában.

Keleti szárny[szerkesztés]

A keleti szárnyat 1942-ben építették és további irodák vannak benne, amelyekben általában ez elnöki feleségek és személyzetük dolgozik. Elsőként 1977-ben Rosalynn Carter foglalta el és Az Elnöki Feleség Irodájá-nak nevezte el. Eredetileg azért építették, hogy elrejtse egy föld alatti bunker építésének nyomait, amelyet vészhelyzetek esetére építettek és Presidential Emergency Operations Center-nek (Elnöki irányítóközpont vészhelyzet esetére) neveztek el.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Megjegyzés: Mielőtt a Fehér Ház megjelent volna az interneten, mások már regisztrálták a WhiteHouse.org és a Whitehouse.com domaineket. Ezek tehát nem a Fehér Ház hivatalos weboldalai. WhiteHouse.org egy humoros oldal, míg WhiteHouse.com korábban pornó oldal volt, ma azonban online bolt üzemel rajta..
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap