Posztumusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A posztumusz (a latin postumus szóból, gyakran poszthumusz alakban fordul elő) jelzőt általában valakinek a halála után megvalósult jogosultságra, publikációra, elismerésre alkalmazzuk. Eredeti, főnévi értelme az öröklési jogi értelmezés.

Öröklési jogi értelemben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A posztumusz utószülött, tehát apja halála után született gyermek. Az öröklési jogban jut jelentőséghez a római jog óta. A XII táblás törvény szerint a postumus öröklési képessége hiányzott mint bizonytalan személynek (incerta persona). Később már a római jogban is elismerték, hogy az örökhagyó apa halála után élve született gyermeket a törvényes öröklés szempontjából – ha ez számára előnyös – fogantatásáig visszamenőleg megszületettnek kell tekinteni.

Szerzői művel kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerzői mű, szellemi alkotás esetében, ha a szerző életében alkotott, általa hátrahagyott mű csak a szerző halála után kerül nyilvánosságra, posztumusznak minősül. Ilyen értelemben beszélhetünk posztumusz regényről, kiadásról stb. (pl. Giuseppe Tomasi di Lampedusa‎ A párduc című regénye posztumusz jelent meg).

Díjjal, elismeréssel kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Posztumusznak nevezzük azt az elismerést (díjat, kitüntetést stb.), amelyet valakinek a halála után ítélnek oda, esetleg az életében odaítélt elismerést halála után adnak át az erre hivatottnak. Bármely területen elért kiemelkedő teljesítmény esetén előfordul. A sportban például Jochen Rindt. osztrák autóversenyző a Formula–1 máig egyetlen posztumusz világbajnoki címét nyerte 1970-ben. Martin Luther Kinget az Amerikai Egyesült Államokban a Kongresszus 2004-ben posztumusz tüntette ki a Kongresszusi Aranymedállal. A Medal of Honort is gyakran adományozzák posztumusz jelleggel. Hősi halált halt katonáknak (például a 2008-ban Afganisztánban meghalt Nemes Krisztiánnak) is posztumusz elismeréseket adományoznak, előléptetik őket.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]