Józef Rotblat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Józef Rotblat
Josef Rotblat ID badge.png
Született
1908. november 4.
Varsó
Elhunyt
2005. augusztus 31. (96 évesen)
London
Foglalkozása fizikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Rotblat témájú médiaállományokat.

Sir Józef Rotblat (Łódź, 1908. november 4.2005. augusztus 31.) lengyel származású brit fizikus. 1995-ben Nobel-békedíjat kapott.

A Varsói Egyetemen tanult fizikát. 1933-1939-ig a varsói Természettudományos Társaság radiológiai laboratóriumának volt tudományos munkatársa, a második világháború kitörésekor azonban Angliába emigrált. A Liverpooli Egyetem fizika tanszékének volt előadója, docense 1949-ig. 1950-től a Londoni Egyetem fizika professzora volt.

1957-től volt a Pugwash-konferenciák főtitkára egészen 1973-ig, 1988-tól elnöke.

Számos más társadalmi funkciója közül kiemelkedik, hogy volt a Lengyel Tudományos Akadémia tagja, a Brit Radiológiai Intézet elnöke, A Kórházi Fizikusok Szövetségének elnöke, Az Amerikai Tudományos Fejlesztési Szövetség tagja, az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia külföldi tiszteletbeli tagja, a Manchesteri Egyetem Természettudományi és Műszaki Intézetének tiszteletbeli tagja is. A Physics in Medicine and Biology főszerkesztője is volt.

1995-ben kapott Nobel-békedíjat a Pugwash Conferences on Science and World Affairs-szel együtt a hivatalos indoklás szerint „azért az erőfeszítésért, hogy csökkentsék a nukleáris fegyverek szerepét a nemzetközi politikában, és hosszú távon kiküszöböljék az ilyen fegyvereket”.

Főbb díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]