Carl David Anderson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl David Anderson
Carl Anderson.jpg
Született
1905. szeptember 3.
New York
Elhunyt
1991. január 11. (85 évesen)
Foglalkozása fizikus
Iskolái California Institute of Technology
Anderson mezonok után kutat 1937-ben

Carl David Anderson (New York, 1905. szeptember 3.San Marino, Kalifornia, 1991. január 11.) Nobel-díjas amerikai kísérleti fizikus. Felfedezte a pozitront, az elektron antirészecskéjét a kozmikus sugárzásban, mely felfedezéséért 1936-ban Nobel-díjjal tüntették ki.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

New Yorkban született svéd emigráns fiaként. Kaliforniában a California Institute of Technology-n, tanult fizikát és mérnöki tudományokat (BS 1927; PhD 1930). Robert Millikan vezetése alatt kezdte el a kozmikus sugárzás vizsgálatát, mely kutatás közben felfedezte a pozitron nyomát a ködkamra-felvételeken, felfedezve ezzel a Paul Dirac által megjósolt részecskét. A felfedezést 1932-ben jelentette meg, majd többen megerősítették. Anderson a földön is előállított pozitronokat a következőképp: tórium-karbidból (ThC'') származó gamma-sugárzást bocsátott más anyagokra, elektron-pozitron párkeltést hozva létre, ezzel megmutatva, hogy az elektron és pozitron egymás antireszecskéi. Ezért a munkájáért 1936-ban fizikai Nobel-díjat kapott a kozmikus sugárzást 1912-ben felfedező bécsi Victor Hess-szel.

Szintén 1936-ban Anderson az első doktoranduszával, Seth Neddermeyerrel felfedezte a müont (vagy „mű-mezont” ahogy sokáig nevezték), a rövid élettartamú, az elektronnál 207-szer nehezebb részecskét. Anderson és Neddermeyer eleinte azt hitték, hogy a Jukava Hideki által az erős kölcsönhatás elméletében feltételezett részecskét, a pion találta meg. Amikor világossá vált, hogy az Anderson által felfedezett részecske nem a pion, Isidor Isaac Rabi, az elméleti fizikus, miközben végiggondolta, hogy hogyan illeszkedik az új részecske a részecskefizika szerkezetébe ez kérdezte: „Ezt meg ki rendelte?”. A müon volt az egyik első a szubatomi részecskék hosszú listáján, melyeket egy jó ideig nem tudtak megfelelően osztályozni. Willis Lamb hallotta valahol a következő humoros kijelentést: „az új részecskék felfedezőit Nobel-díjjal szokták jutalmazni, de ezeket a felfedezéseket jelenleg 10 000 dollár büntetéssel kellene sújtani.”

Carl Anderson egész szakmai pályafutását a California Institute of Technology-n töltötte. A második világháború alatt a rakétatechnika terén végzett kutatásokat. 1991-ben halt meg és Los Angelesben temették el.

Válogatott írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • C.D. Anderson, "The Positive Electron", Phys. Rev. 43, 491 (1933)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Carl David Anderson (magyar nyelven). História - Tudósnaptár. (Hozzáférés: 2012. augusztus 2.)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl David Anderson témájú médiaállományokat.